Mediocrația

@dreamstime.com

@dreamstime.com

Când îi priveam cu ochi măriți de emoție pe emanații agitației din decembrie 1989 adunați ciotcă în jurul unei mese la TVR, iar Caramitru îi tot dădea înainte strigând la Dinescu ,,Mircea, fă-te că lucrezi!” prea puțin înțelegeam din ceea ce ni se întâmpla, dar încă și mai puțin din cele ce aveau să ni se întâmple în deceniile următoare.

Mircea s-a făcut că lucrează atunci, apoi a preluat Uniunea Scriitorilor unde iar a mimat că-și face treaba, în același fel în care la doar câteva zile după preluarea sângeroasă a puterii, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Dinu Patriciu, Adrian Sârbu și, ,,cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă”, John Iliescu își frecau coatele aliniați în jurul unei alte mese mai măricele, că erau multe de împărțit, și televiziunea ni-i arată sacrificându-se de zor pentru liniștea noastră.

Cam așa stau lucrurile și cu noul Guvern, dar și cu primăriile care se rup în cur muncind dooșpatru din dooșpatru pentru bunăstarea noastră.

Poate nu știți, dar în cele câteva zile de când au preluat Ministrul de Finanțe, toți pesedeii s-au așezat cuminței fiecare pe scăunelul lui, și-au scuipat vârtos pe dește, apoi s-au pus pe numărat banii din visteria statului să vadă dacă le dă la numărătoare cât au promis ei în campanie.

Mai ceva ca la o emisiune lacrimogenă a zânei surprizelor neaoșe, pesedeii au suspinat : ȘOC ȘI GROAZĂ! NU E PARALELE! La sfârșitul unei epuizante numărători care i-a lăsat pe toți cu bătături în palme și fără pic de scuipat pe limbuțe, conțopiștii l-au informat pe ministru că le dă cu virgulă rău de tot.

,,Câtă virgulă, băbăeț?” a zis finanțistul cu oarece fiori reci alunecându-i pe ceea ce ar fi putut fi coloana vertebrală, dacă ar fi avut una.

,,Multă, șefu’, multă rău. Freo 10” au zis numărătorii.

,,10 ce, bă proștilor?”, s-a enervat finanțistu.

,,Ăăăă, miliarde, șefu”, s-a auzit un răspuns debil.

,,Hai, să-mi bag! Tre să-i spun și lu șefu’ ăl mare”, a mai adăugat formând numărul întâiului hamster al țării.

La auzul acestei vești, Dragnea și-a ieșit din Firea peste măsură și-a convocat la 1209843 conferință de presă la care a anunțat furibund că el n-are de gând să-l lase pe Cioloș să fugă cu toți bănuții pe care Pesedeul conta să-i fure în primul semestru al anului 2017.

Ce? Nu credeți că așa s-au petrecut lucrurile? Ei, bine, poate că n-au fost chiar așa. Poate că știau demult ce gogomănii vor debita de îndată ce scăunelele din ministere li se vor încălzi suficient sub cururi, dar trebuie să recunoașteți că se pricep de minune să pretindă că lucrează.

Ați văzut-o pe Firea ce transmisiuni life face de la comandamentele de iarnă la care ia la refec pe toată lumea? Cum ne spune ea că străzile sunt la curățate de zăpadă la negru și cum după matură consultare cu medici și specialiști în educație a decis închiderea școlilor bucureștene, după vâjul de câteva ore de vineri? Nu-i așa că v-au dat lacrimile de bucurie că cineva, în sfârșit, se gândește la mucii copiilor voștri?

Eu sunt o cinică incurabilă, așa că am ales să dau o tură prin cartierul meu strategic plasat între Pantelimon și Colentina și am constatat că străzile ,,adiacente” (măiculiță, ce-i mai place lui Firea cuvântul asta!) sunt la fel de pline de zoaie maronii, poduri de gheață pe care mașinile patinează sălbatic, mormane de zloată depozitate în egală măsură de cei care au trecut cu plugurile îngropând mașinile parcate pe margine, dar și de proprietarii mașinilor care n-au altă soluție decât să arunce zăpada înapoi pe ulițe.

Mi-a mai plăcut și că va demite în stânga și-n dreapta conducerea RATB, după cum Prim-Ministrul își anunță supărarea pe cei de la șefia CNADR, motiv de mare jubilare printre adoratorii antenelor și Reteveului.  Ceea ce nu știu știuleții este că în contractele acestor manageri sunt clauze care previn astfel de măsuri, iar demiterea lor va fi contestată în instanță, iar ei nu doar că își vor relua funcțiile, dar vor primi și catralioane de euroi despăgubire pentru deranjul provocat pe nepusă masă de autorități.

Hai că aveți dreptul la 3 încercări să vă dați seama din ce bani se vor achita sumele fabuloase pe care le vor primi toți acești șmecheri care vor mai și redobândi apoi dreptul de a reveni la șefia acestor vaci de muls care sunt companiile de stat, dar și bănetul pe care îl vor încasa lunar cei doi manageri aflați pe aceeași funcție, odată ce procesele le vor da, ca de obicei, câștig de cauză demișilor.

Adevărul este că elevii bucureșteni, ca toți ceilalți, se vor întoarce în aceleași școli fără hârtie igienică sau săpun la toalete, aflate pe străduțe sufocate de mașini parcate aiurea pentru că nici nu ai unde să-ți parchezi mașina, cu trotuare pe care sunt tăiate poteci unde de- abia poți pune un picior în fața altuia, nicidecum deszăpezite, ci croite de locuitorii din zonă care-și mai plimbă cățeii sau doar își fac drum spre muncă.

Stațiile de RATB vor avea aceleași poteci de dooj de centimetri despicate pe trotuar, în timp ce restul trotuarului zace învelit sub un strat gros de gheață pe care doar bunul Dumnezeu și încălzirea globală îl vor face să dispară.

Gurile de scurgere ale canalelor vor rămâne acoperite cu săptămânile, dacă nu dă o binefăcătoare căldură, iar zoaiele zăpezii topite vor crea aceleași binecunoscute băltoci prin care copiii, pentru care leșină autoritățile de grijă, vor fi nevoiți să calce udându-se fleașcă până la jumătatea gambei pentru a se putea strecura în autobuzele care cu greu își vor putea croi drum printre nămeți și mașini parcate încă și mai pieziș decât de obicei.

Marea bucurie este însă că datorită eforturilor susținute ale sindicatelor și Pesedeului, la întoarcerea elevilor la cursuri, școlile vor avea, Slavă Domnului!, directori. O parte dintre ei vor fi participat și trecut examenul de director, dar la fel de mulți vor fi aceia care nici măcar nu s-au înscris la acest examen sau, mai bine, l-au picat.

Ei se vor face mult și bine că lucrează, după modelul împământenit deja de 27 de ani, sub oblăduirea miloasă a secretarului de stat, fost sindicalist nervos, Liviu Pop, băiat bun ca pâinea caldă, care nu putea să lase școlile noastre fără conducere, fie ea și incapabilă.

Poate n-ați înțeles, dar multe dintre colegiile naționale la care vă trimiteți cu speranțe copiii vor avea ca directori oameni care au eșuat la un test de inteligență, la o verificare a unui plan managerial, pentru a cărui alcătuire au avut săptămâni la dispoziție, la demonstrarea propriei capacități manageriale sau, mai rău, nici măcar nu au participat la examen, așteptând ceea ce li s-a promis de la început de către actualii guvernanți, numirile ce se fac de peste 10 ani, prin delegație.

Tot că lucrează s-au făcut și cei de la Primăria Sectorului 1 care au renovat secția ATI  a Spitalului de Arși, aia unde colcăiau viermii pe pacienții aflați în stare critică. Au trântit niște rigips calduț peste pereții infectații cu tone de bacterii, au mai tras niște lavabilă pe la colțuri, au pus și niște gresie gigea și hopa-țopa, dom’ primar va tăia curând panglica,urându-ne însănătoșire grabnică și ciocu’ mic, că acum ei sunt la putere.

Nu meritocrație vor românii, ci mediocrație. Îi înspăimântă noutatea, îi ia cu leșin la gândul respectării regulamentelor sau protocoalelor, medicale sau de orice alt fel, urăsc ideea de evaluare transparentă,  disprețuiesc punctualitatea și găsesc regulile nu doar vetuste, ci de-a dreptul vătămătoare inimioarei lor iubitoare de mediocritate.

Oh, daaaa, mediocritatea, ce binecuvântare! Lauda nerușinată a conducătorului de partid, ce vis! Copieciunea fără rușine, averea fără frână făcută din furăciune, mojicia ridicată la rang de politică de stat, toate se trag din acel uitat ,,Mircea, fă-te că lucrezi!”

Lăcrămioara Bozieru

”În clasă e mai ceva ca la rodeo. Dacă nu te ţii bine, dar bine în şa, elevii te vor arunca jos de nu te vezi” -singurul sfat care mi s-a dat în prima zi în care am păşit într-o sală de cursuri ca profesor acum 20 de ani. De atunci şi până acum am călărit ”bestia” cu îndârjire; uneori mă azvârle în ţărână, îmi sparge dinţii sau mă calcă în picioare, dar de cele mai multe ori profesorul şi bestiile se adapă împreună, îşi ling rănile sau râd unii cu alţii, unii de alţii.

Latest posts by Lăcrămioara Bozieru (see all)

6 Comments
 • irinoush
  January 11, 2017

  OMG!Nu ca nu le-as fi stiut dar asa cum le-ati recapitulat ma ia cu fiori rau de tot!Si nu stiu de ce (adica stiu!) cel mai infiorator aspect mi se pare cel al educatiei – pentru ca cea mai mare raspundere o avem fata de puii de om , puii nostri pe care ii vad abandonati pur si simplu intr-o lume in care nu ii mai putem ghida aproape orice am face .Imi place foarte mult felul cum puneti problema , oricare ar fi aspectul de care va legati si va astept mereu cu interes postarile . Cred ca am facut o obsesie din problema educatiei, pornind e adevarat , si de la niste frustrari personale… In fine, va multumesc ,va urez “La multi ani!” si va astept urmatoarele scrieri.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • DanaH
  January 11, 2017

  Vecina, big like. Banuiesc ca baietii sunt suficient de mari ca sa plece in alte tari de soare pline…

  Altfel, “Ați văzut-o pe Firea ce transmisiuni liVe”…:)

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • ilidia
  January 12, 2017

  Da, ai multa dreptate. Doar cu inceputul ai dat-o in bara. Chestia cu “fa-te ca lucrezi” a fost lamurita chiar de d-l Caramitru. “In fuga condeiului” sau, cumva “altceva”?

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • dracon
  January 12, 2017

  Esti tare cinica ,nu ai mila deloc de bietii amploiati , ce rau ti-au facut de dai asa tare de pamant cu ei, pulimea ii va vota din nou cand o veni timpul ,ca daca voteaza niiiste persoane ca lume ,ce ar mai avea mahalaua votanta de flecarit ?

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • HansBrinker
  January 13, 2017

  Draga Luminita,
  Caramitru zice: “Mircea, arata ca lucrezi!”. Iata aici inregistrarea:
  https://www.youtube.com/watch?v=dqjPkyL1_Rg
  Inainte de a cere celorlalti mai mult poate ar trebui sa-ti ceri tie mai mult. Cum s-ar spune, nu ti-ai facut tema si ai inceput si terminat articolul cu informatie falsa, foarte usor de verificat de altfel.
  Acesta este un articol de asa nu, numai bun de predat “bestiilor” de la clasa.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Platon Victor
  January 14, 2017

  Cred ca ar fi binevenit un alt link mai recent care arata nu mediocritatea ci INCOMPETENTA stralucitoare, de la televizor, a celor ce conduc primaria orașului lui Bucur. Ultimul primar Oprescu i-a pacalit pe oameni cu autostrazi suspendate iar acum vedem ceva asemanator ca incompetenta.

  Cum spunea si Caragiale BOX POPULI BOX DEIS.

  http://adevarul.ro/news/politica/adevarul-live-ora-1200-ana-maria-ciceala-despre-conflictul-gabriela-firea-consilierii-psd-1_5874a3d95ab6550cb84dc981/index.html

  Probabil ca nu avem ce face si trebuie sa ne resemnam.

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *