Doamna Gorghiu face nițică ordine

De 7comments Permalink

Poor portion of food © Lisa870 | Dreamstime.comDoamna Alina Gorghiu a văzut niște studii și s-a îngrozit când a aflat care sunt obiceiurile legate de sănătate ale românilor. Niște grobieni. Mănâncă fripturi și beau ca porcii și dacă n-au fripturi mănâncă doar cartofi și beau ca porcii, dar niciunul, niciunul nu se gândește să se ducă la doctor să-și facă analizele la șase luni. Pe urmă a mai găsit niște studii și-a luat-o cu leșin când a văzut câți oameni mor de cancer în țara asta. „Domnesc peste un neam de inconștienți care mor pe capete de cancer. Ce-o să mă fac dacă-mi mor toți?” probabil că s-a îngrijorat doamna Gorghiu.

Și-atunci s-a dus acasă și-a vorbit cu soțul ei, pentru că așa e normal, să vorbești cu soțul tău despre ce te preocupă, în felul ăsta se-ntărește membrana pe celula de bază a societății și ea nu mai poate fi atacată de celule rele și canceroase. Sau poate că s-a gândit de una singură, de unde să știu eu? Sau poate a discutat cu domnul acela drăguț, domnul Bușoi, medic la bază, știți voi, cel care vrea să apere Bucureștiul de cutremure și incendii. Și doamna Gorghiu a a juns la concluzia că poporul român trebuie responsabilizat. Că nu poate statul să-i plătească toate cancerele lui târziu descoperite, că nu-i normal într-o societate civilizată să te duci la doctor tuma când ți-i burta umflată de tumoare și nu poate el, statul, să pună medicii să alerge cu acul după tine pe străzi să-ți facă analize, că suntem liberali.

Și-atunci a zis doamna Gorghiu că tot omul care a aflat că are cancer gata instalat și într-un stadiu avansat să plătească jumătate din costurile de tratament și diagnostic. Da, doamna Gorghiu, să-i responsabilizăm, să-i civilizăm și să le-arătăm noi că nu putem sta tot timpul cu grija pe ei, mama lor de inconștienți!

Ahem. Poate doamna Gorghiu n-a văzut celelalte studii, care ne arată ce bine sunt dotate spitalele din România. Și cât de multe ajutoare (mă gândesc la tehnică și consumabile) au la dispoziție medicii din țara asta să descopere un cancer în stadiu incipient.

Sau studiile care ne arată cât de accesibile sunt spitalele din România oamenilor care trăiesc în țara asta, eminamente rurală. Și nici măcar decent rurală, ci adânc și medieval rurală, din păcate. Ca mentalitate și ca infrastructură și ca acces la informație.

Sau informațiile care ne spun că oamenii diagnosticați cu cancer în stadiu avansat sunt chiar adulți și oameni în vârstă de la țară, de la țara aia a cărei imagine definitorie e noroiul până peste glezne primăvara. Oameni care n-au bani nici de lumină, dapăi de cancerul matale.

Și, las asta la urmă, doamna Gorghiu ar trebui să se mai gândescă umpic la discriminarea pe care o face. Discriminarea nu e numai când Therme nu lasă romii înăuntru, doamna Gorghiu, discriminarea e și când pui un om care-și plătește contribuțiile de sănătate să plătească în plus pentru ghinionul de a nu fi depistat cancerul la timp.

Dar dacă doamna Gorghiu e pusă pe responsabilizat oameni, s-o facă, nesmintit! Poate că unii o să moară în timpul responsabilizării, dar într-un final vom fi cu toții niște cetățeni model, cu analizele la timp și cancerele descoperite din vreme. Așa să ne ajute Doamne-Doamne și legea românească!

Am scris asta dintr-o furie personală, din revolta cu care văd că o intenție bună e concretizată atât de nociv. Am fost diagnosticată la timp cu un pui de cancer. Din fericire, totul s-a rezolvat. Din fericire, am avut mijloacele să rezolv totul și să fiu tratată în felul în care aș dori să fie tratată toată țara asta. E stupid ca la modul în care sistemul tratează bolnavii să adaugi încă o corvoadă, financiară. Dacă încerci să înveți pe cineva ceva, nu începi cu o sancțiune, începi cu răbdare, informare, motivare. Cu un plan pe termen lung. Cu viziune. Că așa se fac schimbările adânci, încet.

Foto copyright Dreamstime.com

Raluca Zaharia

Raluca Zaharia

Raluca Zaharia, lucrez în comunicare din 1997 (faceți voi socoteala, că pe mine nu mă țin nervii). Am viață dublă, așa că cei cinci prieteni de pe Facebook mă cunosc drept Duoamna Raluca. De vreun an încoace m-am apucat sa povestesc ce prostii facem noi pe-acasă: eu, copilul meu, iubitul meu și pisica noastră.
Raluca Zaharia

Latest posts by Raluca Zaharia (see all)

7 Comments
 • Claudiu
  February 8, 2016

  Ati citit textul de lege, inainte de a face “nevroza”?
  ” Art26

  (1) Orice cetățean român, indiferent de calitatea de asigurat are dreptul de a refuza participarea la programele și acțiunile de prevenție în sănătate desfășurate de ANPS (nota mea: Agenția Națională de Prevenție în Sănătate)

  (2) În cazul în care persoana refuză participarea la acțiunile de prevenție de la art.8, alin (1), litera a) și respectiv b) aceasta poate suporta parțial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale, conform normelor de aplicare a prezentei legi precum și a Contractului-cadru.

  (3)Refuzul persoanei se exprimă în scris, motivat și cuprinde obligatoriu:

  a) declarația pe proprie răspundere că a luat la cunoștință de indicațiile medicului și de riscurile din punct de vedere medical la care se supune prin refuzul său;

  b) declarația pe proprie răspundere că a luat la cunoștință de prevederile art. 27 din prezenta lege precum și de prevederile specifice din Contractul-cadru, referitoare la situația sa medicală și refuzul său

  (4) În cazul minorilor sau a persoanelor care nu au capacitatea de exercițiu, părintele, respectiv tutorele legal au obligația de a exprima în scris refuzul de a participa la programele, măsurile și acțiunile de prevenție”

  Nu spune niciunde ca esti obligat sa iti platesti tratamentul daca ai aflat ca ai cancer, spune ca esti obligat sa iti platesti tratamentul daca refuzi preventia. Dar e mai simplu sa asculti antena3 decat sa citesti un text de lege, disponibil public

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3

  • raluca
   February 10, 2016

   Bună dimineața. Vă mulțumesc. Puneți, vă rog, acest articol, ca și întregul proiect de lege, în contextul situației sociale și economice a României, dar și în contextul unui proces de schimbare, în general. Părerea mea este că articolul de lege nu este valabil în acest moment. Ar fi valabil într-un context în care mecanismele de prevenire sunt funcționale – și dovedit funcționale de cel puțin câțiva ani și într-un sistem care el însuși este funcțional (diagnosticul meu, de exemplu, a venit după ce urmasem mulți pași de prevenire, credeți-mă) și accesibil tuturor. Ca să nu mai spun că pentru procesele de schimbare sunt mai benefice recompensele decât sancțiunile. Iar dacă sancțiunile trebuie să existe, ele trebuie să fie cât mai specifice cu putință. Sper că acum înțelegeți mai bine punctul meu de vedere.

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1

 • adventure
  February 8, 2016

  Pai a gandit corect dna Gorghiu. Daca noi toti platim in fel si chip (si daca nu platim uite, s-a gandit ANAF sa ne dea in gat public) pentru ca din 4 in 4 ani alegem cu buna stiinta aceiasi politicieni care sa ne reprezinte, de ce sa nu platim si pentru boalele nedescoperite la vreme?
  Pai e mai previzibil ca faci cancer sau infarct sau AVC , decat ca o imbecila sa ajunga sefa de partid. Daca pentru initiativele legislative ale imbecilei suportam consecintele, atunci cu mandrie sa ne ducem hibele in spinare si sa cotizam pana in ultima secunda la bugetul de partid si de stat! Canceru’ sa ne traiasca, ca politicienii au ei grija sa ne stoarca si ultimul buboi.

  Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0

 • Allyce
  February 9, 2016

  1. din pacate sunt prea multi oameni inconstienti care cred ca citostaticele ii vindeca. aceia isi semneaza singuri condamnarea la moarte. intr-un articol din zilele trecute un medic afirma ca au pierdut lupta cu cancerul. este si normal. citostaticele sunt facute sa ucida mai repede. nici o institutie din romania ( ca de ex ministerul sanatatii) nu va publica niciodata o statistica reala a celor care s-au vindecat de cancer in romania si cum. daca as afla vreodata ca am asa ceva, nu as mai calca vreodata pe la medic, nici de analize nu ar mai fi cazul. cancerul se vindeca numai naturist. cunosc oameni vindecati naturist si cunosc multe cazuri de decese cu citostatice.
  2. prin dosarul electronic de sanatate a carei cheie este cardul, ni s-a servit portia de sclavie frumos impachetata. acest sistem nu foloseste la absolut nimic legat de sanatate, este un instrument costisitor de urmarire si control total al populatiei. suntem urmariti exclusiv daca onoram retetele eliberate de medici, daca ne otrvim cu drogurile industriei chimice farmaceutice. industria mortii are nevoie de bani pentru a crea noi virusuri si vaccinurile de rigoare, pentru a stoarce si mai multi bani, pentru a imbolnavi si mai multi oameni. odata cu acest sistem aberant nu mai sunt bani pentru investigatii, casele de asigurari care nu sunt altceva decat capuse, nu mai aloca fonduri pentru nimic. si sistemul mai vrea preventie??! tot pe banii nostri!

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1

 • Exilatul Gica din Pacific
  February 10, 2016

  Apreciez articolul cu nota 10/10, si ma bucur din tot sufletul ca in ROMANIA, tara mea de dor, au mai ramas romani adevarati precum D-na Raluca Zaharia. Aceasta Alina Go^rghiu, nu demult numita in presa ca fiind “uter politic” (nm.-pastrez articolul bine), este o femeie (doar pe jumatate) frustrata, ca mai toate “liberalele”, si are ea ceva cu Poporul Roman, precum toata Haita PDL-PNL, condusa acum de un SASOI, dar preluata cu hoti, borfasi si corupti de la BASOI.
  Nuvela “Sa nu uiti Darie ” (de Zaharia Stancu, daca imi aduc aminte bine), va reveni actuala daca HAITA va fi mentinuta la putere, putere pe care au acaparat-o calcand pe cadavrele de la Colectiv, si prin manevre oculte, sforarite de cei care vor ROMANIA dar nu si pe ROMANI.
  Haita va face orice, fara scrupule, pentru a ne aduce inapoi cu 75 de ani.
  Felicitari Doamna Raluca.

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

 • Emil
  February 10, 2016

  Legea a fost redactata prost insa in esenta este buna. Numai cine nu are habar de medicina (si vad ca sint destui pe aici, inclusiv autoarea) nu stie ce rol are preventia in medicina. Foarte multe state nu numai din Europa pun preventia pe primul plan, si au masuri coercitive pentru cei care incalca legea. Dar ce pretentii poti sa ai intr-o tara in care populatia dintr-o lipsa crasa de educatie sanitara, refuza analizele, refuza vaccinarile, refuza transfuziile sanguine, o populatie in care numarul bolnavilor de TBC, depaseste orice statistica europeana (datorita refuzului tratamentului), o tara care conduce in statistici la numarul de gravide minore si inca multe alte anomalii sociale. Sistemul sanitar este precar, dar cu atit mai mult nu vad un motiv pertinent atunci cind ti se ofera sansa unor teste de sanatate gratuite sa le refuzi.
  Oricum doamna Raluca, aveti fani care va caracterizeaza, precum acel exilat din Pacific, care a gasit, se pare buba si totodata remediul acestei probleme. Eu nu va notez cu 10/10 (oare de ce o fi fost nevoie de o fractie in sistemul de notare ?)

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2

  • raluca
   February 10, 2016

   Citiți, vă rog, ultimul paragraf. Mulțumesc. Și, cunoscând așa de bine ca dumneavoastră cum stau lucrurile, haideți să nu-i mai blamăm așa de mult (a se citi să le insuflăm și creștem sentimentul de vinovăție) pe cei al cărui comportament vrem să-l schimbăm. Inclusiv prin legiferarea unor sancțiuni care nu-și au rostul acum. Asta face orice, numai bine nu.

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *