Dacă nu ai copii, lu’ Dumnezeu nu-i place de tine

Woman_with_newborn_child © Jiri Studnicky | Dreamstime.comÎntâmplarea nefericită face că mi-a murit bunica. Întâmplarea și mai nefericită face că, pe lângă durere, a trebuit să suport și slinoasa procesiune ortodoxă de înmormântare care, sunt convinsă, nu face decât să traumatizeze în plus, asta pe lângă pierderea deja suferită. Foarte multă atenție la popi, dascăli, femeia din biserică, gropari, acte, prosoape, lumânări, colive, “nu se face așa” spus de nenumărate ori de babe cu frica unui Dumnezeu descoperit pe vizorul ușii de la intrare, ce să împarți, ce să zici, ce să dezlegi sau pupi, cum să te porți, cum să îți ții mâinile, cum să te închini dar, mai ales, câți bani să împarți și unde. Astfel, procesul ortodox de înmormântare pare că este un fel de pedeapsa pentru cei rămași în urmă fiindcă au îndrăznit să rămână încă în viață.

Dar dincolo de toată această sinistroșenie a lui “ce se cuvine”, ce m-a uluit cu adevărat a fost discursul lu’ popa imediat ce a terminat de lălăit o slujbă pe care oricum nu a înțeles-o nimeni din pricina felului în care e cântată: fără patos, fără noimă, fără suflet, ca o poezie spusă de atâtea ori că nu îi mai înțelegi semnificația. Când slăvea și ridica ode lui Dumnezeu, popa era dus în transa plictisului, cu ochii mijiți și gura cântăcioasă degeaba, probabil gândindu-se la petrecerea botezului “de după” unde va hali o sfântă ceafă de porc în Postul Paștelui.

Bunică-mea nu era bisericoasă și cu atât mai puțin îi stătea în obicei să apară duminicile pe la slujbe ca să pupe mâinile popilor. Cu alte cuvinte, popa nu o cunoștea și habar n-avea cine sau cum a fost. Dar astea sunt mici detalii fără importanță care nu l-au împiedicat  pe “fiul lui Dumnezeu” să vorbească despre ea de parcă făcuseră grădinița împreună.

Mai mult, cu ocazia asta, popa a ținut să-și exprime și părerea despre femei și ce înseamnă cu adevărat să fii femeie.

“Văd adunați aici în jurul roabei lui Dumnezeu, Ana, o grămadă de copii și nepoți. Ceea ce spune multe despre ea, și anume că a fost o femeie adevărată, așa cum a poruncit Dumnezeu că trebuie să fie femeia pe pământ: mamă. Lui Dumnezeu îi sunt aproape mamele care au trăit și s-au sacrificat pentru copii, căci care este cel mai nobil scop al nostru, al oamenilor? Să fim părinți. Trăim într-o societate perversă și complicată în care oamenii, dar mai ales din ce în ce mai multe femei își doresc să trăiască doar pentru ele, fără copii, interesate doar să meargă la serviciu, să călătorească, să mănânce mâncăruri fine și scumpe, să poarte haine fel de fel și nimic legat de suflet. Ori, femeile acestea nu vor cunoaște niciodată adevărata iubire a lui Dumnezeu pentru că ele nu au dăruit pe pământ iubire unui copil, adică adevărata iubire. Ana a fost o femeie cu suflet, iată, dovadă, avem aici o grămadă de nepoți. Asta înseamnă să fii o femeie cu rost, o femeie împlinită, o femeie pe placul bunului Dumnezeu: să faci copii. Fără copii femeia e neputincioasă, nevrednică, săracă, neîmplinită, e ca un copac care, deși înflorește, nu face fructe. E inutilă societății și va orbecăi mereu după fericire. Bla bla bla bla…”

Să mori tu! și am ieșit în curtea bisericii să fumez, ca să nu vomit.

Cu alte cuvinte, ce zice popa? Că nu ești femeie dacă nu faci copii și nici rost pe lume nu ai decât dacă devii părinte. Eu nu mi-am dorit copii până la vârsta asta. Poate o să am copii, poate nu. Dar asta e fix treaba mea și nu dau socoteală nimănui, cu atât mai puțin unui Dumnezeu imaginat de BOR sau unui popă imbecil.

Problema e că un astfel de discurs despre ce înseamnă “cu adevărat să fii femeie” nu s-a ținut doar la înmormântarea bunică-mii. Se ține duminica, se ține în școli, se ține cu fiecare ocazie când unui popă i se cere sau i permite să-și expună părerea despre femei. Îndobitocirea despre “adevărata menire a femeii” nu are cum să aibă decât repercusiuni îngrozitoare la nivel social în rândul celor care se lasă manipulați de astfel de discursuri unsuroase: copii nedoriți sau abandonați, femei nefericite și depresive, familii în care se practică reproșul, violența sau abuzul. Pentru că nu există “trebuie” arunci când vine vorba despre a avea copii, așa cum statutul de mamă nu înseamnă împlinirea supremă ca femeie.

A fi femeie înseamnă doar a fi complet stăpână pe idealurile, visele, dorințele, corpul și mintea ta.

În încheiere, câteva întrebări pentru popii care se pricep atât de bine la ce înseamnă să fii “femeie adevărată:

1. Femeile care își doresc copii și nu pot avea cum se numesc, popi nenorociți? Nici ele nu au rost pe lume?

2.  Dar mamele care își abandonează copiii imediat ce îi nasc? Ce părere are Dumnezeu despre mamele astea?

Îi sunt recunoscătoare maică-mii pentru o grămadă de lucruri. Dar femeia care sunt azi sunt doar datorită mie. Și îi cer iertare viitorului meu copil că nu o să mă simt mult mai femeie după ce îl voi avea, eventual voi fi mai responsabilă și mai fericită. Dar femei nu ne face nimeni, singure devenim.

Foto copyright Dreamstime.com

Corina Bacanu

Corina Bacanu

De 16 ani copywriter. Idea Writer. Curious. Blonde by Choice. Jump and the net will appear.
Corina Bacanu
27 Comments
 • Dana
  April 4, 2016

  Ehe maica, n-ai facut inca obrazul gros la faze d-astea ?! Lasa popii, de cat ori nu mi-am auzit “in loc sa plimbi cainele, mai bine ai face un copil”…

  Acum ca am si copil si caine, s-au blocat. Ceea ce n-a impiedicat-o pe fi-mea (aproape 5 ani) sa intrebe in soapta, cu ochii pe “parintele” : “Mami, de ce poarta rochie ?!”… ca dovada ca erezia se transmite din mama-n fiica :)))

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 12 Thumb down 2

  • goga
   April 9, 2016

   Se vede ca nu prea ai dus copilul pe la biserica… :).

   Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2

 • daniel
  April 4, 2016

  Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Comentariu neapreciat. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 20

  • Cristina
   April 7, 2016

   De ce, Daniel? Ai impresia ca pe Ortodox il caracterizeaza, in esenta, nevoia de a se inmulti la comanda? Daca nu iti doresti copii nu esti Ortodox sau cum?

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2

  • xyz
   April 9, 2016

   Dacă ai fi fost ortodox nu ai fi îndrîznit să prescurtezi numele lui Dumnezeu! Leneșule și ipocritule!

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1

  • Lavinia
   May 22, 2016

   mda, bineintles ca procreerea este laudabila.Eu nu am copiii si nici nu mi i-am dorit vreodata.Prin puterea profesiei am animale la care tin mult si le tratez bine.
   Dar asta nu inseamna ca sunt ami putin femeie.Aceasta idee este batrineasca si fara sens intr-o societate in care deja suntem prea multi.Ma felicit ca am lasat Romania … long time ago :)

   Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1

 • Cristina
  April 4, 2016

  Amin!

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3

 • Style
  April 4, 2016

  Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Comentariu neapreciat. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 18

  • george p
   April 5, 2016

   fratele meu cu stil, dumnezeu nu are nevoie de o institutie, nici de ajutorul popilor. asta e vrajeala pentru a controla oile.

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 11 Thumb down 6

 • Delia
  April 4, 2016

  Excelent articol. Keep on the good work. Avem nevoie de oameni ca tine!

  Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 6

 • Claudiu
  April 4, 2016

  E o problema generala asta, nu sunt nici barbatii feriti de astfel de absurditati. Scopul vietii omului este sa se impuieze, daca nu faci copii esti nimeni pe lume. Lucruri sustinute de oameni care n-au facut nimic demn de remarcat la viata lor in afara de copii. Nu te mai enerva, ceea ce spun dezvaluie mai multe despre ei si problemele lor decat despre tine :)

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 17 Thumb down 3

 • George
  April 5, 2016

  Foarte adevarat ce spui, bravo.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2

 • Bogdan Roman Uriciuc
  April 5, 2016

  Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Comentariu neapreciat. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 28

  • george p
   April 5, 2016

   ce se vede din textul tau este ca nu ai inteles femeile si esti frustrat, din acest motiv te-ai putea lipsi de ele daca ai putea sa faci copii singur si se mai vede ca nu ai inteles nici poza mai mare, care iti arata ca noi si femeile suntem jumatati ale aceluiasi intreg si trebuie neaparat sa functionam bine impreuna, sa facem treaba sa mearga, altfel am supt-o cu totii.

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 9 Thumb down 3

  • Artemix
   April 5, 2016

   Domnule urangutan mascul feroce, mi te imaginez ca si genul de martalog care nu lasa femeia sa munceasca sau sa iasa din casa cu orice alt scop in afara de cumparaturi si plimbat plod in parcuri si asteapta oala cu ciorba pe masa cand intra in casa, proaspat venit de la o bere cu ”bajetii”.

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 18 Thumb down 2

  • Lavinia
   May 22, 2016

   mda, batbatii intotdeuna au cajutat sa se detasheze cit mai mult de femeii si sa le foloseasca dupa bunul lor plac.In regnul animal NUMAI MASCULII ADEVARAI FEROCE SE REPRODUC!
   In regnul uman sunt prea multi barbati timpiti si cu gene defete care se reproduc.Mare noroc cu femeile destepte si independente care isi fecuneaza ouala artifial cu sperma de la undonor de calitate aleasa.
   Bravo pentru ele!

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3

 • george p
  April 5, 2016

  As putea face un comentatiu la fel de lung ca si articolul tau pe tema capcanelor numite casatorie si turnatorie de copii la varste fragede.
  Popii, care reprezinta niste interese enorme, au nevoie de cat mai multi sclavi cotizanti si nu dau doi bani pe posibilele (aproape sigure) suferinte pe care va avea femeia. De fapt, parerea lor despre femeie se arata inca de la inceputul vietii vostre de sclave le barbatului (societatea ne arata asta, nu e parerea mea), la botez, cand viermele de popa incepe sa boteze fetele doar dupa ce a terminat de botezat baietii.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 11 Thumb down 4

  • Style
   April 5, 2016

   Domnule george p, as dori sa va raspund la parerea dvs. de la comentariul meu de mai sus (politica site-ului nu permite sa va dau reply la comentariul meu de mai sus, asa ca va raspund aici). Pentru inceput, vreau sa stiti ca va acord respectul necesar pentru o societate a sec XXI. De aceea, nu sunt de acord cu folosirea unor apelative precum “fratele meu” sau altele de genul asta, pentru ca nu ne cunoastem. Astfel de formulari apartin unei alte categorii de persoane din care nu cred ca faceti parte. Referitor la ceea ce ati mentionat despre “popi”. Chiar nu inteleg virulenta dvs. In traditia institutiei Bisericii, preotii sunt persoane care au rolul de a indruma credinciosul in viata sa spirituala, daca si acesta cere ajutorul. Precum profesorul sau invatatorul de la scoala te canalizeaza pe un drum al realizarii intelectuale sau antrenorul sportiv il ajuta pe cel din subordinea sa sa ajunga cat mai departe intr-o competitie sportiva, asa si preotul are rolul de a te directiona in viata personala spirituala, dat fiind faptul ca acesta are o expertiza a trairii crestine si a eticii. Admit ca exista si preoti corupti sau care nu-si fac treaba cum trebuie. Dar personal am cunoscut preoti cu adevarat deosebiti, adevarate modele pentru societate. Inca o data fac un apel la buna dvs. crestere de a nu mai jigni si de a nu mai incadra intr-o anumita tipologie persoane despre care nu aveti cunostinta. Cu respect!

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2

  • george p
   April 6, 2016

   te-am numit “frate” pentru ca stiam ca asta este apelativul folosit si de popi si cei super-religiosi (habotnic ar putea o usoara conotatie negativa si nu vreau sa te jignesc cu nimic. iarta-ma daca te-ai simtit lezat.
   cat despre popi/religie/biblie… fiecare cu ce i se potriveste. pentru mine este o poveste pentru adormit copiii, dar daca pentru tine este mult mai mult…asa sa-i ramana numele!

   Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 3

  • Style
   April 8, 2016

   Domnule george p, ma bucur ca dialogul nostru, chiar si in mediul virtual, s-a incheiat intr-o maniera civilizata si pasnica, asa cum trebuie sa fie orice discutie intre doua persoane responsabile. Apreciez receptivitatea dvs.! Motivul principal al intrarii mele in aceasta mica dezbatere a constat intr-un apel la respect fata de valorile celui de langa noi, chiar daca nu le impartasim. Natiunea noastra si asa este dezbinata pe o suma de motive – politice, economice, sociale, culturale, etnice, etc. Daca mai apare si dezbinarea pe seama credintelor fiecaruia, unde ajungem? Consider ca violenta de orice natura nu aduce nimic bun si nu il determina pe interlocutor sa adopte convingerile noastre. Dimpotriva! In cercul meu de prieteni am persoane atee, dar asta nu m-a impiedicat sa construiesc o frumoasa relatie de prietenie. In consolidarea prieteniei noastre a contat foarte mult faptul ca am evitat discutiile pe seama credintei si nu neam jignit, punand accent mai mult pe lucrurile pe care le aveam in comun. Si- culmea- am observat ca aveam o gramada de alte lucruri in comun, mai putin cele de ordin spiritual. De aceea, cred ca respectul fata de cei de langa noi ar constitui un ingredient important in consolidarea unitatii si bunastarii acestei tari, intr-un secol al dezbinarilor. Numai bine tuturor!

   Like ori Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2

 • Vasile
  April 6, 2016

  Dar undeva in adancul tau te-ai ofticat un pic de cele spuse de fiul domnului totusi, nu? Altfel ai fi trecut mai departe cu un zambet interior si atat, poate o gluma data cu prietenii, ca haz de necaz facem toti, dar nu ai scrie pe internet despre aceasta “patanie”. Totusi, ai pierdut pe cineva drag, mai bine te concentrezi pe ce e important, si anume ca “Întâmplarea nefericită face că mi-a murit bunica”
  Stima

  Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 6

 • Adrian
  April 6, 2016

  BOR si onorabilul cler ortodox (cea mai mare parte) nu fac decat sa creasca numarul ateilor crestin-ortodocsi, asa cum sunt si eu si toti cei din jurul meu, care nu au mai intrat in biserica de la botezul lor, sau au intrat numai in scop turistic..

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 9 Thumb down 2

  • gabi
   April 7, 2016

   Adrian, pe acelasi principiu multi se uita la sexul opus si nu se mai casatoresc..

   Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2

 • Io
  April 6, 2016

  Perfecta observatia, Corina! Tot ritualul asta de inmormintare este oribil si produce multa suferinta celor prezenti. Este inuman si nedemn!
  Rog crestinopatii sa analizeze daca in sicriu e preferabil sa se bata cuie de 6 sau mai bine holzsuruburi. Si cite?

  Cit despre “menirea femeii” zau asa, asta e nimic mai mult decit un non subiect inventat de cine stie ce zarghit. E perfect libera sa-si faca alegerile ei si cu asta basta, ca-i place au ba vreunui mascul, fie el si popa.

  Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 4

 • Mari
  April 7, 2016

  Am si eu o intrebare: daca bunica nu era bisericoasa/religioasa/practicanta a cultului ortodox, nepoata se pare ca nici cat bunica, de ce optezi pentru o inmormantare cu ritual crestin ortodox? Sunt alte optiuni la care poti apela. Si daca de buna voie alegi acest ritual, de ce esti atat de ofuscata?

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1

  • picatura
   April 9, 2016

   tehnic vorbind…..e usor imposibil sa inmormantezi pe careva, in locul de veci al familiei, cel mai probabil situat intr-un cimitir….fara tacamul oferit de BOR. asta daca discutam ipotezele tehnice….putem adauga dorintele bunicii si alte “amanunte”.

   Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 3

 • ioana
  April 8, 2016

  Cumva articolul asta este o reactie tipica de feminista/femeie independenta ofensata, din pacate in zilele noastre toti abia asteapta sa fie ofensati. Pana la urma ce conteaza ce zice popa? Sau altii care au pareri similare (ca femeia tre’ sa nasca si atat)? Se numeste societate libera si fiecare are dreptul la propria opinie, nu stiu de ce te-ai ofuscat asa, ca pana la urma ala era un popa si nu Dumnezeu, si oricum tu stii mai bine care sunt valorile tale, iar oamenii cu valori proprii solide nu o sa plece urechea si nu o sa inghita nemestecat orice prostie. Nu mai bine ne concentram sa nu ne mai punem pe piedestalul ala de “hipersuperiori” in timp ce asteptam sa fim ofensati? Adica, acum serios, la inmormantarea bunicii tale asta era problema ta? Ca popa are o mentalitate din anii 1400? Socant, nu?

  Singurul lucru ok din articol este partea despre obiceiurile romanesti la inmormantari, care, intr-adevar, sunt oribile. Dar si aici depinde de zona, cei din Ardeal sunt mult mai decenti.

  Cat despre pareri si mentalitati, nimeni nu e perfect. Insa ma indoiesc profund ca oamenii cu o inteligenta macar medie o sa inghita orice prostie si de-aia avem cazuri de copii abandonati si etc… Problemele apar pentru ca sunt multi prosti pe lume si cumva selectia naturala nu mai functioneaza.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *