Invidia este o boală

De 3comments Permalink
@dreamstime.com

@dreamstime.com

Recunosc: Am fost bolnavă, dar odată cu maturitatea m-am mai vindecat. Așa e, nu de tot, dar sunt sigură că sunt pe drumul cel bun. Da, am simțit invidie. Pe succesul cuiva, dragostea, ambiția sau chiar și pe aspectul fizic sau pantofii Louboutin la care visam.

Știu că există oameni care spun că nu au simțit în viața lor invidie. Mint! Când părinții vorbeau despre cât de deștepți sau cuminți sunt copiii vecinei, nu vă gândeați că ar fi mai bine ca vecinii să se mute la țară? Doar eu m-am gândit la asta? Ups!

Invidia nu o poți controla. E ca un virus care intră în corpul tău și iese… cu timpul. La unii nu iese niciodată, din păcate. Dacă ar exista un vaccin și pentru asta, ar trebui să ne vaccineze pe toți la naștere. Nu ne-ar mai interesa ce termopane are vecinul de la 2, la ce facultate a intrat copilul lu` aia de la muncă pe care nu o suporți sau ce mașină are noul prieten al fostei tale iubite, ca să știi cu ce mașină să îl oftici pe fraier.

Invidia apare din plictiseală, nesiguranță, lipsuri materiale sau emoționale. Apare în momentul în care stai lângă o străină “perfectă” în stația de autobuz și o analizezi din cap până în picioare. Îi admiri și invidiezi dantura nesimțit de albă sau părul lung și des când tu mănânci un pumn de vitamine în fiecare dimineață și singurul păr care îți crește e părul de pe picioare. Începi să compari frumusețea ta cu a ei. Te uiți la sânii ei (care bineînțeles că se văd prin bluza scumpă, de mătase fină) și începi să te gândești la operații estetice.

Cel mai urât sentiment este atunci când simți că ești invidios/invidioasă pe un cunoscut. Poate pe o prietenă sau un prieten. Pe un coleg de clasă sau o colegă de serviciu. Pe ăla/aia care mereu pare că are totul sub control așa că începi să crezi că tu ești de vină că ea are iubit și tu nu. Tu ești de vină că un coleg a fost promovat și tu nu. Începi să analizezi totul, la ce ești mai bun sau mai rău decât ea/el, sperând că undeva în mizeria asta de care îți este și ție rușine, găsești răspunsul. Sau mai rău: începi să te gândești că poate era mai bine să îți iei pantofii ăia Louboutin decât să cumperi mâncare și să plătești chiria atât de mult, lunar. Ce, o garsonieră nu îți ajungea? Ai vrut apartament cu 3 camere? Nu mai bine veneai cu geantă nouă, Hermes, la muncă?

NU TE MAI COMPARA CU ALȚII!

Știi de ce? Pentru că există cineva care simte exact ce simți sau ai simțit tu și care se uită la tine cu invidie, întrebându-se: “De ce ea poate și eu nu pot?”

Poate că tipa la care te uiți cu invidie acum, a avut momente când nu a dormit, când a băut 6 energizante, 4 cafele și a fumat 20 de țigări într-o zi pentru a avea energia suficientă de a merge la serviciu și de a trece peste încă o zi. De a se preface că totul este ok, că are lumea la picioare când ea poate era în genunchi, la picioarele tuturor.

Poate că a avut inima frântă, poate că a adormit plângând, poate că s-a criticat singură crezând că ea nu e atât de frumoasă, inteligentă și norocoasă ca tine. La un moment dat, poate că te-a privit și și-a dorit să aibă măcar o picătură din borcanul tău, plin cu fericire. Poate că a asistat la succesul tău la locul de muncă și s-a întrebat dacă ea o să se bucure vreodată de respectul colegilor. Sau poate că a văzut că noul tău iubit te adoră și ea tânjea după o iubire ca a ta și s-a întrebat de ce nu merită și ea să fie privită așa cum te privește el, pe tine. A văzut cum duci o viață simplă și se întreba când oare o să ducă și ea o viață atât de necomplicată? Sau când te-ai îmbrăcat în rochia aia neagră, superbă… poate că s-a întrebat de ce oare nu a stat 2 ore la sală, zilnic. Când oare o să aibă și ea timp de o cină în oraș?

Ce nu știe ea de fapt, este lupta prin care ai trecut și tu, în felul tău, la timpul tău. Cum nici măcar nu puteai să îți imaginezi că cineva o să vrea să fie în locul tău, vreodată.

Așa că boala asta, numită invidie, nu face bine la nimic. Uneori ne poate motiva să vrem mai mult, să vrem și noi “ce are aia”, dar de cele mai multe ori, invidia te deprimă, te obosește și te face să uiți să trăiești viața ta… așa cum e ea. Nu trebuie să te compari cu nimeni. Bărbați, femei… la sfârșitul zilei, toți suntem într-un război cu viața și mereu vrem ce nu avem și ne lipsește ce am avut și nu am prețuit.

Admirați și învățați, dar nu invidiați ce nu este al vostru și pentru care nu ați luptat, niciodată!

Raluca Jensen

Raluca Jensen

Cineva mi-a spus odată că "a avea nevoie și a vrea un bărbat sunt două lucruri diferite." Trăiesc singură de la 18 ani. La 20 de ani credeam că nu pot respira fără el. La 25 am devenit mamă. La 26 m-am desparțit. Acum, la 30... încerc să înțeleg de ce mi-am reparat singură prizele prin casă și de ce mi-am montat mereu singură mobila deși eram într-o relație. Poate că el a avut nevoie de mine?

În timpul liber scriu. De ce? Pentru că vocea din capul meu nu tace și pentru că ăsta este singurul meu mod de a nu uita limba română.

Sunt olteancă și vorbesc română cu accent suedez din 1998.
Raluca Jensen

Latest posts by Raluca Jensen (see all)

3 Comments
 • nmnicu
  January 7, 2017

  Invidia ca invidia ,dar cand te gandesti la stravechiul proverb romanesc ,,sa moara si capra vecinului´´,deja nu mai exista intoarcere.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • loți
  January 8, 2017

  am 37 ani, o familie minunata, bani destui, in sensul ca stam toti acasa si banii vin. am casa, masini si un concediu frumos anual. am vizitat locuri pe care romanul inca le viseaza, si sunt constient ca multa lume ma invidiaza. am muncit circa 2 ani in total in viata mea, si aia la birou, fiind propriul meu sef. cu toate astea, inca mai invidiez oameni, indiferent de patura sociala, venit, sau educatie. sufar de boala asta, si nu stiu de ce. mi.e dor cateodata de vremurile in care imi cumparam o tigara la bucata sau cand stateam intr.o camera de 2×2.5m, sau cand mancam paine prajita in ulei , sau cand beam nechezol in loc de cafea. ma simt ințopit cand merg pe partie cu echipament scump, aducandu.mi aminte cand imi luam polar de la second. imi pare rau, insa cred ca de invidie nu te vindeci niciodata.

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

 • bonifaciu lazau
  January 10, 2017

  “Așa că boala asta, numită invidie, nu face bine la nimic” .. asa e Boss, cum suna maneaua..
  Mai deschizi si o pagina de fagbook si esti cu lama la vena.

  “Ce nu știe ea de fapt, este lupta prin care ai trecut și tu, în felul tău, la timpul tău”
  De ce crezi tu ca ii pasioneaza pe altii cat te scremi tu, oricum pe fagbook puneti numai poze de pe burj kalifa, in care te dai semizeu.
  Sa stii ca exista si oameni pe care-i doare la basca de opinia altora.

  “Invidia apare din plictiseală, nesiguranță, lipsuri materiale sau emoționale”
  100% true!

  “Admirați și învățați, dar nu invidiați ce nu este al vostru și pentru care nu ați luptat, niciodată!”
  Sunt doua categorii de oameni, categoria A – cei care stiu ca sunt tari si nu au nevoie sa le confirme altii.. si restul.

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *