Noi cu fasolea, ei cu ciolanul

De 11comments Permalink

Assortment of beans and lentils in wooden spoon on teak wood bac © Kerdkanno | Dreamstime.comFasolea (Phaseolus vulgaris) face parte din familia Fabacee tii are mai multe surori, verișoare și mătușici decât un ministru de-al nostru, deosebirea fiind că nu a primit nici o moștenire de la neamuri. Ca în orice familie, există o verișoară cam nebună: mazărea furajeră (Lathyrus sativus), poreclită de spanioli ”Diente del muerto” datorită faptului că dă latirism–o afecțiune gravă caracterizată prin paralizie treptată și moarte – atunci când e consumată în cantități mari. în mod repetat, cum s-a întâmplat în Razboiul lor de Independență (1810-1815) sau în al doilea razboi mondial, când, răpuși de foame, spaniolii au făcut din ea făină de pâine și au mâncat în exces. Asemănarea cu mătușicile politicienilor e tot la nivel de tablouri, fiind imortalizate (și mazărea otrăvitoare și boala) de Francisco Goya în stampele ”Dezastrele războiului”. Așa, consumată în cantități mici, e civilizată, ba chiar considerată gustoasă în regiunea Castilla la Mancha, unde se face o tocăniță din făină din diente del muerto cu slănină (gachas mancegas, o specialitate locală vestită). Să lăsăm mătușile și să revenim la personajul principal, fasolea noastră cea de toate zilele, devenită mâncare națională, evident asezonată cu un ciolănel, o costiță afumată sau niște cârnăciori, că doar nu-i nici război și nici aminoacizi toxici nu produc ca mazărea nebună sau ca în postările veganilor.E o plantă erbacee anuală de la care mâncăm fructele (păstăile) sau semințele (boabele propriu zise), veșnică pomenire lui Columb că ne-a adus-o din America de Sud, că eram în stare să trecem oceanul anual ca să mâncăm o iahnie. Se pare că era consumată in Mexic, Guatemala și Peru încă de acum 10 mii de ani.

După ce omul și-a mai pierdut din coadă a reușit să domesticească fasolea sălbatică, obținând peste 40 de mii de soiuri cultivate în zilele noastre, unele clasificate ca ”modificate genetic” de acea parte a omenirii care începe să își piardă capul fără să rămână însă cu satisfacția cozii compensatoare. Se consumă cu entuziasm in America de Sud (9,4 kg/cap de locuitor/an față de doar 0,7 kg în Europa) sub diferite denumiri și în rețete savuroase: caraotas în Venezuela (cu carne, orez și banane), frijoles în Cuba (în amestec cu alte legume și orez), habichuelas con dulce în Republica Dominicană (cu zahăr, scorțișoară și batate) iar în Paraguay se face făină din care se produc pâine și paste sau prăjituri cu vanilie, zahăr și cocos. A fost hrana de bază a Americanilor nativi, alături de dovleac și porumb apoi a devenit vitală pentru continentul african (66 kg/cap de locuitor/an consum în Kenya).

Revenind la neamuri, costatăm că toate ne sunt folositoare, ceea ce ne-am dori și de la neamurile politicienilor, deși asta e improbabil fără ca un asteroid să lovească Pământul ca pe vremea dinozaurilor. Le iubim pe toate rudele (fasolei, evident):

 • Vicia faba (fasolea fava sau bobul, despre care Pitagora credea că înglobează sufletele morților și le interzisese discipolilor săi să o mănânce și fără de care nu se concepe un falafel autentic)
 • Lens – lintea,
 • Cicer -năutul
 • Vigna – cu reprezentanta ei fasolea Mung, fără germenii căreia pachețelele de primăvară sunt o tristă imitație și din care se face înghețată în Hong Kong
 • Pisum – mazărea
 • Glycine – soia fără de care viața de vegan ar fi tristă pentru că le dă lapte, brânză, unt și ouă, pardon, șnițele; plină de fitoestrogeni care stimulează creșterea sânilor la ambele sexe, ceea ce e lipsit de importanță de când există Conchita Wurst
 • Arachis – arahidele. Da, sunt rude cu fasolea, am verificat de trei ori că nu-mi venea a crede.

Ce zice farmacia verde-bio-eco despre fasole? Hai că știți deja: detoxifică, luptă împotriva cancerului și crește imunitatea, bravo, nota 10 la pseudoștiință!Tratează diabetul, ridurile, e bună la slăbit și previne infarctul, trombozele și boala Alzheimer, aia de te face să uiți cine și unde ești, dar îți aduci aminte că nu e frumos să te bășești în public, doar că nu mai știi ce e aia public. Cea mai distractivă mi s-a părut afirmația conform căreia fasolea e utilă atât gravidei cât și bebelușului ”care va avea oase puternice și un sistem nervos sănătos”. Au omis că bebelușul ar putea ajunge gimnast de performanță, la cât s-a luptat cu mațele pline de gaze ale gravidei și va avea o ureche muzicală deosebită și multe șanse să îi placă instrumentele de percuție.

Fasolea e intr-adevăr un aliment complex, sănătos și gustos dar fitații și saponinele o fac mai greu digestibilă iar oligozaharidele sunt responsabile pentru flatulență.

Pont: dacă e ținută in apă cu bicarbonat câteva ore nu mai e gazogenă și Evrika! am descoperit singura utilizare rezonabilă a bicarbonatului, înafară de aceea pentru aluatul de prăjituri.

Cică fasolea neagră te inveselește mai ceva ca vinul.Acu înțeleg de ce au refuzat autoritățile să servească iahnie la Iași în 24 ianuarie: și triști sau nervoși și cu fasolea neînmuiată în apă cu bicarbonat era periculos pe lângă graniță, rușii sunt foarte sensibili în perioada asta a anului. Lasă că ne ducem cu toții la anul în America de Sud, la o iahnie cu fasole neagră și o fiesta veselă. În plus e cald și nu ne trebuie cușmă.

Foto copyright Dreamstime.com

Simona Tivadar

Simona Tivadar

Medic primar în diabet, boli de nutriție si metabolism. Adepta explicației științifice cu orice preț, cu amendamentul că dacă respecți toate regulile, pierzi toată distracția. Heităr convins al vieții virtuale, care își calcă sistematic pe inimă de vreo doi ani, într-un razboi naiv și personal cu impostura medicală, vraci vegani și vârcolaci daco-plafarişti. Și care vă invită si pe voi să creșteți oastea celor care cred că "glumind putem spune orice, chiar și adevărul" -S. Freud.
Simona Tivadar

Latest posts by Simona Tivadar (see all)

11 Comments
 • kitana
  February 3, 2016

  o singura mentiune: la enumerarea “matusilor” nu este “specia”ci genul. Deci genul pisum :)

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Tivadar simona
   February 4, 2016

   Mulțumesc, apreciez foarte mult când sunt corectată cu blândețe.
   Voi incerca să corectez și in articol, ca să păstrăm acuratețea informației.

   Like ori Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0

 • Stanca
  February 3, 2016

  NU esti normalaaaaaaa!!!! Am ras de m-am spart!!!!!!

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Stanca
   February 3, 2016

   Si a propos, in tzara asta (uk) e mancare nationala, se mananca cu orice: toast, spagetti, cartofi copti, etc….. Bleeeeeaaaaaccchh

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Tania
  February 4, 2016

  aoleu, cum, insultati bicarbonatul? bicarbonatul e bun in toate… mai ales daca e bio. :))))))))) Exista miscarea alora care nu se mai spala pe cap cu nimic decat cu apa vie (????)si o lingurita (de argint, ca dezinfecteaza) plina de bicarbonat. Deci clar ca e super aliment bicarbonatul. bun la de toate.

  Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Mihaela
   October 25, 2016

   Nu stiati ca vindeca si cancerul??

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Io
  February 5, 2016

  Multumesc, doamna doctor, rinjesc fasolea aici de 10′ :)
  A, si felicitari pentru interviul de la Digi!

  Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0

 • Ștefan
  February 6, 2016

  Superaliment n-o fi dar e singurul deodorant pe care-l folosesc ,cu maxim succes,de vreo 3 ani.Râdem, glumim dar de bicarbonat nu ne batem joc.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • oana
  February 6, 2016

  Nu mai pot de ras…..:))))))))) Iti urmaresc de ceva articolele de pe blog si esti fenomenala….Ai un umor si un fel de a scrie…Sunt topita dupa tine!

  Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0

 • Gabriel
  April 5, 2016

  Pe principiul orice pentru un “like”, dincolo interesanta calatorie gastronomica pe care ne-o propune autoarea si diatribele despre pseudostiinta nutritiei (cu care sunt de acord) mi s-a strans stomacul la o glumita in acest articol despre fasole – “pun intended ” cum ar zice englezul – “boala Alzheimer, aia de te face să uiți cine și unde ești, dar îți aduci aminte că nu e frumos să te bășești în public, doar că nu mai știi ce e aia public” Nu va doresc stimata doamna doctor Simona Tivadar sa experimentati intregul, incetul si sinistrul spectacol al dezintegrarii psihice al cuiva drag dvs uitand de public, dar amintindu-si de tabuul basinii publice.

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Mihaela
  October 25, 2016

  Multumesc!

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *