Pentru a citi următorul articol despre mămăligă și binefacerile porumbului apărut recent la secțiunea “health & lifestyle” a Antenei 1 și gratificat cu 2600 de like e necesar să ascundeți obiectele tăioase și contondente din casă, să vă așezați în poziția lotus sau în orice poziție care vă împiedică să țâșniţi spre beregata cuiva, să numărați până la 10 înainte de orice acțiune și să respirați adânc. Așa, acum puteți citi. Rar am văzut mai multă prostie și incompetență în stare atât de pură: fiecare propoziție e o insultă la adresa inteligenței cititorului și o aberație științifică, dar o completă caracterizare a redactorului acestui șirag neprețuit de perle. Click aici doar dacă aveți mult curaj.

antena 1 cat de sanatoasa e mamaligaAșa, acum numărăm până la 10 din nou, respirăm adânc și comentăm textul. Ne putem ancora cu frânghii de calorifer pentru mai multă siguranță.

Deci porumbul are 80-90% acizi GRAȘI nesaturați, adică mai mult decât orice ulei extravirgin de măsline, știut fiind că atunci când il fierbi se ridică grasimea la suprafață mai ceva ca la ciolanul de porc și ca din porumbul uscat se obține o slăninuţă de o calitate excepțională.

Deși nu i-au mai rămas bietului porumb decât 10-20 % de compoziție, textul zice că are multe hidrocarburi (petrol, bitum, etc), amidon (ura! aici e singurul loc în care a nimerit-o) și albumine (așa că dacă nu ai ouă poți face bezele cu spumă de porumb, ceea ce ii ddoresc redactorului să găsească la cantina în care mănâncă zilnic hidrocarburile necesare funcționării creierului său minuscul).

Mai numărați până la 100, întăriți nodurile la frânghii și să continuăm: are fooaarte multe vitamine, mai ales din grupul B, necesare creierului și ”acesta luptă stresului”, o formulare foarte scuzabilă datorită emoției care l-a cuprins pe autor citind și citind știință pură de pe site-ul expunere.com, mama și tatăl biochimiei și nutriției. Să ignorăm boala numită pelagră care a făcut ravagii printre țăranii săraci care mâncau mămăligă goală cu lunile, manifestată prin triada: dermatită/ diaree/demență și datorată sărăciei in vitamina B3 (niacina, vitamina PP) a porumbului; între timp porumbul a fost altoit cu fleici și pelagra e amintire.

Are deci proprietăți astringente (termen valabil doar pentru piele, în aplicații locale), diuretice (nu mămăliga, ci mătasea de porumb), antiinflamatoare (o fi porumbul altoit cu aspirină, mai știi) iar vitamina E prezentă in cantitate mare luptă impotriva infarctului și artritei, că ce mi-e artrita, ce mi-s arterita sau arterioscleroza, important e că atunci când mănânci mămăligă e ”ca și când ai lua un pumn de pastile”. Mai bine lua un pumn simplu redactorul textului, zăcea o oră inconștient dar își salva reputația profesională. Rezistați, că mai avem puțin: ”porumbul fiert are potasiu”. Hait! Dar crud? Are fier sau cupru? ? În popcorn o fi existând molibden iar porumbul copt o fi plin de siliciu? Cât oare din tabelul lui Mendeleev ascunde mămăliga făcută din porumb de pârgă (adică copt in cuptor înainte de a fi măcinat pentru făină) ?

Inspirăm pe nas, expirăm luung pe gură, facem mantre de zen și citim ultima propoziție, din care aflăm că mămăliga caldă e pansament gastric, foarte utilă in ameliorarea ulcerului gastric și gastritei hiperacide. Dar rece? Devine leucoplast și e bună pe răni? Se lipește de la hidrocarburi și putem asfalta străzile orașului? Să forwardez primăriei articolul, să salvăm orașul cu mămăligă!

Dezlegați-vă de calorifer, deznodatiţi-vă din lotus și mâncați o mămăligă ca antiinflamator și cardiotonic, ca să nu faceți infarct din pricina unui articol idiot, complet nedocumentat și postat în bătaie de joc și cu profund dispreț pentru cititor sau meseria de redactor. Rușine să îi fie persoanei care a scris această incomensurabilă tâmpenie. Și celor 2600 de persoane care au dat like postării: există o limită a inculturii medicale, adică cartea de chimie de clasa a șaptea.

Polenta © Bambigang | Dreamstime.comAcuma eu mă întreb, totuși:persoana care a scris asta e funcțională? E capabilă să înțeleagă că la semafor se stă pe loc atunci când e roșu? E capabilă să utilizeze o cartelă de metrou? Că telefon mobil și acces la internet are precis. Cu consecințe grave.

Foto copyright Dreamstime.com

Simona Tivadar

Simona Tivadar

Medic primar în diabet, boli de nutriție si metabolism. Adepta explicației științifice cu orice preț, cu amendamentul că dacă respecți toate regulile, pierzi toată distracția. Heităr convins al vieții virtuale, care își calcă sistematic pe inimă de vreo doi ani, într-un razboi naiv și personal cu impostura medicală, vraci vegani și vârcolaci daco-plafarişti. Și care vă invită si pe voi să creșteți oastea celor care cred că "glumind putem spune orice, chiar și adevărul" -S. Freud.
Simona Tivadar