Gulia de sex-shop, descoperirea extraordinară a ziariștilor români

De 1 Permalink

Elderly man tasting cohlrabi © Robert Kneschke | Dreamstime.comGulia (Brassica oleracea var. Gongylodes), o combinație de varză cu nap, e o legumă puțin utilizată în bucătăria românească, de aceea minunatele ziariste fala-neamului-românesc au inclus-o în lista ”Top 10 legume de care nu ai auzit niciodată” sub numele german de kohlrabi, deși fotografiile atașate nu sunt de motor de BMW ci – surpriză! – chiar de gulie. Până să trec mai departe, insist să se publice ”Top 10 obiecte despre care nu ai auzit niciodată” care să includă cartea de botanică, diploma de bacalaureat, aragazul și piața de zarzavaturi.

Originară din varza sălbatică, gulia provine din bazinul mediteranean și există doar în varianta cultivată. Se mănâncă tulpina îngroșată ca obrazul ziaristelor de nutriție dar și frunzele, existând varianta Haakh cultivată doar pentru frunze, care se consumă ca salate sau gătite precum spanacul. În mod obișnuit mâncăm tulpinile crude, ca supe drese cu smântână și gălbenuș, prăjite sau coapte la cuptor (umplute cu carne și orez) ori tocănițe, fiind leguma vedetă a dietei Kashmiri. Guliile pot avea culori diferite, de la alb, gălbui și verde până la violet, cu texturi și arome particulare, neagreate de prea multă lume.

Eu vă sfătuiesc să începeți de-ndată să mâncați gulii pentru că sunt ”miraculoase” -conform acelorași ziariste care au lipsit din clasele 7-12 dar au masterate impresionante- având în vedere că (au descoperit ele ) conțin vitamina E4 , vitamină care ”favorizează producția de coenzime ale apetitului erotic feminin și fertilității”. După un scurt extemporal pentru presă cu definiția cuvântului coenzimă, ca să înțeleg și eu cum poate interveni în apetitul erotic, fug cu o plasă de gulii la sex-shopurile din centru, poate mă ia vreunul asociată și pot să mă retrag pe o insulă pustie, să nu mai aud de nutriție în viața mea, fiindcă risc să devin criminal în serie și ar fi păcat.

Evident e miraculoasă și pentru slăbire (există chiar rețeta 7 kile în 7 zile; stați puțin, să iau un rudotel, un diazepam, ceva, că mi-au crescut coenzimele apetitului criminal peste orice limită admisibilă).

Close up of kohlrabi on market stand © Elisheva Monasevich | Dreamstime.comHai că știți deja că detoxifică, crește imunitatea și luptă împotriva -țeapă, nu a cancerului – ci a leucemiei, datorită ”arsenului metaloid”, un nou element al tabelului lui Mendeleev la descoperirea căruia mă întreb dacă împrăștierea a puțin poloniu prin trusturile de presă ar fi considerat act criminal sau eroic, ale naibii coenzime, ce mi-au tulburat mintea, de nu mai gândesc limpede. O fi pentru că gulia e indicată – conform medicinii astrale – doar Fecioarelor, iar eu sunt din altă zodie; deci nici nu o să-mi întărească oasele, nici nu o să-mi vindece bronșita, tensiunea, inima,dinții și nu o să-mi să-mi scadă febra sucul de gulie, care răcorește, cică, ceva de speriat. Lasă că pun la vară suc de gulii în recipientul de aromatizant de cameră și economisesc la aerul condiționat. Propun să plantăm gulii în calea lui El Niño și să oprim încălzirea globală fără atâtea fasoane și simpozioane.

Zău, dacă știți vreun post liber de profesoară de gospodărie și lucru manual, sunt gata să îl ocup. Mai bine învăț copiii să coase nasturi și să facă orez cu lapte decât să mă documentez de pe site-urile de lucru manual ale noilor ziariști, că lucru cu capul nu poate fi numit. Cred că vom ajunge și noi să gândim cu trunchiurile îngroșate iar omenirea va deveni o adunare de gulii gânditoare.

Foto copyright Dreamstime.com

Simona Tivadar

Simona Tivadar

Medic primar în diabet, boli de nutriție si metabolism. Adepta explicației științifice cu orice preț, cu amendamentul că dacă respecți toate regulile, pierzi toată distracția. Heităr convins al vieții virtuale, care își calcă sistematic pe inimă de vreo doi ani, într-un razboi naiv și personal cu impostura medicală, vraci vegani și vârcolaci daco-plafarişti. Și care vă invită si pe voi să creșteți oastea celor care cred că "glumind putem spune orice, chiar și adevărul" -S. Freud.
Simona Tivadar

Latest posts by Simona Tivadar (see all)

1 Comment
 • Mirona
  January 19, 2017

  Dar astea unde au trait pana acum?! Sau din ce limba au tradus?!
  Intr-adevar, in anumite tari europene, gulia, pastarnacul si radacina de patrunjel fac parte dintre “legumele vechi” care se folosesc mai rar. Dar tot le gasesti in magazine si in meniuri…
  Traiasca deontologia jurnalistului!

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *