Iubirea fără condiții e ca sexul fără pretenții

Unconditional love
Avea 23 de ani și era îndrăgostită. Părinții ei au fost în culmea fericirii până când « micuța » lor le-a spus că el are 42 de ani. Tatăl a dat-o afară din casă, dar nu înainte de a îi arunca un dureros : Nu mai ești fiica mea. Au trecut 5 ani de când nu și-au mai vorbit.

V-o prezint pe Sonia! Bună Sonia, îi răspunde mama, mă bucur să cunosc noua prietenă a fiicei mele. Nu mamă, nu este doar o prietenă. Este iubita mea, locuim împreună! Priviri descumpănite ale părinilor care nu își mai recunosc fiica.

O negresă? Își întreabă tatăl fiul. O negresă?! Dintre atâtea fete frumoase, albe tu ți-ai găsit tocmai o negresă?! Fiul nu a mai avut timp să răspundă, pentru că tatăl i-a trântit usa în nas și a plecat.

Aceleași povești se repetă și se repetă încă în secolul 21 în numeroase familii. Povești ale inacceptării, ale exercițiului de putere unul asupra celuilalt, conflicte sociale (dar tu îți imaginezi ce vor spune vecinii, familia, prietenii ?), vocea celor « conștienți » care ne reamintesc că nu suntem capabili să ne gestionăm, că ieșim din schema educativă, adică reprezentația normalității din viziunea genitorilor.

Aceleași povești care se repetă și care distrug relații. Fără îndoială, legăturile dintre unii erau deja fragile, construite pe o bază greșită, pentru ca apoi o situație dintre cele descrise mai sus să le zdruncine complet temeliile.

Relațiile de iubire ale copiilor noștri ne preocupa mai mult decât ne putem imagina. Dar cred că părinții ar trebui să își măsoare simțul paternității, al libertății, să se chestioneze asupra viziunii despre iubire și a relației de iubire. Este absolut legitim să ne preocupam de fericirea copiilor noștri, dar de la a se preocupa la a-și impune propria voință e cale lunga.

Cum ar fi reacționat ei, astăzi părinți implacabili, dacă la rândul lor le erau interzise trăiri, iubiri? De altfel, putem noi, ființe umane raționale să interzicem iubirea? Avem puterea de a rupe o legătură afectivă între două persoane?
Da știu, constrângerile amoroase au existat din toate timpurile, și din pacate mai există și azi, chiar și în cultura occidentală.

Furia mea – pentru că, da, este furie- este îndreptată împotriva acelor persoane care cred că au dreptul de a decide pentru ceilalți, în speță părinți care trasează viitorul copilului pentru că ei știu mai bine – pe cine trebuie să iubească, ce trebuie să mănânce, ce meserie trebuie să își aleagă.

Dar lăsați-i naibii în pace, să își trăiască iubirile, decepțiile. Faptul că ești părinte nu îți dă dreptul de a invada și controla viața copilului tău. Poți să îți spui părerea, să dai un sfat dacă îți este cerut, dar să încerci sau sa vrei sa încerci să separi două persoane care se iubesc, din cauza unor motive cum ar fi vârsta, culoarea pielii sau hainele pe care le îmbracă este mai mult decât absurd.

Sunt atât de multe familii distruse din cauza intoleranței. Și toate astea pentru că nu acceptă….CE? Că fiul sau fiica lor și-au ales singuri/singure partenera/partenerul? Că au crescut și au capacitate de discernământ? Că vor să-și trăiască viața după bunul lor plac?
Lăsați-i să trăiască, să iubească, să plângă, să râdă, să cadă, să se ridice și nu uitați că și voi ați fost odata ca și ei!

Foto copyright Dreamstime.com

Ramona Portan

Ramona Portan

Dacă ar fi să spun despre mine aș rezuma astfel: "Să încerci mereu. Să eșuezi mereu. Nu contează. Încearcă din nou. Eșuează din nou. Eșuează mai bine"(S. Beckett). Râd mult, mereu, din orice și se spune că râsul meu e molipsitor. Mă dezarmez doar în fața privirii inocente și profunde a copilului meu. De 5 ani vorbesc franceza cu accent ardelenesc și română cu accent franțuzesc.
Ramona Portan

Latest posts by Ramona Portan (see all)

14 Comments
 • Sophie88
  August 9, 2016

  Ma regasesc… Sunt unguroaica, iubiul meu e roman. Din fericire parintii mei nu se baga in viata mea, in schimb altii, care chiar ca nu au nicio treaba cu mine, imi spun mereu: “DOAR un roman ti-ai gasit?? O fi ceva in neregula cu tine de nu ti-ai gasit niciunul maghiar…” Adica WTF?? Nici nu stiu ce sa raspund

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 18 Thumb down 3

  • Dana
   August 10, 2016

   Menj az anyad…asta e raspunsul ;)

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1

  • ovi
   August 11, 2016

   Raspunsul pentru intrebari rautacioase: Asa a ales D-zeul. Un om cu rautate lautrica/paranoic pus in fata cuvintului pur este pus sa se vada ca in fata oglinzii. Orice virgula sau cuvint in plus si nelalocul lui va avea “psihoanaliza”interpretativ rautacioasa.

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2

 • Dana
  August 9, 2016

  Sper sa am intelepciunea strabunicului meu, preot ortodox, care, la auzul vestii ca nepoata favorita (mama) se va marita cu un evreu, i-a spus ca nu are nimic impotriva, dar familia lui nu va accepta o crestina…si din pacate asa a fost. In schimb, tata a devenit baiatul pe care el nu l-a avut…

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 16 Thumb down 2

  • Ramona
   August 9, 2016

   :) Imi vine in minte un sketch a lui Coluche : “Eu nu sunt rasist. Dar de cand sora mea are un iubit negru nu mai vorbesc cu ea”. Mi s-a adresat de multe ori intrebarea: Dvs ce ati face daca…? Dar de ce trebuie sa ne raportam mereu la altii, de ce credem ca altii au dreptate iar noi nu, de ce respingem doar pentru ca societatea impune niste stereotupuri…

   Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3

  • Dana DK
   August 9, 2016

   La mine a fost invers. Bunicul, preot ortodox, nu a acceptat nora evreica pana nu s-a botezat in ritul ortodox. S-a botezat din dragoste pentru unchiul meu, dar in toata viata ei a mai intrat intr-o biserica ortodoxa numai de 2 ori: la botezul fiicei lor (verisoara mea) si la nunta ei. O chestie absolut normala, din punctul meu de vedere. Nu poti cere cuiva sa isi schimbe la comanda religia si sa mai ai si pretentia sa si creada in ea.

   In 1985 au plecat definitiv in Israel: unchiul, matusa, verisoara cu sotul ei si fiul lor. Acolo, dupa o perioada in care au inteles ca e mai intelept asa, in afara de unchiul meu care avea o varsta prea inaintata ca sa ii mai pese (primit foarte rece de rudele sotiei sale, care l-au denumit “goy”), toti au trecut la iudaism. Sunt oameni deosebit de inteligenti si extrem de hotarati si puternici in a-si croi un drum in viata, religia fiind un amanunt lipsit de importanta. In fapt, ei sunt agnostici. Dar nu ma pot abtine sa nu zambesc cand ma gandesc la ironia sortii…

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 9 Thumb down 2

 • Adela
  August 10, 2016

  Deși e adevărat că nu e deloc plăcut să îți dicteze alții ce să faci când e ceva atât de intim iar tu știi fix ce să faci, ei bine aș fi preferat să pot urma sfatul alor mei

  Am trecut (și trec) prin niște probleme cu soțul și ne e greu (implicit copilului nostru). Cred că vom reuși cândva să ne uităm fără re-trăiri intense în urmă.

  Dar ar fi fost mult mai simplu să am partener pe cineva dintr-o familie cu vederi similare despre viață. Și nici măcar nu e vorba despre religie, culoarea pielii sau nivel financiar. Doar despre alt fel de a te raporta la membrii familiei tale…

  Părinții încearcă să își protejeze copiii. De ce să nu evoluăm, în loc să repetăm la nesfârșit greșeli vechi?

  Oricum ar fi, e clar că echilibrul este delicat de atins, indiferent de subiectul abordat :)

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1

  • Dana
   August 12, 2016

   @ DanaDK : ce nostim…tata a vrut sa treaca la crestinism (fiindca il placea foarte mult pe strabunic), dar mama s-a opus…deja avea meciuri cu soacra, ar fi fost picatura care ar fi umplut paharul. Nu ca ar fi contat … tata a murit cu o saptamana inainte sa vina pasapoartele pentru Israel, iar mama lui a rupt ulterior relatiile cu partea crestina a familiei :)

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Alunelu
   August 13, 2016

   “Părinții încearcă să își protejeze copiii. De ce să nu evoluăm, în loc să repetăm la nesfârșit greșeli vechi?”
   Ma chinui sa gasesc un raspuns la aceasta intrebare…. :(

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

  • canadianu'
   August 25, 2016

   “Părinții încearcă să își protejeze copiii. De ce să nu evoluăm, în loc să repetăm la nesfârșit greșeli vechi?” – Adica ascultand “sfaturile” parintilor, care de cele mai multe ori sunt inchistati intr-o mentalitate si gandire de ev mediu, evoluam ?!?! Am impresia ca nu prea ati inteles care e ideea articolului.

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Daniel Radu
  August 11, 2016

  din nefericire, educatia pe care o primesc oamenii in cadrul societatii (indiferent care) nu este nici pe departe axata pe dezvoltarea personalitatii individului (care, ca si amprenta sau ADN-ul in face unic) ci pe limitarea libertatii de gandire si alegere, de neincredere in sine insusi si incredere in asocierea de gloata, astfel putand controla foarte usor evolutia unei intregi societati (nu numai a unei tari).
  La acest fel de “educatie” fiecare individ rectioneaza diferit, precum un animal la o restrictie (legat, un Caine se poate revolta, resemna sau chiar sinucide…) deci de aici diferitele reactii fata de aspecte precum: culoarea pielii, religia, nationalitatea (de ce nu si timbrul vocii sau modul in care stranuta ?

  Asa incat ce vorbim aici despre protejarea copiilor sau alte aberatii de acelasi gen ?

  Traiasca gloata, religia, rasa, partidul si tot ceea ce ne aduna si ne dizolva personalitatea!

  Like ori Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1

 • Nu conteaza
  August 12, 2016

  Povesti cusute cu atza alba corecta politic de stanga, vezi domle’, “intoleranta la romani trebuie combatuta”.

  In Ro. au exista/exista destule cupluri “mixte” religios/etnic/rasial si nimeni nu prea le zice/resctrictioneaza in vreun fel ceva. Inclusiv negrese, mulatre pe strada, prin parcuri luate de mana cu albi, evident romani, prin Bucuresti.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2

 • coralia iordache
  September 14, 2016

  intre.. bunatate-rautate-maltratate-iubireXplagiate..toti au nevoie de libertate//

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Alexandra D
  September 28, 2016

  De ce sa incerc sa-mi fac copilul sa traiasca viata pe care as fi vrut eu s-o traiesc?
  E viata ei , iar datoria mea de parinte este s-o iubesc si s-o sprijin neconditionat.
  Vrea sa se marite cu o fata ? Foarte bine , si asa am doar un copil iar doua fete is bune la casa omului. Vrea un barbat? Iar bine dar daca o va rani , va avea de discutat cu mine . Daca scapa intreg din mainile ei :)

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *