Eu am 84. Tu?

De 1 Permalink
@dreamstime.com

@dreamstime.com

Avea bunică-miu o vorbă pe care nu am înţeles-o decât după 30 de ani: omul îşi sapă mormântul cu dinţii. Detest oamenii care pot mânca orice şi nu se îngraşă. Domnule, dar orice! Până când am înţeles că a mânca orice fără să te îngraşi nu e cel mai mare câştig, ci a mânca orice fără să ai colesterolul cât casa este, de fapt, cea mai mare şmecherie. Am o prietenă care până acum 2 ani mânca tot ce dorea fără a avea fluctuaţii de greutate, probleme digestive sau mustrări de conştiinţa, chiar şi după o cină în miez de noapte. Mânca fără probleme hamburgări, caşcaval, creme de brânză sau brânzeturi grase, smântână, cipsuri, gogoşi, ouă în toate formele- omlete sau ochiuri-, produse de patiserie şi nu avea nicio problema. Sau, cel puţin, aşa credea ea. Asta până într-o zi când a început să resimtă modul dezechilibrat şi haotic de alimentaţie şi a mers la medic. Diagnostic? Nivel foarte ridicat de colesterol. Prietena mea nu a avut totuşi vreun simptom clar şi specific că are colesterolul până la cer.

La ce poate duce colesterolul peste medie? Cu cât este mai mare nivelul de colesterol, cu atât e mai mare şi riscul de a avea boli cardiovasculare. Determinarea nivelului colesterolului evaluează statusul lipidic şi tulburările metabolice, riscul de ateroscleroza, stenoza coronariană şi infarctul miocardic.

Pentru a evita aceste probleme, este indicat că nivelul colesterolului total să se afle sub 200 mg/dL (colesterolul se măsoară în miligrame de colesterol per decilitru de sânge). Când vedem pe biletul de analize HDL şi LDL, VLDL aceste denumiri ciudate, să ştiţi că tot despre colesterol este vorba. HDL este cel pe care medicii îl numesc colesterolul bun, iar misiunea lui de căpătâi este să îl împiedice pe aşa zisul LDL să ni se instaleze pe pereţii arterelor. Mai are şi alte sarcini, ca, de exemplu, să ne protejeze de un infarct sau de un atac de cord – statisticile arată că oamenii cu un nivel scăzut de HDL au mai des astfel de episoade.

LDL-ul este colesterolul rău. Nivelul lui trebuie să rămână scăzut pentru că, altfel, dacă este prea mult şi circulă prin sânge, ne poate înfundă arterele crescându-ne riscul de atac de inima şi de infarct. Şi pe el îl produce, în mod natural, corpul nostru, dar şi moştenirea genetică are un cuvânt greu de spus în privinţa lui. Sunt importante şi genele pe care le luăm de la mamă, tată, bunici și care ne pot face să producem colesterol în cantităţi prea mari. Dar mai ales, ne facem rău cu ce punem în farfurie. Colesterolul mai este poreclit şi ucigaşul tăcut. Deşi nu are simptome clare care să ne sperie, decesele din cauza nivelului ridicat de colesterol sunt nenumărate. La fiecare 39 de secunde un american moare din cauza unei maladii cardiovasculare, iar colesterolul într-o cantitate prea mare în sânge este responsabilul numărul 1 de aceste boli. De altfel, bolile de inima sunt principala cauza de deces.

Factorii de risc sunt:

–          Hipertensiune

–          Fumat

–          Obezitatea în special abdominală

–          Diabetul

–          Dislipidemia

Riscul se egalizează la femei cu bărbaţi după menopauză, fiind esenţiale controlele regulate.

O dietă pe placul inimii ar fi o dietă fără grăsimi, mult sport şi fără fum de ţigară. Oricum, este absolut necesar ca după 20 de ani să ne aflăm nivelul colesterolului, precum şi nivelul altor lipide, trigliceride din organism. Dacă avem colesterolul în limitele normei, nu e nevoie să repetăm testul, decât peste cinci ani. În caz contrar, pentru a ne îmbunătăţi nivelul de colesterol este necesar să reducem greutatea corporală, să facem sport, să ţinem dietele fără grăsimi săturate şi să verificăm anual cifrele.

Anumite studii şi cercetări au demonstrat că un consum de colesterol foarte ridicat îţi poate scurta câţiva ani din viaţă fără să ştii. Colesterolul mărit nu prezintă manifestări clinice. Depistarea la timp şi reducerea LDL colesterol la valoarea ţintă previne apariţia de boli grave. Depistarea colesterolului mărit o face medicul de familie, controlul medical anual pentru fiecare dintre noi, fiind esenţial.

Eu ştiu cât am: 84 mg/dL cholesterol LDL. Tu ştii cât ai? Dacă nu ştii, pune undeva pe lista rezoluţiilor pentru 2017 să-ţi faci testul.

Acest articol face parte din Campania derulată de Fundaţia CardioPrevent, despre care poţi afla mai multe pe www.stiucatam.ro.

Corina Bacanu

Corina Bacanu

De 16 ani copywriter. Idea Writer. Curious. Blonde by Choice. Jump and the net will appear.
Corina Bacanu
1 Comment
  • Cori
    December 30, 2016

    O dieta pe placul inimii este o dieta cu grasimi “bune” nu “fara grasimi”… Daca o luam pe partea aialalta cu ” fara grasimi” ne dilim de cap:)

    Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *