“Detectarea timpurie a cancerului mamar asigură o rată de vindecare de până la 94%”- interviu Dr. Elena Claudia Teodorescu

De 0 Permalink

Interviu cu Dr. Elena Claudia Teodorescu – Doctor în Științe Medicale, Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală

1. Este mamografia digitală cu tomosinteză cea mai nouă metodă de depistare a cancerului de sân? Ce alte metode mai există și care este protocolul corect de examinare a sânilor în funcție de vârstă, genetică sau alte afecțiuni preexistente?

Mamografia digitală cu tomosinteză, cunoscută și sub denumirea de mamografie 3D (tridimensională), este cea mai nouă și avansată tehnică folosită în screeningul și diagnosticul cancerului de sân la femeile care au peste 40 de ani.
Iată de ce este importantă o astfel de mamografie:

  • depistează și caracterizează mai eficient anumite formațiuni sau tipuri de leziuni, comparativ cu mamografia digitală simplă, în special în sânii denși.

  • evită unele controale suplimentare și uneori biopsii sau chiar intervenții chirurgicale inutile.

Este important de știut că, de la introducerea mamografiei ca metodă principală de screening la femeile de peste 40 de ani, rata mortalității cauzate de cancerul mamar a scăzut cu 30% în țările dezvoltate care au adoptat această metodă de screening.

Legat de examinarea sânilor, cel mai eficient control include întotdeauna un consult senologic însoțit de o mamografie sau o ecografie mamară (în funcție de vârstă). Uneori, în cazuri selecționate, este necesară și efectuarea suplimentară a unui examen de rezonanță magnetică IRM.

Dacă ai până în 30 de ani, efectuează anual o consultație senologică, iar o dată la 3 ani asigură-te că sânii tăi sunt sănătoși printr-o ecografie mamară.

Dacă ai între 30 și 40 de ani, mergi anual la o ecografie mamară.

Dacă ai peste 40 de ani, fă-ți o mamografie, cea mai importantă investigație în diagnosticul precoce al afecțiunilor mamare. Aceasta se efectuează la un interval de 2 ani. Uneori, mamografia trebuie completată și cu o ecografie mamară.

Autoexaminarea sânilor se face lunar, pentru a identifica eventuale modificări, indiferent de vârstă.

În cazul femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar (au avut deja cancer la sân sau o leziune benignă mamară cu risc crescut sau au în familie cazuri de cancer mamar sau ovarian), metodele de investigare sunt aceleași, dar intervalul de examinare se modifică, fiind mai frecvent.

Despre controalele de rutină la femei, noi am publicat pe blogul Donna Medical Center un articol pe care vă invit să îl parcurgeți, aici. Este ca o primă lecție despre sănătatea femeii.

2. Care este performanța mamografiei digitale cu tomosinteză 3D în ceea ce privește detecția tumorilor?

donna

Mamografia digitală cu tomosinteză 3D a detectat cu 41% mai multe cancere invazive (cele mai agresive) și cu 29% mai multe cancere mamare de toate felurile, comparativ cu mamografia standard 2D (spune un studiu din 2014 realizat pe aproximativ 450.000 paciente). 

Mamografia digitală cu tomosinteză 3D ne permite, practic, îmbunătățirea considerabilă a ratei de diagnostic; ea depistează mult mai bine anumite modificări, ca de exemplu microcalcificările și distorsiunile arhitecturale, comparativ cu mamografia digitală simplă. Pe de altă parte, formațiuni care la o mamografie standard au părut a fi cancer, în cazul unei mamografii 3D s-au dovedit a fi un țesut mamar normal suprapus.

3. Ce grad de iradiere presupune mamografia? S-a afirmat în repetate rânduri că este periculoasă, că iradiază, ba chiar că declanșează cancerul de sân.

Mamografia este o metodă imagistică ce utilizează doze foarte mici de iradiere.

Aparatura medicală a evoluat foarte mult. Asta înseamnă că vechile mamografe care creau un disconfort ridicat și expuneau pacienta la o doză mai mare de radiații pot fi înlocuite cu mamografe avansate. Lucrul acesta s-a întâmplat deja la Donna Medical Center, unde folosim, pentru screeningul și diagnosticul cancerului de sân la femeile peste 40 de ani,  Selenia Dimensions de la Hologic – cel mai performant mamograf digital cu tomosinteză 3D din lume.

Aparatul pe care îl folosim are cel mai mic nivel de iradiere, prin utilizarea unui soft – C-View. Suntem singurii din România care au în dotarea acestui mamograf digital softul C-View, care permite obținerea unor imagini 2D prin reconstrucția virtuală a imaginilor 3D obținute la tomosinteză. Pacienta este astfel expusă la iradiere doar o singură dată. În cazul mamografiilor digitale cu tomosinteză fără softul C-View, pacienta este expusă la iradiere de două ori, atât pentru realizarea tomosintezei, cât și pentru mamografia digitală standard 2D.  

donna-center-2

Examinarea mamografică digitală cu tomosinteză 3D și softul C-View este deci o radiografie a sânului cu doze reduse de radiații, având însă beneficiile tomosintezei.

Să ai siguranța că ești sănătoasă, să primești un diagnostic corect legat de o durere pe care o simți sau un nodul pe care îl ai, depășește cu mult riscurile legate de iradiere.

4. Cât este de dureroasă o mamografie și cât timp durează această investigație?

Mamograful digital Selenia Dimensions de la Hologic reduce semnificativ compresia aplicată sânilor, în comparație cu alte mamografe, pacienta resimțind doar o ușoară presiune.

Referitor la durere, recomandăm totuși ca doamnele să efectueze mamografia după menstruație. Ele trebuie să evite programările în perioada pre-menstruală sau menstruală. Atunci sânii sunt congestionați și sensibili și așa cum este normal, în funcție de fiecare, pot apărea unele dureri. În plus, în perioada premenstruală ar putea fi însărcinate și nu este recomandată efectuarea unei mamografii în cazul unei sarcini incipiente.

Experiența ne-a arătat totuși că femeile care vin la noi sunt puternice și preocupate de lucruri mai importante, adică sănătatea lor și un diagnostic corect.

Procedura obținerii unui rezultat mamografic implică două etape:

  • captarea imaginilor de către mamograful cu tomosinteză cu ajutorul asistentului medical de radiologie (standard câte doua incidențe pentru fiecare sân).

  • interpretarea imaginilor de către medicul imagist – acesta primește imaginile mamografice pe stația de procesare, unde poate analiza individual imaginile 2D și/ sau reconstruite cu ajutorul softului C view, ca și secvențele de tomosinteză, pentru a identifica cele mai mici formațiuni sau modificări și a oferi un diagnostic corect.

Întreaga procedură durează între 30-40 de minute, iar uneori, dacă sunt necesare incidențe suplimentare, chiar și o oră. Compresia în sine a fiecărui sân durează câteva secunde.

Nu trebuie să uităm însă cât de important este, ca pe lângă aparatura utilizată, să existe o echipă de medici care să trateze fiecare pacientă, fără excepție, cu atenție, răbdare și profesionalism. Medicii noștri sunt supraspecializați în diagnosticul afecțiunilor mamare și cancerului mamar, cu o cazuistică de excepție – peste 200.000 de paciente diagnosticate, mii de vieți salvate și cazuri tratate cu succes. 

5. Se poate prezenta singură orice femeie după vârsta de 40 de ani? Cine stabilește calendarul de explorări?

La Donna Medical Center vin doamne care au înțeles cât de importantă este această investigație pentru sănătatea lor. Ele vin la controale de rutină sau dacă au depistat ceva la nivelul sânilor; medicii specialiști stabilesc acest calendar de explorări.

Să nu uităm că detectarea timpurie a cancerului mamar asigură o rată de vindecare de până la 94%. Șansele de supraviețuire se înjumătățesc în cazul cancerului mamar descoperit în stadiul III.

6. Femeile însărcinate pot face mamografii?

Mamografia nu se recomandă în cazul femeilor însărcinate din cauza iradierii la care ar fi expus fătul. Ecografia mamară este prima metodă de examinare a sânilor în cazul femeilor gravide sau a celor care alăptează.  În cazul în care se simte ceva suspect la palpare, este indicat ca acestea să se sfătuiască cu medicul lor pentru a le recomanda cea mai potrivită investigație.

7. Ce investigații la nivelul sânilor pot face femeile care au implanturi cu silicon? Este adevărat că aceste implanturi mamare cresc riscul de cancer?

Înainte de control, este important ca medicul să știe despre acest implant. Implanturile mamare pot îngreuna uneori depistarea unor anomalii, dar asta nu este în niciun caz un motiv pentru a nu face testarea.

În cazul femeilor cu vârsta sub 40 ani cu implant mamar (ca și în cazul celor fără implant), este recomandată ecografia.

Nu a fost demonstrată o legătură între implantul mamar și cancerul la sân. Femeile cu o astfel de intervenție nu prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi față de celelalte femei.

8. Dacă a fost extirpat chirurgical un sân și s-a făcut ulterior reconstrucție cu proteză, e necesară o mamografie pentru ambii sâni?

Nu, mamografia se va efectua pentru sânul existent; pentru sânul cu proteză se efectuează ecografie sau uneori IRM.

9. Unde în România se pot face mamografii digitale cu cel mai performant mamograf din lume?Selenia Dimensions de la Hologic, cel mai performant mamograf digital din lume, este disponibil doar în centre senologice de referință, acolo unde senologii imagiști impun un nou standard. Din luna octombrie 2016, la Donna Medical Center toate mamografiile digitale se realizează cu acest aparat.

Fii sigură că ești bine și programează-te și tu, aici.

Dr. Elena Claudia Teodorescu – Doctor în Științe Medicale, Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală cu experiență de peste 15 ani în Sănătatea Femeii

sereniti-ro-1048x250

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *