De la Valentine’s Day până la Dragobete sexul redevine un subiect tabu

De 2comments Permalink

Prehistoric couple © zenwae | Dreamstime.comMai țineți minte febra de acum o săptămână? Cadouri, inimioare, ursuleți de pluș, ciocolată, bijuterii, parfumuri, lenjerie intimă, toate pentru a-i arăta persoanei iubite cât valorează dragostea pe care i-o porți. Scenele astea par mai mult rupte dintr-un film cu adolescenți sau cu personaje tinere și frumoase oricum, oameni fără defecte. Pe scurt, Valentine’s Day e, în România, pentru cuplurile care trăiesc într-o iluzie pentru care până și sexul se petrece ca-n scenele fierbinți cu Ryan Gosling. Ok, dacă asta e dragostea și implicit sexul (deși ele au prea puțină legătură una cu alta) pentru oamenii tineri, oare cum sunt dragostea și sexul pentru ceilalți, pentru cei care nu mai sunt tineri, frumoși și fără griji, pentru cei trecuți de o anumită vârstă?

Mi-a trecut prin cap mai săptămâna trecută un banc, printre multele bancuri cu și despre sex, pe care le tot spunea unchi-miu la fiecare reuniune de familie pe când eram eu prin liceu:

„Ion și Maria erau în camera lor și făceau sex. Deodată, mama intră peste ei.

– Ce faceți aici?

– Sex!

– Ah, am crezut că fumați.”

Și, ca la orice banc cu sex, toți membrii adulți ai familiei râdeau copios. Mie nu prea-mi venea să râd că le făceam pe amândouă și credeam, la momentul respectiv, că e un test de-al lor pentru noi, membrii mai mici ai familiei, așa că doar schimonoseam un rânjet mascat de hohotele celorlalți. Și totul ca să nu mă dau de gol, nici că fumam, nici că făceam sex.

Apoi  mi-a picat și fisa, cu cât facem mai mult un lucru, el devine un obicei în viața noastră. Prin urmare simțim nevoia să vorbim din ce în ce mai puțin despre el cu ceilalți, să îl bagatelizăm. Așa e și cu sexul, la o anumită vârstă devine chiar ceva banal și deloc intrigant, ca un banc la care nu mai râzi. Pentru ca mai apoi, când deja începi să nu-l mai faci din varii motive sau cauze, să redevină un subiect interesant, aproape tabu. Acum intră în peisaj Dragobetele, sărbătoarea mai puțin mediatizată a dragostei în România.  Dragobetele, e un fel de sărbătoare pentru dragostea trecută, aia grea și încercată. Nu o poți promova nici cu ciocolățele, nici cu inimioare, nici cu lenjerie sexy, dar nici cu o ciorbă caldă sau cu o cămașă călcată, că parcă nu intră în paradigma dragostei. Și, chiar dacă ele intră totuși în paradigma iubirii la români, ceva le lipsește. Parcă nu au zvâcul ăla, bătaia aia de inimă a lui Cupidon.

Fly © Sandago | Dreamstime.comUrmează o serie de viniete literare despre vârstele infinite ale sexului la români. Orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare și trebuie tratată ca atare.

I. Robert și Matei, doi băieți de clasa a treia, erau genul de copii care-și petreceau foarte mult timp în fața blocului. Ei fuseseră primii țânci incluși în grupul băieților de liceu care ieșeau să fumeze o țigare în cartier, pe la scările vecine. Tot cei mari îi învățaseră cum să se uite după fete. Asta într-o seară în care au auzit și ei pentru prima dată de p#$%ă, deși și înainte simțeau că-i atrage ceva ciudat înspre creaturile astea cu păr lung și moale, care îi băgau în seamă numai când voiau ceva de la ei. De atunci, activitatea lor de după joacă era să stea printre băieții mai mari și să-i audă cum vorbesc despre fetele pe care le plac. Nu se implicau prea mult în discuție, pentru că nu aveau multe de spus printre băieții mai mari, dar îi intersa subiectul și, uneori, discutau ipotetic chiar și în pauzele de bătut mingea despre ce le-ar face și ei fetelor de la ei din clasă.

II. Teodora este o elevă de clasa a șasea la Școala Gimnazială Nr. 2. Din clasa ei, ea era cea mai cuminte și parcă puțin cam aeriană în raport cu ce se întâmpla în jurul ei. Erau momente în care puteai să te și dezbraci în fața ei că nu băga de seamă. Ca în orice zi a săptămânii, Teo își luă ghiozdanul și porni spre școală, dar astăzi nu fu atât trafic și ajunse cu vreo 15 minute înainte de ora 12, ora intrării la curs, așa că a trebuit să aștepte până când ieșeau cei din tura întâi să poată merge la clasă. În timp ce aștepta cuminte pe băncuța din fața scolii, un cuplu de liceeni se așază lângă ea. Cei doi, veniseră să-l ia pe fratele lui de la școala la care era și Teodora. Era vineri și se certau de zor pentru că ea voia să meargă la club în weekend, iar el voia să stea cu băieții să joace CS6.

– Faci cum vrei, Dane, dar eu mă duc la club cu fetele.

– Eh, așa faci?! Să te fut, atunci!

Toată ziua se gândi Teo la cuvântul ăsta, nici la școală nu putu să se concentreze. Oare ce însemna?? „Auzi…să te fut??” Știa cumva că ceva nu-i de bine, așa că, în seara aia, își luă inima-n dinți și o întrebă pe maică-sa. În cel mai delicat mod, mama Teodorei îi explică despre conexiunea fizică între două persoane de sex opus și Teodora deveni din ce în ce mai interesată de subiect, ba chiar își făcuse o nouă prietenă dintr-a șaptea care se combinase acum vreo 2 luni cu un băiat de la altă școală și care îi explica cum trebuie să fie un sărut reușit și ce s-a întâmplat când a simțit pentru prima dată mâinile unui băiat pe sânii ei în creștere.

III. Trecuseră deja trei luni de când Laura și Andrei au avut prima întâlnire. Între timp, fuseseră la film împreună, la Mc, pe la colegii lor de clasă care mai rămâneau singuri acasă când părinții erau plecați, se mai retrăseseră ei în alte camere și cel mai departe au ajuns la atingeri direct pe piele în zonele intime, dar niciodată în astea 3 luni Andrei și Maria nu făcuseră sex. Își doreau mult și se și temeau, într-un fel, de momentul ăsta, pentru că auziseră tot felul de povești care mai de care mai ciudate de la colegii lor de liceu, când chiuleau sau în pauzele în care discutau la țigară, despre experiențele lor sexuale amestecate cu cea mai mare teamă a unui liceean, BAC-ul. Erau amândoi de-a dreptul terifiați și mai bine au decis să mai aștepte și să se mai documenteze despre subiect.

IV. ”Cum ți s-a părut petrecerea de săptămâna trecută?” îl întrebă Roxana pe Alex.

– A fost ok, dar cam puține fete.

– Hai, mă, că erau câteva, până și tipa aia, Mona, sau cum o chema?!…A venit la un moment dat să-mi ceară un strugurel. Ciudat, nu? Abia ne cunoscuserăm și deja îmi cere să împart un strugurel cu ea…mai avea puțin și-mi cerea să te împart și pe tine.

– Și, m-ai fi împărțit? întrebă el șugubăț…Pe mine nu m-ar fi deranjat.

– Nu, te-aș fi lasat ei direct…să te împartă numai ea.

– Ah, atunci nu e combinație, în trei era mai ok…

– Ție ți-ar conveni să mă împarți pe mine cu alt tip?

Se lăsă liniște pentru un moment și, când se făcu roșu, Alex frână nervos.

– Da, mă, da! Hai, ai tupeu?!

– Adică, ți-ar conveni să îi fac altuia oral?

– Păi, ar trebui să mă aștept și la asta, dacă planificăm ceva de genul…

– Mie nu mi-ar plăcea să-i acorzi alteia mai multă atenție.

– Trebuie să se simtă toată lumea bine…Altfel n-are rost, zise Alex în timp ce parca mașina.

Apoi coborî, îi deschise ușa Roxanei, și pe a mașinii și pe a barului și intrară amândoi. Găsiră masa prietenilor care îi așteptau deja și se apucară să vorbească despre cât de nașpa de la muncă, cum colegele Roxanei intră în concediu de maternitate pe bandă rulantă, iar șefului nu-i convine lucrul ăsta și, printre altele, să-și planifice unde vor face revelionul viitor că pentru ăsta care doar ce a trecut abia au găsit o vilă în Sinaia, și aia fără căldură în toate camerele.

V. (plânsete de bebeluș)

Lumina se aprinde rapid, Claudia sare din pat în timp ce Octav își pune perna pe cap și și-o îndeasă puternic cu brațul peste ureche să nu mai audă zgomotul. În fiecare noapte la 4:30, Mihnea, copilul lor de 3 luni se trezește și-i strică somnul. 3 luni sunt de când nu a mai avut o noapte în firea ei și aproape un an de când n-a mai făcut sex. Pe  langa asta, până și nopțile albe din facultate și chiar lunile de abstinența i se păreau mai suportabile. Oare o să mai facă sex vreodată?? Asta discuta în fiecare pauză de masă de la serviciu cu colegul lui de birou, uitându-se la fundurile tuturor fetelor care se așezau la mesele din jur ale cantinei. Amândoi erau în aceeași situație, cu copii mici acasă și cu soții care nu mai aveau niciun strop de atenție pentru ei. Discutau ce le-ar face colegelor și cum, în loc să facă raportul ăla care trebuia să fie gata ieri, au ales să se uite la un film porno cu adolescente care și-o trag cu boșorogi. Așa se vedeau ei zilnic când se uitau în oglindă, niște boșorogi…

Soțiile, la rândul lor, pe lângă scutece de schimbat și haine de spălat și biberoane de pregătit și copii de plimbat, mai apucă și ele să schimbe câte-o vorbă pe Facebook cu prietenele lor mai vechi care le întreabă curioase cum e sexul după naștere. Scriu rapid un „ciudat, dar ok” după care cad într-o stare de visare, neavând nici măcar cu cine să vorbească despre asta…. până când vine iar ora de masă a bebelușului. Uită tot și o iau de la capăt.

VI. 25 de ani de căsătorie au trecut dintr-un foc pentru Nelu, muncitor pe șantier. În fiecare dimineață, când pleacă la muncă, se uită cu jind la femeile care mai de care mai cochete și mai grăbite. I-ar plăcea ca măcar una dintre astea să se mai uite la el așa cum o făcea Tanța lui în tinerețe. Ajunge la biro, cum îi spune el, scoate sticluța de Săniuța, umple toate cele 5 păhărele de pe măsuța improvizată din cărămizi, ciocnește cu colegii și cât e ziua de lungă muncește și mai aruncă câte-o remarcă despre vreo damă bine ce-i blesteamă-n gând că iar își prăfuiește pantofii din cauza șantierului lor. La zaiafeturile modeste la care merge cu nevasta, după ce a stat cu flăcăii la foc să prăjească bine carnea să nu fie în sânge că Tanței lui nu i-a plăcut nicodată friptura nefăcută și mereu l-a boscorodit când au ajuns acasă că ea nu a avut ce manca acolo, se apucă și spune toate bancurile despre sex pe care le știe. I-ar plăcea și lui să dea o bucă acolo, din când în când, dar devine din ce în ce mai greu printre râgâielile după 8 mici și 5 cinci beri. Apoi, el nu mai e tânăr să aibă atâta energie că se trezește în fiecare dimineață la 5:30…Bine măcar că a ramas la fel de glumeț ca-n tinerețe și că, pe la petreceri, încă îi face pe toți să râdă.  Măcar atâta, dacă sex nu mai face.

VII. După ce a epuizat toate întrebările cu privire la  viața aproape stinsă a scriitoarei Raluca Brigand, reporterița o întreabă curioasă ce părere are despre sex, un subiect extrem de comun și de lejer în ziua de astăzi chiar și pentru o boșoroagă ca ea.  Uitându-se profund în ochii atât de vioi ai reporteriței, care nu poate avea mai mult de 26 de ani, deși nici pe ăia nu i-ai da, îi răspunde zâmbind detașat:

– Domnișoară, la vârsta mea, sexul este un lucru despre care pot numai să vorbesc din amintiri… nu și să-l mai și fac ( și râde).  Dar cât a fost, a fost frumos…mai ales cel de pe la 20-30 de ani….

Tăcu pentru o clipă, rămânând cu privirea ațintită într-un punct fix al mâinii care odată nu era nici zbârcită, nici tremurândă.

Putea fie mai rău de atât! Puteam să fiu o bețivancă toată viața și nici să-mi  mai amintesc măcar ce-i ăla sex… Sunt și oameni din ăștia.

Foto copyright Dreamstime.com

Raluca Brigand

Raluca Brigand

Copil digital, keyboard warrior, curioasă genetic, universe builder by day, story inventor by night.
Raluca Brigand

Latest posts by Raluca Brigand (see all)

2 Comments
 • Ioan
  February 24, 2016

  Pai este tabu ca vorbesc putin despre el si este si noraml fiecare are dreptul la intimitate si fiecare are pereche pe masura lui dar sr trebui sa fim mai deschisi si mai putin pretentiosii.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1

  • Nautilus
   February 29, 2016

   Unii care vorbesc prea mult despre sex şi se laudă excesiv cu asta lasă impresia că încearcă să compenseze o lipsă…

   Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *