Domnule Iohannis, Binele nostru unde e?

Au trecut mai mult de 9.000 de zile de când am crezut că ne-a bătut Binele la ușă. Pe vremea aceea, vreo 18.363.782 de persoane stăteau zilnic la coadă ca să ia niște Bine pe cartelă. Toți voiau mai mult, dar primeau mai puțin, așa că asta era cea mai bună dovadă că poți să îți dorești tu mult și bine, că dacă cei care stau la butoane nu vor, păi atunci mori cu speranța în brațe. Dar în decembrie 1989, am ajuns toți în față după ce am tot stat la coadă, ne-am îndesat în sacoșe cât de mult Bine am putut și am crezut că o să ne ajungă pentru o viață. S-a dovedit că nu am avut dreptate.

Eu, părinții mei, prietenii, vecinii și mulți alți oameni ne-am bucurat și am dansat cât ne-au ținut picioarele. Pentru că visasem la Binele ăla atât de mult și îl așteptasem cu sufletul la gură și nu vroiam decât să-l împărțim ca pe o franzelă caldă de București, înghesuită și mototolită în punga de 1 leu. Cum a venit, așa s-a și dus.

ponta-si-udrea

Noua generație politică. Noua generație?!? Da, chiar ea.

După atâtea zile, România nu doar că nu a ajuns în față, dar au intrat alții în față, ca peste o bătrânică cocoșată și neputincioasă. A venit Udrea și s-a jucat cu Binele cum a vrut și cum a putut. L-a băgat în poșetă și dusă a fost. Au mai venit și alde Vosganian și Șova, băgați peste rând de unii ca Ponta, și au scuipat-o între ochi în timp ce își umpleau plasele de Bine pentru ei și pentru familiile lor. Au intrat în față și Becali, și Copos, și zeci, și sute de milionari de carton gata să își spargă averile pe Coasta de Azur. La îndemnul domnului Băsescu, care și-a luat misiunea de a apăra Binele, au ajuns în funcții alde Bica, lup pus să păzească oile. Așa s-a terminat Binele înainte ca România să apuce să-i simtă măcar mirosul. Ruptă de foame, i se spune să aibă totuși răbdare, că lucrurile trebuie făcute constituțional, pas cu pas.

Acum câteva luni domnul Iohannis a bătut-o liniștitor pe umăr pe România și i-a spus că o ajută el să ajungă la Bine. De atunci România încă îl așteaptă să se întoarcă de la dineuri, să termine de scris cărți, să dezbată rolul Primei Doamne și să termine de scris pe Facebook. România încă are răbdare, iar românii sunt probabil campioni la “a aștepta”. Dacă Guinness ar înregistra un record la așteptare, sigur ar fi al României.

Klaus Iohannis la recepția oferită de Principesa Margareta (captura TV, rtv.net)

Klaus Iohannis la recepția oferită de Principesa Margareta (captura TV, rtv.net)

Dar domnule Iohannis, cât trebuie să mai așteptăm? Am avut un Președinte jucător, ne-am dorit unul echilibrat, nu unul pe banca de rezerve. Sper că sunteți conștient că o mare parte dintre români v-au dat un vot anti-Ponta, cu alte cuvinte oamenii își doresc că dacă nu reușiți să găsiți o soluție ca să scăpăm de acest parlament de nenorociți, măcar să vă vedem că vă dați seama cât de nesimțiți sunt. Așa că poate e cazul să vă vedem că vă apucați cumva de treabă. Eu nu mai am răbdare, vreau să fac un copil pe care să-l cresc în România, nu pot să tot aștept să fie bine. Nu avem nevoie de cărțile dumneavoastră. Dacă vrem literatură, îl avem pe Cărtărescu, care își face bine treaba. Dacă vrem cărți scrise de politicieni, ne e suficient clubul literar care activează sub numele de Noua Junime Literară de la Jilava. Nu ați fost ales ca să ne povestiți despre dineuri și vernisaje. În plus, domnule Iohannis, înțeleg ideea de “pas cu pas” dar aici suntem la București, nu la Sibiu, așa că poate ar fi mai bine să măriți puțin pasul.

După 3 luni, într-o companie privată, orice angajat e evaluat și păstrat conform competențelor. România trăiește pe spatele antreprenorilor care își plătesc taxele la stat și creează locuri de muncă. Ei duc România pe umeri. Dacă România ar fi o companie privată, în care competivitatea și eficiența reprezintă bazele angajării, credeți că ați mai fi rămas angajat după 3 luni? Că un antreprenor nu are răbdare ca angajatul lui să stea 3 ore la masa de prânz și apoi pe Facebook.

klaus1

Domnule Iohannis, v-am votat să fiți alături de noi. E suficient ce faceți astăzi?

Acest text este un protest. Nu mă uit către dumneavoastră cu speranța unui totalitarism născut din deziluzie. Mă uit la dumneavoastră ca la o speranță pentru noi, cei mulți, a căror încredere în Parlament poate fi exprimată în zecimale. Încrederea în dumneavoastra e la o cotă de 75% . Nu sunt astea date suficiente ca să vorbiți public în numele nostru? Așadar, domnule Iohannis, când ne invitați și la un vernisaj dedicat Parlamentului?

Corina Bacanu

Corina Bacanu

De 16 ani copywriter. Idea Writer. Curious. Blonde by Choice. Jump and the net will appear.
Corina Bacanu
11 Comments
 • ionut
  April 21, 2015

  Corina, e prima data cand intru pe aici sa citesc si eu. Nah, ai scris de politica, mi-a atras atentia. Ca sa inteleg si eu, ce anume ii reprosezi mai exact lui Iohannis? Ca nu l-a dat jos pe Ponta? Nu intra in atributiile lui. Ca nu dizolva Parlamentul? Constitutional e aproape imposibil, ar mai fi varianta unei lovituri de stat. Spui ca vrei sa faci un copil si sa il crest in Romania…ca sa facem o gluma, #grijamare, stii ca despre Iohannis s-a spus ca e samsar de copilasi..Da, si eu i-am reprosat multe lucruri, inclusiv faza cu o comunicare dusa numai in online, sau nebunia asta cu scrisul de carti. Dar astea sunt doar aspecte de cancan si cred ca si le va rezolva. Dar, in rest, ca presedinte, omul nu poate decat sa iasa si sa spuna, ori de cate ori crede el ca e necesar, ce se face bine sau rau prin tara. In rest, daca ai nemultumiri legate de ce parlament avem, data viitoare alege cu grija pe cine trimiti acolo :)

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 18 Thumb down 10

  • corina bacanu
   April 21, 2015

   unde scrie in text ca vreau sa dizolve parlamentul?

   Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 4

  • Andi
   April 21, 2015

   Ti se pare ca ii reproseaza ceva concret lui Iohannis? Eu vad doar nemultumirea ca a trait in tara asta unde toti ne-au furat, si probabil ea l-a votat ca si mine si alti tineri in speranta ca o sa se vada o schimbare in tara, sa nu mai fie atatia hoti si etc, doar ca a asteptat destul, ca si restul romanilor. Mie unul mi-a placut foarte mult articolul.

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 13 Thumb down 4

 • escul
  April 21, 2015

  lui Ionut
  “…nu poate decat sa iasa si sa spuna ce-i bine si ce nu-i”?
  Asta putem s-o facem si d-ta. sau eu. E cam putin!

  Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1

  • ionut
   April 21, 2015

   atunci ar trebui sa schimbam Constitutia. Ne-am invatat, pare-se, cu un presedinte care credea ca poate face orice si de aceea ni se pare ca acesta e de o liniste asurzitoare…

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 10 Thumb down 1

 • roth
  April 21, 2015

  Vai, dar binele este aici, a fost si va ramane. Binele este la noi, numai ca nu l folosim. Atata timp cat asteptam de la altii sa faca sa apara binele fara ca noi sa participam in vreun fel, doar mimand – asa cum o facem de un sfert de veac sau mai bine- nu o sa vina binele. Suntem un popor de asistati si cat timp nu schimbam asta nu o sa fie bine.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 14 Thumb down 1

 • Lucian Contiu
  April 21, 2015

  Corina, scuza-mi parerea sincera dar articolul tau mi se pare naiv si scris mai mult pentru a atrage click-uri. Si noi am fi naivi sa credem ca in 5 luni tara se poate intoarce pe directia buna din cauza ca am ales un om.
  Sa compari pozitia de presedinte a tarii cu un angajat dintr-o companie privata care dupa 3 luni da raportul mi se pare de-a dreptul aberant.
  Probabil studiezi fenomenul mai mult decat mine dar, sunt sigur ca Iohannis are niste bete uriase in roata primite din multe parti. Venind de unde a venit el, ai nevoie de timp sa prinzi putere. Uneori sprijinul oamenilor care te-au votat nu te ajuta cu nimic atunci cand dai de minti inchise si retele cu interese opuse.
  Mandatul e de 5 ani, nu de 5 luni.
  Hai sa fim putin mai maturi si sa nu stricam noi prin neincredere ce am reusit la alegeri.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 16 Thumb down 9

  • Florina
   April 22, 2015

   Iohannis nu ştia de reţelele de care vorbeşti? Atunci e grav. Calificarea la locul de muncă, în situaţia lui, e de-a dreptul periculoasă. Cine-i sînt “mentorii”? De ce nu ni s-a spus cinstit “habar n-are ce înseamnă preşedinţia, dar nu va face rău, va avea sfătuitori buni”? Pentru că nu ăsta e marketingul politic, ştiu. Dar e mai bine cu vorbe goale şi cu tăceri, a căror primă consecinţă poate fi absenteismul la parlamentarele de anul viitor? De ce să se mai înghesuie, de ce să se mai ducă măcar lumea la vot, din moment ce aproape orice alegere dezamăgeşte mai devreme sau mai tîrziu?
   Evaluări ale oamenilor politici se fac. Permanent. Şase luni în cazul lui i-a dat un politolog, Aligică. Asta nu le exclude pe cele de parcurs.
   Iar în termeni de resurse umane, e angajatul nostru, iar fişa postului e Constiţuţia. Nu aceea din care îi e frică să nu iasă, ci aceea care-i permite să participe. Acelaşi document, depinde ce vrea, în final, să facă sau să nu facă Iohannis.

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2

 • dan
  April 21, 2015

  Iohanis, este o simpla marioneta…altii conduc.

  Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 8

 • Krantzro
  April 22, 2015

  E o vorbă pe la noi: La politică şi la fotbal se pricepe oricine.
  Dacă e să le combinăm puţin, am putea spune că văzute de pe margine, ambele par uşoare şi noi, cei din tribună ne-am descurca mult mai bine pentru că ştim exact cum ar trebui făcut, deşi poate că n-am alergat niciodată mai mult de 5 minute după o minge sau n-am ţinut vreun discurs public în faţa unor mii de oameni care te iau cu huo!
  Da, articolul pare o descătuşare frumoasă, scris pentru a atinge coarda sensibilă. Dar în concret, ce aţi considera că trebuie să facă Iohannis şi să fie Bine ca să nu fie Rău? Că în afară de a nu mai pierde timpul cu scris cărţi aiurea (de acord) nu propuneţi nimic.
  Ca orice meserie, politica are şi ea “secretele” ei, pe care le afli doar dacă o practici şi le furi de la alţii. Iar evaluările, într-o ţară civilizată, nu se pot face, din păcate, decât la 4 sau 5 ani după caz.

  Like ori Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2

 • Vlad
  April 22, 2015

  Doamna Bacanu,

  Articolul Dumneavoastra a fost o lectura placuta, diferita de cea oferita de mass-media romanesti. Sper sa continuati sa scrieti, sa scrieti mai des! Nu am citit alte articole ale Dumneavoastra, daca acesta este articolul de debut, cred ca ati debutat cu succes!

  Like ori Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *