Lipsa orei de sport: inconștiență sau ignoranță?

De 11comments Permalink

Volleyball in school gym indoor.
“Nu mai înțeleg nimic. Nu pricep cât tupeu are Primăria să arunce o basculantă de pământ în curtea școlii, pe teren, că cică nu are unde să-l pună, că se construiește ceva lângă școală și n-au alte soluții. Păi, și eu unde mă duc cu elevii? Nu înțeleg de ce mi se promite renovarea sălii de sport de 5 ani, când ei nici măcar n-au pus pe lista de cheltuieli o minge. Nu pricep de ce trebuie să mă rog în fiecare an de Directoare să îmi dea bani de materiale, de mingi, de saltele, de porți, de fileu, de o grămadă de lucruri de care au nevoie copiii, ca să se bucure de ora mea, nu înțeleg de ce trebuie să trag de femeia de serviciu să șteargă praful în sală în fiecare dimineață, nu știu de ce trebuie să mă rog de copii să vină la oră, să mă lupt cu părinții să îi conving că e ok ca elevii să facă mișcare, nu mai pot să tot repet că e mai bine să le cumpere trening în loc de scutiri. Bine că mai am puțin până la pensie, că am obosit să explic că avem nevoie de generații de copii sănătoși, de copii care vor și le place să bată mingea. Ba, mai mult, bine că ies la pensie că nu mai pot vedea cum, pe măsură ce trec anii, tot mai mulți scutiți supraponderali îmi râd în față când mă văd pe culoare “fraiere, te-am fentat!”.

Am obosit cu Ministerul Educației care, în loc să încurajeze activitatea fizică, a redus numărul de ore de sport pe săptămână, când în Europa și în lume numărul lor a crescut din necesitate și obligația de a avea cetățeni sănătoși. Vom fi o țară de grași diformi, cu ochii în televizor la știrile din sport, vom ști la perfecție să judecăm sportivii și să analizăm jocul, dar vom muri de inimă când urcăm până la etajul 2. Asta e. Am obosit să mă rog de toată lumea să mă lase să îmi fac meseria și să își bată joc de mine Ministerul Educației “.

Tatăl meu a fost profesor de sport 40 de ani. A ieșit acum 2 ani la pensie resemnat și umilit de sistem, de lipsa generală a interesului pentru sport din partea elevilor dar mai ales a părinților, de mentalitatea că o oră de matematică în plus e mai bună decât o oră de handbal, obosit de preferința pentru o pungă cu cipsuri și cola în detrimentul unui meci de basket.
Știu că e vorba de tata și sunt subiectivă, dar a fost un profesor minunat de sport. Cel puțin, așa zic foștii lui elevi. Nu, nu își punea elevii să facă pas săltat, mersul piticului și joc de glezne, ci îi învăța jocuri de echipă și încerca să le formeze gustul pentru mișcare și victorie. A participat împreună cu elevii la competiții sportive între licee, competiții la care premiile erau cumpărate din banii lor, ai celor câtorva profesori de sport care încă mai credeau în meseria și datoria lor de a sădi în sufletul elevilor bucuria pentru mișcare.

S-a luptat cu toată lumea care a încercat să îl împiedice să își facă ora, începând cu părinții elevilor care cumpărau scutiri la sport și terminând cu administrația școlii și orașului care aruncă basculante de pământ pe terenul de fotbal.
O statistică dureroasă spune că jumătate dintre elevii români au scutiri medicale pentru sport, deşi majoritatea sunt sănătoşi tun. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei declară că, de cele mai multe ori, cei care încurajează acest lucru sunt părinţii. Fentarea orei de sport vine cu o altă problemă etică și anume că nu există un mod de a controla felul în care medicii de familie acordă aceste adeverinţe care pun în pericol dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Prezentarea de scutiri medicale pentru ora de sport a devenit sport de masă. În timpul orelor de educatie fizica, localurile din preajma școlilor și liceelor sunt pline de copii care beau câte o bere și fumează o țigară, ca să se relaxeze. Intrebați de ce își retrag copiii de la ora de sport, unii părinții spun că de teama mediilor mici, deși profesorii de educație fizică susțin că baremul pentru o medie mare este foarte ușor de atins, așadar teama părinților este complet nejustificată.

Culmea lipsei de reguli și dovada supremă a haosului care haosului domnește în Ministerul Educației de 20 de ani încoace este o școală din România unde absolut toți elevii sunt scutiți la sport. Conform unui raport, toţi cei 1.039 de elevi care învaţă la unitatea şcolară respectivă au prezentat motivări medicale pentru a nu face sport. Cu toate acestea, potrivit Legii educaţiei, elevii sunt obligaţi să fie prezenţi la ore, dar nu au voie să participe la activităţile sportive. Indiferent de motivele care stau la baza scutirilor medicale, elevii şi părinţii acestora ar trebui sa fie conștienți că lipsa de la orele de sport poate duce la obezitate.

Pe fondul acestei degringolade, mai există totuși companii și oameni interesați de sănătatea și dezvoltarea armonioasă a copiilor. Echipa de handbal a României investește și susține viitorii campioni ai handbalului românesc!

Campania “Mingi în Școli”, lansată de Federația Română de Handbal în parteneriat cu Henkel Beauty Care România își propune să atragă cât mai mulți copii să practice handbal și să devină viitorii campioni ai României. Dacă și tu mai crezi că sportul este esențial în dezvoltarea unui copil, dacă mai consideri că sănătatea unui elev înseamnă mai mult decât statul în fața unui laptop sau al unui televizor, ajută o şcoală să fie înscrisă în campanie și să primească mingi de handbal!

În perioada 24.06 – 7.08, achiziționează produse din gamele FA (cu excepția săpunului solid), Schauma, Gliss, essence Ultime și Taft si contribuie la campania de susținere a handbalului românesc, prin dotarea a sute de școli din întreaga țară cu mingi de handbal. Apoi mergi la secțiunea „Înscrie o şcoală” și completează formularul de campanie. http://mingiinscoli.ro/
Nu, nu trebuie să ne resemnam și să devenim o țară de scutiți la sport! Încă ține de noi să ne ajutăm copiii să fie liberi și victorioși!

Foto copyright Dreamstime.com

Corina Bacanu

Corina Bacanu

De 16 ani copywriter. Idea Writer. Curious. Blonde by Choice. Jump and the net will appear.
Corina Bacanu
11 Comments
 • Matilda Borduselu
  August 3, 2016

  As dori sa aduc o precizare. Sunt medic de familie. Legislatia nu imi permite sa dau scutiri de sport ci doar “apt pentru sport”. Pot da scutiri pe perioade limitate (dupa o interventie chirurgicala sau o entorsa, de exemplu). Scutirile permanente – pentru tot anul scolar – sunt date doar de catre medicii specialisti (cardiolog, pediatru, endocrinolog, ortoped etc). Mi-ar place sa nu mai pice vina pe medicii de familie si in aceasta sotuatie.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 12 Thumb down 2

  • Ovidiu
   August 5, 2016

   Din pacate 99% dintre colegii dumneavoastra nu cunosc legea,sau o cunosc, dau acele adeverințe de “scutit de efort fizic”,iar noi,mancati de sistem,nu mai avem puterea sau nu mai vrem sa ne luptam cu sistemul,cu parintii,cu directorii si acceptam acele scutiri.Cine pierde,cine castiga ?.De castigat nu castiga nimeni,dar de pierdut, toti.Si vor realiza asta peste ani.Zicala,tara te vrea prost si bolnav,ca sa te manipuleze cat mai usor,a ajuns politica de stat.Nemernicii de comunisti,ridicasera sportul la rang de politica de stat.S-auzim numai de bine !.

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 20 Thumb down 1

 • noname
  August 5, 2016

  Și eu care credeam că numai la noi la școală este atâta dezinteres din partea conducerii pentru educație fizică și sport, constat că peste tot e așa. Cât ne chinuim cu materialele didactice inexistente, iar conducerea nici nu se sinchiseste sa se uite măcar pe necesarul de materiale care de altfel îl cere la începutul fiecăruian scolar (probabil doar pentru a ne rade nouă în nas), deși legea spune că o parte din banii incasati din închirierea sălilor de sport se vor reîntoarce la catedră de Edfizica pt aachiziționarea de materiale didactice. O spun în fiecare an și de tot atâtea ori am primit….0 lei. Acesta este interesul si deja mi-e lehamite, dar strângem din dinți (pt copii) și găsim soluții medievale. Aștept cu nerăbdare să ies la pensie pt a nu mai vedea atâta ignoranță.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1

  • Mari
   August 6, 2016

   Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Comentariu neapreciat. Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 4

 • Andrei
  August 7, 2016

  Eu cu salarul pe care îl am de 1300 Ron nu îmi permit să dotez școala cu mingi, jaloane si ce mai trebuie, abia îmi ajung să traiesc doamna învățătoare care spune că unii se plâng, eu urlu de foame doamna si abia am bani să îmi cumpăr o pereche de adidași si un training pe care inspectorii spun că e obligatoriu la ora de educație fizică deși statul nu ne asigura echipamentul.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0

 • Catalin
  August 23, 2016

  Frumos articolul, iar cauza tuturor relelor este din culpa comuna. O culpa o au acei profesori care au uitat, sau mai bine zis nu au fost interesati sa.si faca datoria. Cauze ? Probabil invinsi de sistem , sau de catre anturajul colegilor de catedra cu specializarea “sticlism”. Iar in loc de educatie fizica, in cel mai bun caz se arunca o minge, se face “sport”. Adica fetele si grasii stau pe banca, iar baietii joaca fotbal. Feedback ul este “positiv” , elevii au media 10, parintii ahtiati dupa note, sunt multumiti, conducerea este multumita, numai trebuie sa dea bani pentru materiale, etc. Toata lumea este multumita, si ne miram de ce producem copii handicapati fizic, de ce nu mai avem selectie la echipe , etc. O a doua culpa o are sistemul , care nu te lasa sa.ti faci treaba. Nu sunt baze sportive, nu sunt materiale, clase suprapopulate, parinti desprinsi de realitate, elevi cu deficiente psihice. Parintii trebuie sa inteleaga ca educatia fizica se face si cu sprijinul lor. Trebuie sa inteleaga ca este solicitant pentru un copil sa invete sa mearga , sa alerge, sa sara, sa arunce, sa invete un joc CORECT ! Sa nu se duca repede cu o punga de cafea la un medic corupt pentru a.l scapa pe copil de chinul efortului si al notei. Sa nu se sperie daca al sau copil vine acasa transpirat, cu febra musculara, obosit, chiar si accidentat. Acesta este rolul orei de educatie fizica, sa invete si sa modeleze corpul , sa.l faca cat mai rezistent stresului fizic si psihic. Conducerea trebuie sa inteleaga ca degeaba un elev stie matematica , romana, fizica, etc daca nu stie sa socializeze, este bolnavicios, traieste drame interioare din cauza fizicului, iar la final nu va reusi sa faca fata acestei societati, si va claca. Asa ca, aceasta educatie fizica se face IMPREUNA ! Profesor, elev, care usor va intelege ca e spre binele lui, parinti, conducere.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0

 • balbeck
  August 24, 2016

  Eram operat de hernie si mama a incercat sa ma scuteasca de sport,insa eu m-am opus.Vroiam sa joc fotbal,sa alerg.Si am alergat si nu am patit nimic.Aveam scutiri medicale,pe termen lung si m-am dus la profesoara de sport si i-am zis ca vreau sa fac sport.A trecut peste scutirile medicale si m-a lasat.
  Sportul e bun pentru sanatate….

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Aurelia
   September 15, 2016

   Exact asa am facut si eu intr-a IX-a. Imi rupsesem mina la incheietura (culmea, la ora de sport, cazind de pe un spalier!), apoi mi-au descoperit o malformatie congenitala la rinichi. Drept pentru care m-am pricopsit cu o scutire pe tot anul, dar… n-am rezistat nici macar doua ore. Ani mai tirziu, am participat la mai toate crosurile de masa organizate in orasul meu si chiar am fost pe podium la citeva.

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Niklas
  August 24, 2016

  Am fost profesor de sport in Suedia,unde aceasta activitate este foarte apreciata atat de elevi, cat si de scoala,de unde primeam sprijin constant.
  La inceputul activitatii mele am ramas surprins de faptul ca nu exista scutire de aceasta activitate.Toti elevii participa la ore de sport,iar pentru cei care au vreo problema exista biciclete ergonomice si pedaleaza dupa posibilitati.Pentru copiii cu handicap este prevazut in orar ora de sport individuala,platita,cu exercitii individualizate. Nu am vazut nicio eleva care sa lipseasca pe motiv de ciclu menstrual, sunt chiar mai entuziaste decat multi baieti! Suedezii sunt o natiune iubitoare de sport,de activitati in natura.O zi in semestru este ziua in aer liber,in care toti elevii scolii participa la activitati sportive,iar profesorii de toate materiile sunt prezenti si activi in organizare.As dori ca atitudinea fata de sportul scolar din RO sa se schimbe radical la toate nivelele de decizie.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

 • Dorin
  August 25, 2016

  Daca nu e un text fals si o reclama mascata, atunci va umiliti singura: in scoli nu se face nici macar o ora de sport, se face Educatie Fizica. E trist, e dureros, dar:
  1. multi “profesori de sport” nu mai au de lucru fiindca s-au redus orele
  2. daca va gandeati la chestia asta si la ce descrieti mai sus atunci cand s-a legiferat reducerea orelor de “sport”, ati fi protestat atunci.
  3. ORICINE si va spun ORICINE poate gasi orice fel de minge de la un amic antrenor cu care sa-si faca orele. Stiu, nu e de datoria dvs. Dar in loc sa stati sa plangeti, mai bine ati gasi solutii.

  Eu am un club privat, timp de vreo doi ani am muncit intr-o firma si am dat bani de la mine pentru a asigura minimul necesar existentei acestui club: tricouri, baloane, veste, de antrenament, copete, jaloane, deplasari. Nu m-am plans, am identificat problemele si le-am rezolvat. Dvs sunteti platita pentru asta, lucrari de corectat nu aveti, programa e aceeasi de la 1725, deci, in timpul de lucru in care profesorul de mate corecteaza lucrari ati putea merge la un club sportiv sa cereti un balon de sportul “x”. Oamenii vi-l vor da, fiindca urmeaza ca practic sa le promovati sportul.

  Like ori Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1

 • anonim
  September 17, 2017

  uite de asta multi copii ajung obezi de la varste fragede ca nu fac sport

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *