Fugi, pleacă, nu mai sta!

De 3comments Permalink
broken-love

@dreamstime.com

După o noapte lungă la serviciu, stau uneori la o țigară cu colegii. Acolo se aud toate bârfele, acolo e “ziarul de noapte”.

În noaptea asta am aflat că o colegă își înșală soțul, cu un coleg. Nimic ieșit din comun, suntem în jur de 300 de colegi. Când lucrezi de noapte, e greu să mai ai o viață “normală”… mergi la somn când alții merg la serviciu. Petreci foarte mult timp împreună cu colegii și e ușor să intri în “orgia” de la serviciu. Având același stil de viață, colegii sunt singurii care te “înțeleg”. Sunt foarte multe cupluri la mine la serviciu, tocmai din cauza asta.

Să îi zicem “Ana” (nu o cheamă Ana, dar numele ei nu este important). Ana s-a căsătorit acum 9 ani. Are un copil și este… singură. Da, singură în doi (sau trei, cu copilul). Soțul lucrează de zi, ea de noapte. Până acum, soțul a avut trei relații în timp ce era cu ea. L-a iertat sau mai bine spus… a acceptat ideea. Dar nu l-a mai iubit. Nici respectat. După fiecare relație de-a soțului (cu altă femeie) de care ea a aflat, “Ana” a primit cadouri, vacanțe, inele, mașină. Orice, doar să îl ierte și să nu plece. N-a plecat. Dar a început să îl înșele și ea pe el. Ba chiar a început să îi povestească cum și cu cine îl înșală, iar el a iertat, sau mai bine spus… a acceptat ideea. Ce să facă? El începuse “jocul”.

Astăzi am stat la o țigară cu “Ana”. Plângea. Mi-a zis că e singură și că vrea să plece, dar nu poate. A aflat că soțul o înșală, iar. Iar ea îl înșală pe el. Cu colegul.

Pe scurt: au început să se înșele unul pe altul, dar nu au curaj să se despartă deși relația e terminată de ceva vreme. El o înșală pentru că este singur și ea îl înșală pentru că e singură. Sunt împreună, dar nu sunt.

Am ajuns acasă, bucuroasă că sunt singură și pe mine nu mă înșală nimeni. Mă gândesc la relații toxice. La relațiile alea care deși nu mai suporți cum bea apă sau cum respiră… rămâi acolo. Deși nu mai petreceți timp împreună, nu mai faceți dragoste (sau sex), nu mai comunicați și vă simțiți în plus la voi în casă… rămâneți. De ce?

 1. Crezi că așa se iubesc toate cuplurile care sunt împreună de câțiva ani. Lipsa de comunicare și iubire devine o normalitate. Crezi că nu există altceva.
 1. Crezi că dacă te despărți/divorțezi ești un/o ratat/ă. Ce o să zică familia? Prietenii voștri comuni? Ce o să zică lumea când o să afle că nu ai fost în stare să îți ții bărbatul/femeia lângă tine?
 1. Viața ta a devenit viața lui/ei. Ai uitat de tine, de cine erai. Te-ai focusat doar pe ce vrea el/ea de la viață și cumva, te-ai pierdut pe drum. Nu mai cânți la chitară pentru că îl/o deranja sunetul. Nu mai mănânci supa de pui, pentru că ea/el nu o suportă. Ți-ai pierdut prietenii pentru că nu îți făceai timp pentru ei. El/Ea a devenit universul tău.
 1. Crezi că o să fie mai bine. Te gândești: “Băi, ce frumos a fost în primii doi ani când făceam sex ca nebunii și îmi cumpără și flori! Sigur e doar o perioadă nașpa. O să își revină!”
 1. Frica de singurătate. Dacă pleacă el/ea, ce faci? Cu cine mai dormi? Cu cine te uiți la tv? Chiar dacă nu erai fericit/ă, cel puțin era cineva pe acolo prin casă.
 2. Depinzi de el/ea. Poate că e șefa ta/șeful tău. Ce faci? Unde lucrezi dacă vă despărțiți? Unde pleci dacă e apartamentul ei/lui. La mă-ta? Ce faci cu toate facturile alea? Nu te descurci singur/singură!

Fugi! Acum! Anii ăștia ai tăi nu se mai întorc niciodată. Singurătatea devine frumoasă atunci când înveți să o apreciezi. Vorba aia: “Mai bine singur decât singur în doi!”

Simți că ești într-o închisoare și că ai înghițit cheia libertății? Mergi la wc! Fugi!

Obișnuința, frica de singurătate ne fac de multe ori să iertăm… să ne întoarcem de unde am plecat. Nu! Fuuugi! Dacă te-a înșelat o data, o să te mai înșele și a doua oară. Și a treia. Dacă te-a lovit, o să te mai lovească. Dacă te-a înjurat, o să te mai înjure. Dacă nu mai există comunicare și sex, relația e moartă. Adios amigos! Fă-ți bagajele și mergi în vacanță. Pentru totdeauna!

 

Raluca Jensen

Raluca Jensen

Cineva mi-a spus odată că "a avea nevoie și a vrea un bărbat sunt două lucruri diferite." Trăiesc singură de la 18 ani. La 20 de ani credeam că nu pot respira fără el. La 25 am devenit mamă. La 26 m-am desparțit. Acum, la 30... încerc să înțeleg de ce mi-am reparat singură prizele prin casă și de ce mi-am montat mereu singură mobila deși eram într-o relație. Poate că el a avut nevoie de mine?

În timpul liber scriu. De ce? Pentru că vocea din capul meu nu tace și pentru că ăsta este singurul meu mod de a nu uita limba română.

Sunt olteancă și vorbesc română cu accent suedez din 1998.
Raluca Jensen

Latest posts by Raluca Jensen (see all)

3 Comments
 • No name
  November 16, 2016

  Pai de ce sa fug…cand pot sa merg normal: sa-ti spun ce e normal pentru mine. Sunt casatorita de 12 ani. Asa de multi incat eu si sotul meu suntem ”ca fratii”. Adica ne-am maturizat impreuna, am mancat aceeasi paine atata vreme. Il iubesc din tot sufletul, e parte din mine. Pentru diversitate insa, de cativa ani, am relatii doar pentru sex si discutiile de dupa cu doua persoane, in situatii similare cu a mea. Si da, sexul cu ei e rar si de o calitate mai buna. Iar cu sotul e des si banal. Ce tot atata singuratate in doi…

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • cornel jurja
  November 17, 2016

  Cand o relatie nu mai merge inseamna ca sta.Cand merge prost ,inseamna ca totusi merge.
  Murphy

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

 • D
  November 20, 2016

  Problema asta eu o incadrez in:
  1. Incapacitate de a intelege problemele din cuplu
  2. Incapacitate de a rezolva problemele din cuplu

  Problema cuplului pare sa fie ca numai petrece timp impreuna si din cauza asta s-au instrainat rau de tot pe toate planurile, de la activitati petrecute impreuna, sex, comunicare, totul.
  Si de aici urmeaza o evolutie normala a lucrurilor in care fiecare partener isi cauta afectiune in alta parte, si sotul si sotia.

  Solutia la tipul asta este de probleme este o discutie corecta pe ‘root cause’, adica pe motivele care au dus la baza evolutiei in felul asta a problemei.

  Sincronizarea programului, programare de iesiri impreuna, discutii despre sex si despre cum trebuie sa aiba grija impreuna unul de altul.
  Poate nu este inca prea tarziu, poate nu s-au instrainat atat de mult.

  Insa vezi atat de multe cupluri care ajung in dificultate pentru ca nu sunt in stare sa-si inteleaga problemele si nici sa le discute/rezolve….

  Mare pacat. In orice familie trebuie sa fie cineva mai matur si intelept, capabil sa vada in ce directie merg amandoi ca si cuplu si sa intoarca relatia in directia corecta rapid…

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *