5 tipuri de tute care se autodeclară feministe

De 17comments Permalink
emancipation-idea

@dreamstime.com

Feminismul, așa cum îl înțeleg unele, a luat-o complet razna. Femeile care s-au zbătut și s-au sacrificat pentru drepturile de care ne bucurăm azi ar intra în pământ de rușine dacă ar vedea cum tutele se folosesc de acest curent pentru a fi îngălate, paranoice, agresive, nedrepte, isterice și acuzatoare.

Feminismul din 2016 pare că vrea să înlocuiască “patriarhatul” cu orice preț și nu mai crede in egalitate, ci in corectitudine politică extremă și in lacrimi de barbați. Feminismul lui 2016 a devenit un intreg esafodaj, cu paradoxuri și afirmații care se bat cap în cap, s-a transformat în ideologia care încurajează un atac furibund la sistemul existent, pe care feminstele nu vor să îl îmbunătățească, ci să îl înlocuiască cu propriul lor sistem bazat tot pe inegalitate, dar cu favorizarea promotoarelor sale.

Și înainte să îmi sară în cap istericele, sigur că avem nevoie de feminism în România, avem nevoie mai mult decât oricând. Femeile trebuie să se bucure de aceleași drepturi fundamentale ca bărbații, de șanse egale, să fie promovate, susținute și încurajate la fel ca bărbații, să aibă acces la educație și să li se garanteze și respecte integritatea fizică și psihică. Feminismul ar trebui sa schimbe atitudinea care permite hărțuirea femeilor, indiferent ca merg pe strada sau indraznesc să scrie pe bloguri. Pentru că, din nefericire, încă există bărbați care se simt amenintati de prezența și succesul femeilor. Dar feminismul ar trebui să se bazeze pe democrație, meritocrație, umanitate și, din păcate, conceptul a luat o turnură ciudată din cauza unor dubioase care l-au înțeles prost. Noi, femeile care nu ne numim neapărat feministe, dar credem în umanitate și competență, ne simțim rușinate când apar în peisaj tot felul de tute cu pretenții de feministe extremiste care au tatuat pe piept cu comic sans “feminism și răzbunare”:

1. Feminista care nu se epilează fiindcă femeile libere trebuie să fie egal păroase cu bărbații, deci neîngrădite de constrângerea epilatului pe care o impune societatea “patriarhală”. Greșit, Prințesă cu Mustață, a fi egală cu bărbatul în ce privește pilozitatea nu te face feministă, ci doar îngălată și neîngrijită. Că părul de pe picioare nu te va aduce pe picior păros de egalitate salarială cu colegul tău bărbat, dar îi aduce pe cei din jur în pragul dezgustului și disprețului pentru prostiile pe care le faci și le spui în numele feminismului.

2. Feminista care urăște din suflet bărbații. Ea nu are nimic în comun cu femeile care au motive să urască bărbații: victime ale violului, violenței, agresiunilor sau abuzurilor, e doar o maimuțică rujată și absolut precisă că bărbații, toți, fără excepție, sunt niște nenorociți, sursa răului pe pământ. Dragă Feministă, acest tip de gândire nu face decât să pună umărul la distrugerea ideii de familie, de cuplu sau de prietenie și ajunge să agreseze oameni nevinovați. Din cauza feminizdei care se jură cu mâna pe inimă că toți bărbații sunt porci se nasc alți extremiști: misoginii. În plus, și tatăl tău tot bărbat e.

3. Feminista cu unghii mari, roșii și încovoiate care nu spală, nu gătește și nu face curat pentru că aceste activități sunt denigratoare pentru condiția de femeie. Feminista vrea să infirme cu orice preț afirmația misogină că femeia e făcută să stea la cratiță și se radicalizează folosind bucătăria doar ca să-și aprindă o țigară. Dragă feminizdă, a găti, dincolo de a-ți potoli foamea, e și o plăcere. A găti pentru familie sau pentru omul iubit este foarte satisfăcător. A te lăuda că nu știi să gătești pentru că ești liberă, independentă și feministă, nu îi va face pe misogini să creadă de mâine că rolul femeii este de fapt la Cotroceni. Înseamnă doar că tu nu ești vreo lumină, ci doar o tută leșinată de foame, superficială și la fel de penibilă ca misoginii.

4. Feminista care crede că merită să fie Președinte doar pentru că e femeie. Ca duamna Hillary Clinton. Se întreabă feministele de ce umaniștii refuză să se numească (și) feminiști: de rușine. Rușinea de a fi asociați cu niște doamne care dau din coate să se bage în față fără alt merit în afară de acela că sunt femei. Feministele din politică nu vor să demonstreze punctual că sunt mai bune, ci vor să descopere vinovați bărbați și să își lingă rănile de victimă perpetuă care merită bineînțeles un loc în față. Cum sunt și feministele din politica românească, fix pe același principiu: nu contează competența, contează să băgăm cât mai multe femei în Parlament, să ne zbatem pentru cotele de gen! Dar meritocrația? Dar egalitatea de șanse? Dă-le dracu, ne folosim de aceste concepte doar când ne servesc agendei. O idioată incompetentă în Parlament e mai bună decât un bărbat competent. Numai că societatea a început să amendeze astfel de derapaje, vezi votul din State: 53% din femeile albe au votat cu Trump în timp ce doar 43% au votat pentru Clinton. De ce? Pentru că dualitatea feminismului care se folosește de meritocrație în teorie, dar în practică spune că genul politicianului e cel mai important lucru a început să deranjeze.

5. Feminista care a renunțat la feminitate. Pentru unele, a deveni bărbat = feminism. Le vezi cum râgâie, pârțâie, scârțâie, nu permit domnilor să le deschidă ușa, refuză să se lase ajutate să schimbe un bec, nu mai folosesc make up sau fuste, per total se transformă în femei bărbați bine. Totul în numele feminismului. Dragă feministă, a te transforma în bărbat nu înseamnă feminism și nici nu îți va aduce respectul bărbaților, înseamnă doar că ești dizgrațioasă și indezirabilă. Apoi o să te plângi că ești singură și că bărbații sunt niște porci misogini care nu apreciază femeile bărbat bine care îi sperie. Nah…

În altă ordine de idei, feminismul e bun și necesar. Dar să nu ne îndepărtăm de la principiile lui inițiale, să nu îl radicalizăm, să nu ne folosim de el ca să ne acoperim incompetențele, să nu îl utilizam ca paravan pentru propriile paranoi. Feminismul din 2016 are nevoie de echilibru.

Corina Bacanu

Corina Bacanu

De 16 ani copywriter. Idea Writer. Curious. Blonde by Choice. Jump and the net will appear.
Corina Bacanu
17 Comments
 • Ioana Stăniloiu
  November 13, 2016

  Îmi plac multe din articolele tale, dar aici, fără supărare, am o alta părere. Asta este, nu putem fi cu totul în acord :)

  1. Feministele din trecut erau acuzate tot cu termenii: ingalate, paranoice, agresive, nedrepte, isterice și acuzatoare de cei care nu înțelegeau esență cauzei.

  *patriarhatul în loc de patriarhie

  1. Feminista care nu se epilează nu trebuie criticata pentru felul în care dorește sa arate. Fiecare este liber sa facă ce dorește cu corpul lui și nimeni nu trebuie sa se încadreze în tiparul și gusturile altora.

  2. Feminista care urăște din suflet bărbații nu se numește feminista ci misandrina.

  3. Eu gătesc foarte rar și doar împreună cu iubitul meu, asta pentru ca am lucruri mai interesante de făcut. Dacă unele sunt fericite sa stea în casa, sa spele și sa gătească, e treaba lor, eu prefer sa citesc o carte și sa ies cu prietenii în acel timp. Găsesc eu ceva de mâncare. O fi o placere pentru tine dar nu și pentru altele.

  4. Sa îți fie rușine sa te numești feminist înseamnă să musti mana celui care te-a hrănit (adică feministelor nespălate care au țipat pana au fost auzite)
  Cotele de gen sunt o măsură necesara pentru a rezolva o nedreptate istorica.
  Nu poti sa vorbești despre meritocratie în democrație!
  De ce ai senzatia barbatii din parlament sunt competenți sau au dat vreun test de inteligenta! Fals! În democrație este vorba de reprezentativitate. Vorbești despre cote de gen fără sa fie informata.
  Dacă sunt 10 oameni în România care înțeleg ca sunt necesare despre cotele de gen, e bine. Trebuie sa cauti mai multe informatii despre acest subiect pentru ca nu este inteles si ne-ar prinde bine sa discutam despre asta mai mult in spatiul public pana o sa fie inteles.

  5. Feminista care a renunțat la feminitate. (Iarăși prejudecati pentru ca nu se încadrează femeile în tiparul stabilit de tine)

  Nu toate femeile sunt feminine cum nu toți bărbații sunt masculini. Tine de gene, de personalitatea fiecăruia, etc.
  Nimeni nu trebuie sa se fixeze în tiparul îngust al altora. Fiecare poate sa fie asa cum își dorește atâta timp cât nu constrâng și nu vătămeza pe nimeni.

  Ceaușescu nu era de acord cu parul lung și mustață. Tu nu e de acord cu parul feministelor.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Gogu Demagogu
   November 13, 2016

   Da, uite o feminizda adevarata. Tembela pana-n maduva oaselor. Da-o-n ma-sa de meritocratie, e meritata cota de gen pentru ce le-au facut aia in trecut. Halal. Sa nu te epilezi, ca doar in pat poate faceti amandoi cosite din parul de pe picioare si radeti cand trageti basini sub patura si le mirositi.

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Marius
   November 13, 2016

   Ti-am citit comentariul si mi se pare ca te-a lovit putin articolul pentru ca te regasesti in el. Duci toate ideile la extrem si in toata polologhia ta pare ca tipi continuu.
   1. Daca epilatul ti se pare o chestie de alegere, atunci si spalatul e la fel daca aplic logica ta si amandoua tin de igiena pana la urma.
   2. Daca ai inteles ideea din prima de ce ai tinut tu sa faci pe desteapta? Definitii scortoase putem da cu totii.
   3. Gatitul poate fi pentru unii un mod de relaxare asa cum scrie si in articol, la punctul asta te contrazici grav si ce acuzi tu ca face autoarea, pui in practica (te suspectez de ipocrizie mai ales ca te-ai transformat in voce pentru “altele”).
   4. Ce scrie in articol si ce balarii debitezi tu…
   5. Da, m-am convins, clar esti ipocrita.

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Bex
   November 13, 2016

   Ioana, multumesc pentru faptul ca ai comentat si ti-ai asumat limbajul suburban al celor care o sa te injure. Pot sa inteleg punctul de vedere al autoarei dar mo se pare o abordate agresiva si lipsita de cunoasterea in profunzime a unor concepte le care le critica de la o falsa inaltime a intelegerii fenomenului.

   Ar trebui discutat (civilizat) mai mult in spatiul public despre “datoria” femeilor sa arate fix cum vor altii/altele, accesul la sanse egale dincolo de declaratii si ce inseamna de fapt cotele de gen, alegerile femeilor in stilul lor de viata…sau chiar dreptul unei femei de a se exprima in oublic fara a fi numita “feminizda”.

   Reactiile la acest articol ma fac sa ma indoiesc ca vor avea loc aceste discutii inteligente prea curand.

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

  • TiberiuV
   November 14, 2016

   Ioana, complet de acord cu tine la toate punctele.

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Cristiana
   November 14, 2016

   De acord, foarte bine scris.

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

 • Gogu
  November 13, 2016

  Feminismul prin înțelesul său original a ajuns redundant în vestul Europei și țări precum Canada, SUA, Australia etc. În schimb, cuvinte ca feminism, democratic, liberal etc. au fost denaturate în ultimele decenii într-un mod orwellian. Toate sunt sinonime cu neomarxismul ideologic, cu extrema stângă. Iar principalul instrument e așa numitul curent PC. Orice nu se încadrează în retorica asta comunistă e numit automat fascism și extremă dreaptă. Orwell și Huxley habar nu aveau cât de profetici aveau să fie.

  Trist e că acest cancer a început să intre și în România prin vocile unor cretini.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Natalia
   November 13, 2016

   Foarte bine spus

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Vyo
   November 13, 2016

   Gogule, respecte! Dar dă-le şi traducerea că altminteri se uită ca broasca la inundație

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

 • Dromichete
  November 13, 2016

  Am înțielies, păr pi pișioari nu. Dar niși chiluoți tietra?
  Văleu, s-au dreaqu laicurili di la toati tutili.
  Păi se poa’?

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • LauraTM
   November 14, 2016

   Nu ti-am dat Like ca sa ma exclud din categoria tutelor (ca poati nu si poati) ci doar pentru ca m-ai binedispus :).

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Iulian
  November 14, 2016

  Marti spuneati “… Adică tot răul împotriva căruia societățile au luptat în ultimii 100 de ani. Astă noapte ne-am întors în secolul greșit. Umanitatea a eșuat.”, iar in acest articol spuneti ” Numai că societatea a început să amendeze astfel de derapaje, vezi votul din State: 53% din femeile albe au votat cu Trump în timp ce doar 43% au votat pentru Clinton. De ce? Pentru că dualitatea feminismului care se folosește de meritocrație în teorie, dar în practică spune că genul politicianului e cel mai important lucru a început să deranjeze.”. Nu se cam bat cal in cap ideile?

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Andreea
  November 16, 2016

  Ioana, si eu sunt de acord cu comentariul tau. De obicei, imi plac articolele Corinei, insa asta, uhm, nu mi se pare bine argumentat si cam plin de prejudecati. Ma suprinde oarecum…

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • X-uleasca
  November 17, 2016

  Feminismul înseamnă, printre altele, să ai libertatea să dispui de persoana ta feminină fix cum dorești. Nu sunt mai puțin femeie pentru că nu mă machiez și nu port fuste. Am libertatea SĂ ALEG să nu mă machiez și să nu port fuste. Și am libertatea să nu dau doi bani pe femeile care îmi neagă feminitatea pentru că nu mă dau cu smacuri și nu pierd o jumătate de oră în fiecare dimineață tencuindu-mi mutra.
  Ar trebui să ne privească mai puțin ce decizii ia altă persoană referitor la aspectul ei fizic și vestimentar. Ești curat/ă, n-ai doliu sub unghii, păr slinos, dinți infecți? Bravo ție!

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • x-ulescu
   November 23, 2016

   corect!
   ai dreptul sa fi o tzoapa nespalata exact cum ai dreptul sa fi eleganta- problema de alegere personala fara legatura cu sexul. problema apare cand alea nespalate pretind a fi tratate similar cu restul folosind argumentul “trebuie sa fiu acceptata asa ca-i dreptul meu de femeie”.

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 • ineedanick
  December 29, 2016

  Eu unul cred ca ar fi mai simplu sa nu amestecam viata sexuala si fanteziile sexuale cu viata de zi cu zi (cotidianul).
  Cotidianul trebuie tratat din p.d.v. – ul meritocratiei(pregatire, eficienta,RESPECT), umanitatii (cunoastere, toleranta, RESPECT), armoniei(meritocratie, umanitate, RESPECT)….aaaa… Mie imi place pizda (RESPECT) .

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 • elena
  January 6, 2018

  1. daca parul de pe picioare e o chestiune de igiena, de ce te iei doar de femeile care aleg sa nu se epileze? de ce nu te iei de oamenii care nu se epileaza? aici incluzandu-i si pe barbati.

  2. femeia care uraste barbatii se numeste misandra, nu feminista.

  3. si mie imi place sa gatesc, asta nu inseamna ca sar de cur in sus daca o alta femeie spune ca nu-i place si nu vrea. si de ce numai femeia e luata in colimatoriul tau? daca un barbat face aceleasi afirmatii, ce ai de spus despre el?

  4. exista pareri impartite in legatura cu cotele de gen printre feministe. desi nu sunt de acord cu ele pentru ca ar favoriza femeile, si ultimul lucru de care am nevoie e sa aud ca am fost favorizata din cauza asta si nu datorita competentei, cotele de gen au totusi un rost si anume de a corecta o inechtate. De exemplu, pe joburi tehnice se evita angajarea femeilor. Cum chestiunea e foarte greu de demonstrat, impunerea cotelor ar putea sa corecteze discriminarea angajatorilor. Tot nu sunt de acord cu asta, insa astept niste solutii eficiente pentru combaterea discriminarii la angajare – indiferent de sex, varsta, rasa.

  5. nu imi place sa ma machiez. imi ia timp. imi place o viata lejera, in care nu trebue sa fac frumos daca nu vreau. ma spal, ma imbrac cu haine curate, imi tai unghiile. basic stuff. daca un barbat spune asta e ok, daca o femeie spune asta, nu mai e ok, sau cum?

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *