De ce e bine să vă arătați sânii

De 0 Permalink
@dreamstime.com

@dreamstime.com

Se apropie 4 februarie, Ziua Internațională de luptă împotriva Cancerului și campania prin care încercăm să vă sensibilizăm să vă faceți controale periodice se va încheia, cel puțin în forma susținută până acum. Asta nu înseamnă însă că nu vă vom reaminti în fiecare zi cât de prețioasă e viața și ce mult înseamnă să fii sănătos. Prevenția bolilor și depistarea lor precoce, ăsta e visul de aur al medicinii, chiar dacă tot felul de țăcăniți vă spun că medicii vor să extermine omenirea pe o mână cu BigPharma, cu OMS, cu Soroș și cu niște omuleți verzi.

Au scris articole și medici și femei care s-au luptat cu cancerul de sân și l-au învins cu prețul unor suferințe de care ne temem în ascuns cu toții.
Am auzit povești despre femei care s-au lăsat pe mâinile șarlatanilor sau au avut forme extrem de agresive ori târziu depistate și acum nu mai sunt cu noi.

Vă aduceți aminte de povestea prietenei mele G? Profesoară, deșteaptă, blândă, echilibrată. A considerat că nu-și poate agresa familia cu drumurile prin spitale într-un an important cu examene hotărâtoare pentru copii și a căutat o metodă alternativă de tratament: a mâncat 6 luni doar mere rase cu usturoi pisat și grâu încolțit. La început tumora a regresat puțin, din cauza lipsei de proteine și a reducerii inflamației din jurul tumorii, care inflamație e un semn că organismul luptă împotriva invadatorului. Apoi tumora a reînceput să crească și în șase luni era aproape exulcerată la piele. În plus G. avea o anemie complexă prin lipsă de fier și vitamina B12 suficient de gravă cât să nu se poată face nici intervenție chirurgicală, nici chimioterapie. A fost nevoie de un efort enorm al unei echipe formate din hematolog, ginecolog, oncolog și chirurg pentru ca ea să fie salvată. Și de un miracol, care i-a fost dăruit. Azi e bine, predă, râde, își așteaptă nepoții. Suferința și spaimele ei ar fi putut fi evitate prin depistarea mult mai precoce a tumorii și printr-un tratament conform protocoalelor internaționale făcut de la depistare.

Medicina e o știință tânără, nu știe multe lucruri, dar e curioasă și perseverentă. Se cercetează continuu cauzele bolilor, prevenția lor, epidemiologia și orice posibilitate de tratament, chiar și cele fantasmagorice. Pentru că noi, medicii, asta ne dorim: să fiți cât mai sănătoși, să vă tratăm bolile precoce, să nu faceți complicații, să nu vă doară nimic. Chiar și într-o țară necăjită ca România majoritatea celor care alcătuiesc corpul medical –doctori, asistente, infirmiere, tehnicieni– vor să vă faceți bine. Pentru că fiecare dintre voi are o mamă care își frânge mâinile, o iubită care are coșmaruri, un copil care nu doarme așteptându-vă acasă.

Ajutați-ne să vă ajutăm: faceți controale periodice, nu vă lăsați pe mâna șarlatanilor și nu ascultați sfaturi ale persoanelor fără pregătire medicală cărora nu le pasă dacă trăiți sau muriți, le pasă doar de rating, celebritate, încasări. Ajutați-ne să vă ajutăm.
Doamnelor, arătați-ne sânii! Faceți ecografii, mamografii, consulturi senologice fiindcă depistarea precoce a cancerelor de sân poate face diferența între viață și moarte. Nu vă fie frică de nimic fiindcă împreună –medici și bolnavi cooperanți– suntem o echipă invincibilă și cancerul nu ne poate doborî.

Simona Tivadar

Simona Tivadar

Medic primar în diabet, boli de nutriție si metabolism. Adepta explicației științifice cu orice preț, cu amendamentul că dacă respecți toate regulile, pierzi toată distracția. Heităr convins al vieții virtuale, care își calcă sistematic pe inimă de vreo doi ani, într-un razboi naiv și personal cu impostura medicală, vraci vegani și vârcolaci daco-plafarişti. Și care vă invită si pe voi să creșteți oastea celor care cred că "glumind putem spune orice, chiar și adevărul" -S. Freud.
Simona Tivadar

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *