Cei mai buni cartofi prăjiți din univers

Era ’84 sau ’85, nu-mi mai amintesc foarte bine, dar ce știu era că încă nu mă dăduseră ai mei la școală. Era un noiembrie târziu și cenușiu. În ziua aia ca mai în toate zilele, în jurul prânzului, la noi în bloc mirosea a supă de legume. I-am zis maică-mii că vreau cartofi prăjiți. Mama s-a uitat la mine și mi-a spus scurt: nu avem cartofi, îți dau varză călită. Ca orice copil care ține la poftele lui, am pus bot și toată ziua nu am făcut altceva decât să îi cer cartofi prăjiți.

coada la alimentaraExasperată, a doua zi de cu dimineața, mama a dat un telefon scurt. Avea o prietenă care se descurca mai bine în perioada aia în care, la Târgoviște, intram în Alimentara și puteam alege de pe rafturile imense doar conserve de sardine și cidru. Nimic altceva. Creveții ei vietnamezi erau de fapt sardine. Nici măcar nu știu dacă în cutiile respective erau sardine sau nu, pentru că nu am văzut niciodată una de aproape, ce să mai spun să fi deschis una.

Telefonul făcea des atingere și cuplajul intra mereu pe fir. Mama a vorbit ceva, nu știu ce, s-a îmbrăcat, a luat bicicleta și după o oră s-a întors cu un sac mare de cartofi. Părinții mei au lucrat o viață în învățământ. Tata a fost profesor, iar mama învățătoare, salariul unui profesor pe vremurile alea era de 3000 de lei, în timp ce al unei învățătoare ajungea pe la 2000 de lei. Se chema că eram  extrem de bogați. Avuți, cu buzunarele pline și muritori de foame.

Mama a desfăcut sacul de cartofi sau, mai precis, de noroi. Da, în sac era mai mult noroi decât cartofi. A deșertat sacul în cadă și s-a apucat să-i spele. Din tot sacul ăla au rămas maxim 3-4 kilograme de cartofi. Mama, transpirată, înfrigurată și fericită, m-a anunțat că la prânz o să avem cartofi prajiți. I-a făcut în ulei de soia pentru că doar din ăsta se găsea și au fost cei mai buni cartofi din viața mea și fără să exagerez cred că au fost cei mai buni cartofi pe care i-a văzut universul ăsta vreodată. I-am mâncat încet, cu pâine intermediară și cu muștar. Nu îmi amintesc ca vreodată gustul unei alte mâncări să mă facă mai fericită.

Mama nu era un bucătar excelent și găsea în gătit o corvoadă, prefera să scrie sau să picteze. Îi era cu atât mai infernal să gătească când nu avea cu ce. Îmi amintesc străduința și bucuria care o copleșeau când găsea parizer. Imediat îmi făcea celebrul “șnițel parizian” cu care s-au delectat probabil toți cei de vârsta mea. Ca desert, aveam pâine înmuiată în apă, prăjită puțin și cu zahăr deasupra.

Era foame mare în anii ’80. Nu doar de friptură. De libertate mai ales. Tata, profesor deportat la țară și navetist 30 de ani, primea o dată la 2 luni o sticlă de vin de la părinții elevilor. Așa aveau ai mei material pentru o cină romantică.

Nu am să înțeleg niciodată nostalgia pentru comunism. Veți spune că poate sunt eu un caz aparte, că nu era atât de rău. Posibil, părinții mei au refuzat să se înscrie în Partid, de-abia în ’88, mama, disperată de halul în care trăiam și-a depus actele. Își închipuia că, membru de partid fiind, va găsi mai ușor cafea Alvorada. Inka îi distrugea ficatul și o făcea să vomite. Mintea mea nu poate pricepe cum bătrânii și, culmea, mulți din tinerii de azi deplâng comunismul. Dincolo de foamea reală, era o foame teribilă pentru libertate și pentru dispariția șoptitului pe la colțuri.

Nu știu dacă acum e mai bine pentru că poți să găsești cartofi prăjiți la orice colț de stradă. Știu că sunt mulți oameni și astăzi care nu au ce mânca și nici un acoperiș deasupra capului. Dar ce știu este că nu mi-e dor de nimic. Nici măcar de cei mai buni cartofi prăjiți din univers.

p.s. Singura dată când l-am văzut plângând pe tata a fost la Revoluție. Și pentru noi, cei din Târgoviște, faptul că l-au împușcat pe Nicolae Ceaușescu chiar la noi acasă a fost ca un semn că acele vremuri nu se vor mai întoarce niciodată.

 

Picture 4p.p.s. Din parizer se puteau face pe lângă snițele și sarmale sau salata de boeuf. Practic, parizerul putea să înlocuiască orice tip de carne pe care o puneam în mâncare. Cred că nostalgia noastră față de parizer provine tocmai din această multifuncționalitate alimentară a sa.

23 Comments
 • Nestor
  May 3, 2015

  Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Comentariu neapreciat. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 19

 • Ștefan
  May 3, 2015

  Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Comentariu neapreciat. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 31

 • motanes
  May 4, 2015

  Stefan, este rusinos ce spui, ca nu era “dracul asa negru” in vremea comunismului. Nu, nu e vorba numai de mancare, cand, de multe ori, farmecul aparte al Craciunului era dat de sarmalele facute din salamul cu soia. Da, si Pastele avea un farmec aparte, dupa ce stateai la cozi de ore intregi ca sa poti pleca acasa cu cu un cofraj de oua.

  Nu, nu e vorba de mancare. E vorba de libertate si speranta. Ai vreo idee ca peste 500.000 de romani au fost OMORATI de diferitele aparate de represiune comunista?! Nu era dracul atat de negru? Sa ajunga oameni in puscarie pt o vorba spusa sau pt ca au ascultat Radio Europa Libera sau Vocea Americii?! Despre ce Romanie vorbim?

  Si inca ceva, daca Romania de astazi nu iti mai place, nu te opreste nimeni sa pleci in alta tara. Pe vremea comunistilor, nici asta nu puteai sa faci. Romania era o mare inchisoare din care nu puteai scapa. Cei care incercau sa fuga din tara si aveau ghinionul sa fie prinsi, erau incarcerati ca mari infractori. Zici ca nu era “dracul atat de negru” pe vremea comunistilor?

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 47 Thumb down 12

 • ioana
  May 4, 2015

  Adevarat cu doua mici observatii…parizerul a fost , mai rar acum, foaaarte gustos….si daca imi permiteti se scrie p.p.s nu pss adica post post scriptum

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 12 Thumb down 1

  • Lidia Marinescu
   May 4, 2015

   Buna dimineața. Nu doar că vă permitem, dar vă și încurajăm și facem corectura cuvenită. Mulțumim :)

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0

 • Gogu
  May 4, 2015

  Embargoul pus de tarile europene lasa urme adanci asupra României Socialiste. Statul nu putea sa cumpere din import materiale de care industria avea nevoie. Exporturile noastre erau sabotate in permanenta si miscarile de valuta erau blocate. Ceausescu are totusi meritele de a industrializa o tara agrara, formata in majoritate din tarani fara carte. El a dezvoltat falcultatile si scolile tehnice care au scos ingineri pe banda rulanta, multi lucrand astazi la corporatii din occident. S-au cumparat licente pentru tehnologii complexe, ne-am pregatit oameni pentru chimie, aviatie, electronica. Urma ca noi sa dezvoltam mai departe tehnologie si sa investim in cercetare. Erau aproape 10 milioane de locuri de munca platite la zi. S-au facut si greseli in ceea ce priveste comertul exterior si in principal in constractele cu tarile africane unde noi am pierdut.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 31 Thumb down 11

  • alex
   May 5, 2015

   Gogule, aberezi sinistru. Conspiratiile mondiale impotriva Romaniei socialiste si a conducatorului ei genial sunt pure fabulatii cu care prosteau comunistii populatia. La noi in tara, ca si aiurea, comunismul si-a dat singur cu firma in cap, deoarece singurul lucru pentru care erau pregatiti comunistii era sa confiste de la bogati si sa nationalizeze. Cand n-au mai avut ce nationaliza au dat faliment, pentru ca ei nu se pricepeau sa mai si administreze o afacere ca sa faca profit(de fapt astea erau blasfemii pentru ei).
   La noi inceputul declinului a fost atunci cand resursele tarii (cele mai usor de nationalizat) s-au cam terminat – petrolul in special.
   Motivul principal pentru care comunismul nu merge e chiar ce regretati voi, adica pretentia stupida de a da fiecaruia un loc de munca indiferent cat de prost pregatit pentru acea munca e. Nu poti sa fii angajat din oficiu, sa nu iti pese de loc de jobul tau si de dezvoltarea profesionala, sa nu te intereseze daca treaba iesei bine (ca nu te da nimeni afara oricum) si in acelasi timp treaba sa mearga de la sine.

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 23 Thumb down 12

 • Gogu
  May 4, 2015

  Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Comentariu neapreciat. Like or Dislike: Thumb up 25 Thumb down 29

  • alex
   May 5, 2015

   Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Comentariu neapreciat. Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 12

  • Gogu
   May 5, 2015

   Pt @Alex – Masinile si utilajele românesti erau foarte bune. Cea mai buna dovada e ca tractoarele facute la UTB ară și astăzi prin lume. Avioanele Rombac au zburat mult timp prin Africa sub diverse companii. Masinile ARO vechi de 30 de ani sunt folosite de unii si acum. Pescadoarele românești sunt tot pe mări sub diverse pavilioane ale unor insule rătăcite samd. Sa spui ca nu se vindeau e o mare prostie. Nu se vindeau pentru adeversarii nu doreau sa se vanda si iti blocau orice posibilitate de comert extern. Din aceasta cauza ajungeai sa faci comert cu Africa. ASTAZI, ce tancuri, ce elicoptere si ce camioane are ARMATA. Construite de cine?!!!! Ce tramvaie circula in Bucuresti?!! Construite de cine?!!! Cat de gros trebuie sa avem obrazul ca dupa 26 de ani sa ne bazam pe lucruri facute de unul in trecut. Daca nu erau bune de ce nu faceti voi altele EXCEPTIONALE bai Generatia PRO, generatia PROstilor.

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 18 Thumb down 10

  • cretinoid
   April 19, 2016

   problema e ca toate alea le-a facut Ceausescu cu sclavi morti de foame.

   Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1

 • catio
  May 4, 2015

  Exista un singur lucru din acele vremuri pe care il regret: eram mai tanar. Tineretea e un mare avantaj. Altceva chiar nu am ce sa regret.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 31 Thumb down 0

 • Dan
  May 4, 2015

  “Nu am să înțeleg niciodată nostalgia pentru comunism. ”

  Depinde ce intelegi prin nostalgie. Eu cred este vorba despre nostalgia dupa “toti eram egali” fie ca este vorba despre saracie, lipsa libertatii a posibilitatii de a calatorii etc. Omul trece mult mai usor peste greutati daca SI cel de langa el are aceleasi lipsuri. Este si unul din motivele “subtile” pt care sistemul comunist a functionat , lipsa unor repere materiale, lipsa informarii corecte, toti eram egali.

  In ziua de azi lucrurile s-au schimbat radical, totul este “In your face…”

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 12 Thumb down 4

  • Ion
   May 4, 2015

   Si care ar fi beneficile libertatii de miscare pentru cei cateva milioane de romani fara niciun venit si fara educatie? Sansa de a spala WC-uri in vest ?! Nu ai bani esti egal cu zero. Pt saraci nu exista nici libertate de miscare, nici cultura nici acces la sistemul de sanatate.

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 17 Thumb down 6

 • Danut Munteanu
  May 4, 2015

  Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Comentariu neapreciat. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 21

  • Ion
   May 4, 2015

   Ai idee cati si-ar dori astazi o slujba asa maro cum zici tu?! Din pacate trebuie sa plece din Romania, sa doarma pe strada pentru a avea sansa sa spele acele substante maro. Si nu toti sunt asa norocosi. Tu ai muncit vreodata in afara tarii? stii ce inseamna munca? sau ce inseamna sa stai printre straini. Copile, esti mic si nestiutor.

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 16 Thumb down 8

 • Gogu
  May 5, 2015

  Hai sa vedem realitatea de afara. Camioanele, tancurile, elicopterele, TAB-uri armatei romane sunt facute pe vremea lui Ceausescu. Au 40 de ani, merg si astazi, deci au fost bune pt timpul lor. Noi nu am fost in stare sa le inlocuim cu alte nici mai proaste nici mai bune. Avioanele sunt din timpul lui Ceausescu. Ne chinuim sa cumparam 12 la mana a treia si nu avem bani nici de alea. Tramvaiele sunt comuniste. E o rusine pentru Romania ca nu le poate schimba astazi cand piata e libera. E o rusine sa ai o populatie de 20 de mil si numai 3.5 mil de angajati productivi. Astazi ai automatizari, calculatoare si o gramada de tehnologie la dispozitie pe care o poti cumpara si Romania nu e in stare sa asigure conditii decente pt locuitorii sai (cand spun locuitorii sai ma refer la toti romanii nu la cei putini care au prins o slujba buna la o multinationala). Mergeti prin sate si vedeti ce valoare are bancnota de 10 lei.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 17 Thumb down 6

  • Jucatoru
   May 6, 2015

   Nu inteleg de ce fixatia asta pentru trecut si comunism. Cind vom invata sa privim inainte ca popor, si sa gasim directia potrivita, atunci vom progresa, pina atunci ne invirtim intre mocirla prezentului si sindromul Stockholm.
   Si nu vorbiti de “maretele realizari” ca lucrurile nu stau chiar asa. Sigur, macar s-a incercat ceva, si asta e mai mult decit mizeria de acum. Dar nici nu e cazul sa glorificam, avind in vedere ca marea majoritate a productiei era de calitate inferioara. Mai tine cineva minte ca Dacia avea 48 cp si ploua in ea ? Sau ca acele camioane nu aveau putere sa urce un deal ? Ziceti ca armata are echipamente care functioneaza dupa 40 ani ? Glumiti. Va pot confirma din experienta personala ca multe nu au iesit din unitate decit impinse cind s-a dat alarma.
   Asa ca lasati trecutul si concentrati-va pe viitor. Al nostru si al copiilor nostri.

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 8 Thumb down 3

 • maria
  May 6, 2015

  Nu inteleg de ce atata vrajba… A fost o perioada…a trebuit sa fie intr-un fel si sa trecem si prin greutati. In Banat nu a fost asa de rau, oamenii erau gospodari si chivernisiti, sarmalele erau cu carne, nu cu parizer, iar gainile ouau ca si in zilele noastre, nu mai putin. Cartofi se gaseau la aprozar (sau in pamant – pentru cine il muncea, evident).
  Cred ca am aceeasi varsta cu autoarea articolului, asa ca nu am cum sa am nostalgii dupa acele vremuri, dar nici nu cred ca trebuie sa fim atat de vehementi in blamarea tuturor si a tot ce s-a intamplat si mai ales a INTREGULUI popor, cum a facut cineva mai sus.
  Haideti sa o consideram o perioada necesara dezvoltarii noastre ca popor, ca mentalitate si sa mergem mai departe fara sa ne agatam atat de trecut!

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 13 Thumb down 1

  • Gogu
   May 6, 2015

   Erau restrictii foarte multe si populatia de rand suferea din cauza rationalizarilor, e adevarat, dar sa dai vina pe un om care a facut atat de mult bine Romaniei e o mizerie a mizerabililor.

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 7 Thumb down 3

 • madaa
  May 6, 2015

  am citit comentariile …mmmm,adevarul este undeva la mijloc. si pe mine citeodata ma prinde nostalgia de timpurile trecute ! am plecat din tara crezind ca pot fii libera in alta tara ! aaaa,cit am gresit !! oriunde te-ai duce tot emigrant roman esti ,egal ,sarac ! am terminal liceul ,am inceput facultatea aici la noi in romania ,peste hotare nu valora nimic si toata lumea se uita la tine cu ochi holbati ,ca vorbeam 2-3 limbi straine ,ca stiam sa scriu ,ca sint ….din romania !! multi nu stiau nici bine unde se afla pe harta !! ma rog,au trecut anii cu greu prin straini ,am incercat ssa fiu o persoana corecta,am luptat pentru aceea libertate ( ce ne lipsea noua ??!!!),am invatat !! dupa multi ani si multe experiente ,mi-e DOR ,de …ROMANIA,mi-e dor de timpurile acelea cind mincam cartofi prajiti,cind beam cico,cind stateam la coada …Da,acum cred ca liberatea nu exista nici in alte tari,nu prea poti sa ai idei proprii,nu prea poti vorbi … Cred ca poti fi liber oriunde in lumea aceasta,depinde de noi insasi ,de cum ne simtim noi in pielea nostra ! Imi pare foarte rau ,ca noi romani ,vorbim mereu urit de tara noastra ,ca nu sintem in stare sa ne refacem dupa perioada comunismului,ne plingem mereu in loc sa punem mina sa muncim ( vezi nemti ce au facut dupa al doilea razboi mondial ,lor le-a fost mai usor ?? )

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 10 Thumb down 2

 • Alex Dupont
  May 13, 2015

  Nu consider ca DOAR Ceausescu a fost “vinovat” de viata anilor ’70, ’80, etc..Fiecare are amintiri. Amintirea mea este o vizita anuntata a tovarasului in municipiul nostru, eram copil de scoala, pionier, si tovarasa ne mobilizase ce si cum sa strigam, cu flori si toate cele. Acasa insa auzisem o discutie precum ca vacile judetului nostru ar fi prea slabe, vlaguite si “nedemne” de a fi aratate ochiului tutelar al presedintelui tarii, comandantului suprem al fortelor armate, secretarului general al PCR. Nu de alta, insa cei care erau responsabili cu sectorul vacilor si al produselor ( asadara, cei care dadeau “rapoarte false”, cifre, cantitati, sume de bani inexistente, falsificand rezultatele muncii lor, nu de frica fata de mania tovarasului, ci de teama ca isi pierd sursele lor de venituri ilicite, munculita lor in care NU faceau nimic, erau SEFI si basta), deci acesti “responsabili” tremurau la gandul ca ar putea fi sanctionati si ar putea pierde locul caldut si datator de chiverniseala. Astfel au hotarat ei sa MINTA, si au IMPRUMUTAT vaci mai aratoase de la judetul vecin, care era mai norocos si cu iarba mai grasa, iara vacilor existente in stocul local le-au facut “pedichiura”, le-au vopsit copitele, spre a arata mai sanatoase…In ziua cu pricina, tovarasul a venit, a vazut, a felicitat, a acceptat ca adevarata varianta propusa de tovarasii directori, ingineri, tehnicieni si toata turma lor, si a plecat la bucuresti, convins ca poporul traieste bine. Adevarul era insa la fel de adevarat ca si copitele vopsite ale vacilor din judetul meu. Astfel, in viata, mi-a ramas acest gust metaforic al “vacilor cu copite vopsite” pentru tot ceea ce intruchipeaza ipocrizia umana. Nu doar Ceausescu a gresit: toti cei care au avut un minim de putere si, in loc sa-l corecteze, sa-l ajute sa vada realitatea, sa-i spuna ADEVARUL, ei au preferat comoditatea minciunilor si cifrelor umflate, au preferat sa-i UMFLE EGOUL, sa faca din el “cel mai iubit dintre pamanteni”. Oameni ca Banicioiu, tatal acestei orori nationale numite Zavoranu, astfel de oameni care si in ziua de azi sunt la putere si, culmea, fac EXACT acelasi lucru, MINT, creaza IDOLI, monstri, doar spre a-i ucide mai tarziu, cand le este lor bine, acesti “oameni” au creat O DICTATURA, nu un dictator. Tot ceea ce scrieti sunt simple vorbe…generatia Facebook..Romania a devenit tara cu numarul cel mai mare de activi pe FB: culmea, nu? Cica Romania este tara saraca, insa bani de net si computere, mobile, tablete exista…Tot Ceausescu e de vina? Tara asta, spatiul asta mioritic este destinat sa aiba mereu vaci cu copitele vopsite.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 12 Thumb down 2

 • Doina Popescu-Braila
  May 14, 2015

  Am o banuiala ca mama ta este balanta. Cei mai buni cartofi se fac la Hamburg intr-o carciumioara de homosexuali. Patronul isi imbrătisa afectuos clientii. Am nimerit acolo din pură intamplare si cand ne-am trezit imbratisati am crezut ca ne confunda. Ne-am dat seama rapid ca era ritualul locului. Au fost foarte simpatici si ospitalieri, chiar si dupa ce ne-am dat in fapt ca suntem un el si o ea.
  Cartofii prăjiti au fost fantastici. Vreo trei ani nu am reusit sa ni-i scoatem din minte. Deja au trecut 13 ani de la intâmplare si, acum, când scriu, visez la platoul magic cu cartofi aurii. Probabil aveau adaugat un drog care ne-a răsucit mintile.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *