Foaie verde și-o sipică/rău e să fii tâmpițică/să scrii despre mămăligă

De 9comments Permalink

Pentru a citi următorul articol despre mămăligă și binefacerile porumbului apărut recent la secțiunea “health & lifestyle” a Antenei 1 și gratificat cu 2600 de like e necesar să ascundeți obiectele tăioase și contondente din casă, să vă așezați în poziția lotus sau în orice poziție care vă împiedică să țâșniţi spre beregata cuiva, să numărați până la 10 înainte de orice acțiune și să respirați adânc. Așa, acum puteți citi. Rar am văzut mai multă prostie și incompetență în stare atât de pură: fiecare propoziție e o insultă la adresa inteligenței cititorului și o aberație științifică, dar o completă caracterizare a redactorului acestui șirag neprețuit de perle. Click aici doar dacă aveți mult curaj.

antena 1 cat de sanatoasa e mamaligaAșa, acum numărăm până la 10 din nou, respirăm adânc și comentăm textul. Ne putem ancora cu frânghii de calorifer pentru mai multă siguranță.

Deci porumbul are 80-90% acizi GRAȘI nesaturați, adică mai mult decât orice ulei extravirgin de măsline, știut fiind că atunci când il fierbi se ridică grasimea la suprafață mai ceva ca la ciolanul de porc și ca din porumbul uscat se obține o slăninuţă de o calitate excepțională.

Deși nu i-au mai rămas bietului porumb decât 10-20 % de compoziție, textul zice că are multe hidrocarburi (petrol, bitum, etc), amidon (ura! aici e singurul loc în care a nimerit-o) și albumine (așa că dacă nu ai ouă poți face bezele cu spumă de porumb, ceea ce ii ddoresc redactorului să găsească la cantina în care mănâncă zilnic hidrocarburile necesare funcționării creierului său minuscul).

Mai numărați până la 100, întăriți nodurile la frânghii și să continuăm: are fooaarte multe vitamine, mai ales din grupul B, necesare creierului și ”acesta luptă stresului”, o formulare foarte scuzabilă datorită emoției care l-a cuprins pe autor citind și citind știință pură de pe site-ul expunere.com, mama și tatăl biochimiei și nutriției. Să ignorăm boala numită pelagră care a făcut ravagii printre țăranii săraci care mâncau mămăligă goală cu lunile, manifestată prin triada: dermatită/ diaree/demență și datorată sărăciei in vitamina B3 (niacina, vitamina PP) a porumbului; între timp porumbul a fost altoit cu fleici și pelagra e amintire.

Are deci proprietăți astringente (termen valabil doar pentru piele, în aplicații locale), diuretice (nu mămăliga, ci mătasea de porumb), antiinflamatoare (o fi porumbul altoit cu aspirină, mai știi) iar vitamina E prezentă in cantitate mare luptă impotriva infarctului și artritei, că ce mi-e artrita, ce mi-s arterita sau arterioscleroza, important e că atunci când mănânci mămăligă e ”ca și când ai lua un pumn de pastile”. Mai bine lua un pumn simplu redactorul textului, zăcea o oră inconștient dar își salva reputația profesională. Rezistați, că mai avem puțin: ”porumbul fiert are potasiu”. Hait! Dar crud? Are fier sau cupru? ? În popcorn o fi existând molibden iar porumbul copt o fi plin de siliciu? Cât oare din tabelul lui Mendeleev ascunde mămăliga făcută din porumb de pârgă (adică copt in cuptor înainte de a fi măcinat pentru făină) ?

Inspirăm pe nas, expirăm luung pe gură, facem mantre de zen și citim ultima propoziție, din care aflăm că mămăliga caldă e pansament gastric, foarte utilă in ameliorarea ulcerului gastric și gastritei hiperacide. Dar rece? Devine leucoplast și e bună pe răni? Se lipește de la hidrocarburi și putem asfalta străzile orașului? Să forwardez primăriei articolul, să salvăm orașul cu mămăligă!

Dezlegați-vă de calorifer, deznodatiţi-vă din lotus și mâncați o mămăligă ca antiinflamator și cardiotonic, ca să nu faceți infarct din pricina unui articol idiot, complet nedocumentat și postat în bătaie de joc și cu profund dispreț pentru cititor sau meseria de redactor. Rușine să îi fie persoanei care a scris această incomensurabilă tâmpenie. Și celor 2600 de persoane care au dat like postării: există o limită a inculturii medicale, adică cartea de chimie de clasa a șaptea.

Polenta © Bambigang | Dreamstime.comAcuma eu mă întreb, totuși:persoana care a scris asta e funcțională? E capabilă să înțeleagă că la semafor se stă pe loc atunci când e roșu? E capabilă să utilizeze o cartelă de metrou? Că telefon mobil și acces la internet are precis. Cu consecințe grave.

Foto copyright Dreamstime.com

Simona Tivadar

Simona Tivadar

Medic primar în diabet, boli de nutriție si metabolism. Adepta explicației științifice cu orice preț, cu amendamentul că dacă respecți toate regulile, pierzi toată distracția. Heităr convins al vieții virtuale, care își calcă sistematic pe inimă de vreo doi ani, într-un razboi naiv și personal cu impostura medicală, vraci vegani și vârcolaci daco-plafarişti. Și care vă invită si pe voi să creșteți oastea celor care cred că "glumind putem spune orice, chiar și adevărul" -S. Freud.
Simona Tivadar

Latest posts by Simona Tivadar (see all)

9 Comments
 • Dorin Ciobica
  February 6, 2016

  Isus era dac, şi mânca mămăligă, isprăviţi cu prostiile. Şi Burebista făcea rachiu din strujeni, de-aia încercase cu vinarsu’ direct din buturugă, cu mult înainte că păpuşoiul să fie adus în Ieuropa. Restu-i rea voinţă; ce poţi să ceri cuiva care susţine medicina, în loc să pună frunze de brusture pe mintea prăjită cu mătase de porumb – mai halucinogenă decât tradiţională cânepă – a gazetăriei care expune adevaruri incontestabile ?…

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 19 Thumb down 0

 • doru.antonesi
  February 6, 2016

  Ha-ha, formidabilă recenzie ! Dar oricât am râs de mult la slăninuța de porumb și bezele și asfaltatul străzilor, ca să nu mai spun de tabelul lui Mendeleev , care poate fi descoperit integral în porumb , gluma involuntară din articolul original, aia cu “cînd mănînci mămăligă e ca și cum ai lua un pumn de pastile” e imposibil de depășit. Să nu afle cumva cei cu tendințe suicidale că dacă mănânci mămăligă e ca și cum ai lua un pumn de pastile !

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 32 Thumb down 0

 • Tivadar Simona
  February 6, 2016

  Consumul de mămăligă e adevărata mama Omida a lui Seppuku, verișorul nipon al lui Burebista. Astea sunt adevăruri acunse de conspirația iudeo masonică, dar noi știm că de la daci și pastile se trag toate. Uneori de la absența pastilelor, e drept și asta :)

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 10 Thumb down 1

 • Bendis
  February 6, 2016

  Cel mai grav e ca cei mai multi dintre cei 2600au dat “like & share” >:(

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1

 • Nita Ovidiu
  February 6, 2016

  Desigur, putem spune ca mancatul mamaligii este mai sanatos decat trasul fleicii pe nas , pentru ca, de fapt, asta este problema cu daco-vegan-antimasono-oliviasteeristii. Ei nu pot sa faca diferenta intre ,, sanatos” si ,, mai sanatos”. Mai sanatos lasa mai mult loc pentru intrebarea ,,cat de sanatos”. Indeajuns de sanatos incat sa mananci doar mamaliga timp de trei luni? Normal ca nu.

  Like ori Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1

 • Exilatul Gica din Pacific
  February 10, 2016

  Oricat de ironica este de aceasta data Doamna Tivadar, a uitat sa spuna adevarul, glumind bineinteles, (Freud), ca si mamaliga are nu numai efecte negative, dar poate folosi, atunci cand pastilele nu mai sunt, sau sunt “impotente”, la anumite tratamente alternative.
  Nu a spus-o Antena 1-2-3, ci un grup de savanti cercetatori in nutritie, de la o renumita universitate din Baltimore-USA.
  Se pare ca romanasii nostri nu citesc acest articol incriminator al mamaligii pasnice (non explozive), si apreciaza inca mamaliguta cu branza si smantana, sarmalutele in foi de vita cu smantana si mamaliguta, etc. Cu siguranta ca daca vor citi articolul, nici nu se vor mai uita la Antene, dar nici nu se vor mai atinge de “pumnul de pastile” din mamaliga. Mamaliga si umor, in loc de paine si circ !

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

 • Alexandra
  February 10, 2016

  Am auzit că și pîinea face minuni.

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Adrian
  April 4, 2016

  Nu stiu cum o fi la gust pumnul de pastile cu branza si smanatana, prefer mamaliguta…
  Pentru gust si sper sa nu am nevoie si de pumnul de pastile din ea…
  Poate ca nefericita redactoare o fi luat un pumn de pastile inainte sa se reproduca in scris in articolul respectiv…
  Putina intelegere si mila crestineasca!!!

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Lil
  January 25, 2017

  “Deci porumbul are 80-90% acizi GRAȘI nesaturați, adică mai mult decât orice ulei extravirgin de măsline, știut fiind că atunci când il fierbi se ridică grasimea la suprafață mai ceva ca la ciolanul de porc și ca din porumbul uscat se obține o slăninuţă de o calitate excepțională.” F amuzant… recunosc ca nu am fiert porumb niciodata, dar suna halucinant ca ar fi mai multa grasime fata de ciolanul de porc . Pe de o parte spuneti ca e plin de grasimi, pe de alta amintiti de pelagra… Eh, mama ei de contradictie.

  Nu am rabdare sa citesc articolul celor de la Antene ca nu ma intereseaza. In schimb de Simona Tivadar si dietele ei care au picat f prost unora, da. Ca sa nu mai vorbim despre ineptia debitata referitor la detox. Daca ar mai trai parintele macrobioticii, Oshawa, i-ati spune ca e un tampit asa e? Mama lui, de ce a vindecat atatia oameni, si de ce sa mai functioneze metodele lui si n 2017.

  Ar fi frumos sa veniti cu niste articole argumentate, avand la baza pregatirea dvs, nu ironii ieftine si atitudini de gica contra doar pentru a face valva cu cate un articol.

  Eu sufar de hashimoto, a fost necesar sa renunt la gluten si mamaliga a devenit sfanta pentru mine, cumva da, a fost efectul a unui pumn de pastile pt ca o anumita simptomatologie specifica afectiunii nu disparea cu nimic. Desigur puteam renunta la gluten si punct, dar pentru a preveni frustrarile trebuia inlocuita painea cu ceva..

  Sanatate si spor

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *