Feminism ratat

De 10comments Permalink
woman-shaving-her-face

@dreamstime.com

Ai împărțit vreodată nota de plată la restaurant, cu iubitul tău? Nu, nu să o rupi în două, pur și simplu să stai să faci calculul, să îi dai partea ta. “Salată de pui, 147, plus apă minerală 30… deci ai să îmi dai 207.”
I-ai dus vreodată flori unui bărbat? I-ai pus vreodata mâna pe cur unui “tip mișto” din club, spunându-i: “Ce vrei să bei?” Ai râgâit vreodată pe stradă? Scuipi? Dacă da, înseamnă că ești o femeie MODERNĂ.

Recunosc, pentru mine, fiind o femeie “de modă veche”, dar cu mentalitate modernă, e puțin mai dificil și din cauza asta, cred că o să mor înconjurată de pisici.

Well, să vă explic: Deși mă consider mai mult suedeză decât româncă, (da, da… știu unde m-am născut, whatever) am o problemă: Am trăit aproape toată viața mea în afara României, am trăit (și trăiesc) într-o țară în care femeile si bărbații sunt egali. În anul 2010, Suedia a fost desemnată drept statul cel mai “egal” din punct de vedere al genului din întreaga lume (Forumul Economic Mondial). Egalitatea și neutralitatea de gen sunt foarte importante pentru un/o suedez(ă). Suntem atât de egali încât de ceva timp folosim cuvântul “Hen”. Dicționarul definește “Hen” ca: “pronume personal neutru din punct de vedere al genului propus în locul lui “Han” (EL) și “Hon” (EA)”
De exemplu: “-Hen- bea apă.” El sau Ea bea apă? Exact… nu se știe!

Să revin la problemă! De ce mă consider o femeie suedeză și nu mă mai simt româncă când ajung în țară? Well, încă o dată, nu e vorba de “figuri” aici. În primul rând, aici am crescut. Am plecat din țară în clasa a 5 a. Aici am terminat generala, liceul, facultatea. Aici m-am îndrăgostit, aici m-am mutat de acasa, aici am avut primul meu apartament, primul job. Aici am prieteni. În al doilea rând, pentru că de multe ori, mă comport și gândesc ca o suedeză. Problema apare atunci când în societate sunt o femeie “modernă” suedeză și în viața de zi cu zi îmi place să fiu mai româncă. De exemplu, consider că nu doar femeia trebuie să facă curat. Da, dacă mă întreține el, poate… dar așa, dacă mergem amândoi la serviciu, măcar să dea și el cu aspiratorul. Consider că nu doar femeia trebuie să gătească, să stea în bucătărie. Îmi place să am grijă de bărbatul meu, dar nu să îi fiu mamă. Poate să taie el ceapa, de exemplu. Și da, un bărbat care spală vasele e mult mai sexy decât ăla care stă pe canapea și se scarpină la c*&ie în timp ce rânjește la p*&dele de la tv sau stă cu telefonul în mână și dă like-uri, pe Facebook. Sau pune poze pe instagram.

Lucrez și am aceleași drepturi ca un bărbat. Sunt independentă. Aici nu există femei care să stea cu un bărbat doar pentru că are bani, avem și noi bani. Există femeile alea, dar sunt “importate” din Thailanda sau chiar România. Aici nu doar bărbatul trebuie să plătească facturi, nu doar bărbatul trebuie să facă cadouri și surprize. Well, partea mea suedeză este de acord cu chestiile astea. Sunt de acord cu egalitatea, dar urăsc că asta a făcut ca majoritatea femeilor de aici să își piardă feminitatea și respectul de sine, iar bărbații au devenit nesiguri pe masculinitatea lor. Să vă dau niște exemple negative pe care eu nu le înțeleg deși sunt “suedeză” independentă, modernă:

1. Femeile sunt de obicei alea care fac primul pas. Ele invită bărbații în oraș, ele sună, ele sărută primele. Când eram mai tânără eram chiar nesigură pe frumusețea și inteligența mea. Și nu eram singura… Discutam cu prietenele mele: “Măi, noi suntem frumoase.. care e problema? De ce nu vine nici dracu la noi? De ce nu sună prostu ăla? De ce nu mă invită la o cafea?”
Problema sunt ele… femeile, nu bărbații. Femeile care au înțeles altceva prin egalitate. Femeile care au uitat că deși suntem egali, nu suntem la fel. Ele sunt alea care au învățat bărbații să fie comozi și foarte timizi. Să le fie frică să facă primul pas, să le fie frică să plătească o amărâtă de cafea și să le fie frică să te sune, că poate cine știe zici că e nesimțit, că vede femeia ca pe o “curvă”. În același timp, feministele duse la extrem, se comportă exact ca bărbații pe care îi critică. Makes no fucking sense!

2. Alcoolul. Majoritatea lucrează de la vârsta de 14-15 ani. Eu căram ziare la vârsta aia. În weekend e PARTY, iar în Suedia, party fară alcool mult, nu există. Dacă nu ai văzut femei moarte de bete, râgâind ca un bărbat, care habar n-au și nici nu mai sunt în stare să meargă pe tocuri, vizitează Suedia! Dacă egalitatea înseamnă să iau toate lucrurile negative de la un lăbar trist, prefer să nu fiu egală… mulțumesc!

3. Atunci când mergi la o întâlnire, se întâmplă să îți plătești singură consumația. Sau chiar să plătești și consumația lui. Pe asta am făcut-o. De multe ori. Am plătit eu pentru că îmi era rușine să împart nota. Am ajuns chiar să plătesc și toate facturile singură deși locuiam cu un bărbat, dar despre asta vorbim altă dată. Ce se întâmplă? Well… dacă nu se sperie și fuge, pentru că deși nu plătește el pentru tine, vrea totuși să nu plătești tu pentru el, o să te mai scoată în oraș, pentru că știe că plătești tu. În ambele cazuri, mai bine îmi iau o pisică.

4. Multe femei “moderne” se simt jignite atunci când un bărbat le deschide ușa. Văd asta ca pe o “tradiție sexistă” în care bărbatul vrea să le arate că ele sunt mai “slabe”, ca nu au putere sa deschidă ușa. Feministele astea mă fac pe mine să înjur bărbații și să scriu articole despre “dezpizdicizarea bărbaților”

5. Dacă îi cumperi flori unei suedeze, o să creadă că ești de modă veche și o să râdă. Dacă îi faci un cadou, o să se întrebe dacă e ziua ei de naștere sau o să se simtă iar jignită de faptul că vrei “să o cumperi”. Și uite așa, nu mai primesc nici eu flori.

6. Cea mai nouă modă în Suedia este ca femeia să își ceară în căsătorie iubitul. Da, nene: EGALITATE! Se pune și în genunchi dacă e mai romantică. Bărbatul renunță la numele lui și ia numele de familie al soției. Deci practic.. se mărită.

Sunt o femeie modernă, independentă dar nu aș face în viața mea primul pas. Nu beau până nu mai știu de mine. Nu îmi place să împart nota în restaurant. Nu contează dacă sunt cu un bărbat sau cu o prietenă. Urăsc să întrețin un bărbat. Mi se pare normal ca un bărbat să îmi deschidă ușa, firesc să îmi cumpere flori. Si nu, chiar nu vreau sa mă însor!

Totuși, să nu generalizăm, așa cum și în România există femei independente, egale cu bărbații la locul de muncă, așa mai există și femei care gândesc ca mine, în Suedia.

Așa e… majoritatea sunt singure și dacă nu au copil, sigur au 3 pisici.

Raluca Jensen

Raluca Jensen

Cineva mi-a spus odată că "a avea nevoie și a vrea un bărbat sunt două lucruri diferite." Trăiesc singură de la 18 ani. La 20 de ani credeam că nu pot respira fără el. La 25 am devenit mamă. La 26 m-am desparțit. Acum, la 30... încerc să înțeleg de ce mi-am reparat singură prizele prin casă și de ce mi-am montat mereu singură mobila deși eram într-o relație. Poate că el a avut nevoie de mine?

În timpul liber scriu. De ce? Pentru că vocea din capul meu nu tace și pentru că ăsta este singurul meu mod de a nu uita limba română.

Sunt olteancă și vorbesc română cu accent suedez din 1998.
Raluca Jensen

Latest posts by Raluca Jensen (see all)

10 Comments
 • Dromichete
  November 21, 2016

  Ce spuneți dvs este corectitudinea politică, această bazaconie marxistă, pusă în practică pentru proști. Adică nu corectarea unor nedreptăți! Nu! Vorbim de răsturnarea valorilor elementare: familie, mama tata, bărbat femei etc.
  Aș fi curios câți suedezi sunt atei d’ăia răi, de le vine ciclu’ când trec pe lângă o biserică.

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

 • Aa
  November 21, 2016

  Super articol, în felul ăsta mi-am explicat și imaginea din noul catalog Ikea, în care o femeie sta în genunchi cu un inel în mana în fața barbatului.Am vrut totuși să cred că e o glumă, ceva sa fie diferita imaginea, astfel incat sa o retii…constat ca de fapt e o practica “modernă”

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

 • Andreea
  November 21, 2016

  Deci, în Suedia nu mai sunt bărbați.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Vero
  November 21, 2016

  Raluca, de acord cu tot ce ai scris, dar nu înțeleg sintagma de “se sperie si fuge”, dar ce naiba sunt bărbații acolo, căprioare in lumina farurilor? Am impresia ca tot o mentalitate adânc înrădăcinate in mintea femeilor le determina sa creadă ca bărbații trebuiesc vânați, hăituiți și odată cuceriți, trebuiesc depuse eforturi considerabile pentru păstrarea lor, ca altfel se “sperie” mititeii (de responsabilitate, rutina, etc.) si fug departe. Numai femeile nu se mai “sperie” si nu-si părăsesc copilul sau familia pentru un bărbat mai tânăr.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Cris
  November 21, 2016

  Pe cuvantul meu daca va mai inteleg. Stiti ca, din punct de vedere biologic, femelele speciei aleg, nu? Ce descrie autoarea mai sus mi se pare doar recunoasterea starii naturale a faptelor, cu cat mai putine artificii sociale.
  Sunt femeie, traiesc in Romania (din pacate), nu-mi amintesc sa fi dus flori cadou barbatilor (poate cu exceptia celor din familie), dar am dat cadouri de alt fel celor apropiati, nu-mi face placere sa primesc flori de la persoane cvasi-necunoscute – sa zicem potentiali parteneri la prima, a doua intalnire. Nu suport sa nu-mi platesc partea mea dintr-o consumatie si am avut cateva discutii aprinse cu fosti prieteni pe aceasta tema.
  In genunchi nu m-as pune in fata nimanui, dar nici n-as tolera ca cineva, oricine, sa faca asta in fata mea; ca idee de principiu, oricum nu e vreun pericol sa se intample asa ceva.
  Iar efectele bauturii in exces sunt la fel de dezgustatoare (sau amuzante, dupa caz) la intreaga specie, nu cred ca-s multi care sa nu fi sarit calul in viata lor – macar pana isi invata limitele.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • sorrow
  November 21, 2016

  Pentru modernele suedeze exista violatorii arabi si africani, caci si ei sunt oameni si au drepturi plus nevoie de p####da. Relax ca in viitor or sa dispara toate nedreptatile astea, usor usor Romanica va parea de vis. :)))

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

  • bonifaciu lazau
   November 21, 2016

   E mai rau de atat. In Malmo e un cartier de imigranti arabi care se … de pe luna pe valorile suedeze, mai putin partea unde statul suedez ii umple de bani si de alte forme de asistenta.
   Raluca vine sa ne-nvete pe noi, romanii mai prosti din RO, cat de misto se respecta egalitatea in Suedia, desi corect ar fi sa propavaduiasca la aia de langa ea. Sau la niste albanezi din Suedia.

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Raluca Jensen
   November 21, 2016

   Stați liniștiți, e plin de români care stau pe ajutor social, aici. Nimeni nu e perfect. ;) Nu există “cartier de arabi”. Existâ în schimb un cartier în care stau foarte mulți emigranți. Rosengård. Unde a stat și Zlatan Ibrahimovic și unde locuiesc și foarte mulți români.

   Când faci glume legate de violatori și femei violate arăți că ești făcut din labă tristă, asistată. Un om de căcat.

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • bonifaciu lazau
   November 22, 2016

   .. niste imigranti arabi, stau toata ziua, joaca table si fac copii, iar statul suedez le plateste sume imense. Politia nu intra noaptea acolo, iar daca treci dupa stingere prin zona, ai belit cari_ciu..

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 • dunitru
  November 22, 2016

  Ai o minte minunata, dar mi se strepezeste simtul lecturii cand vad “well” folosit la fel de des precum un semn de punctuatie. Similitudine demna de remarcat la barbatii care folosesc “pu*a mea” ca pe virgula.

  Prima data recitesti textul pentru tine. A doua oara il recitesti din perspectiva fanilor. A treia oara il citesti ca un dusman/ troll de pe internet. Pe urma dai publish.

  Well?

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *