Nu cred în Dumnezei

Wrath of God © Ezumeimages | Dreamstime.comNici nu îmi cioplesc icoane. Nu mă închin la nimeni, fie el zeu sau muritor. Nu pup moaște vii și sunt liberă să scriu, să comentez și să opinez despre cine am chef. Și unde vrea mușchiul peniței mele. Această libertate de exprimare îmi este garantată de Constituție. Nu am mereu dreptate și nici nu mă consider deținătoarea adevărului absolut. Și după aceste considerente îi judec și pe cei din jurul meu cu mai multă influență ori vizibilitate: nu dețin adevărul absolut, nu au mereu dreptate chiar dacă îi admir.

Pentru mine, artiștii, scriitorii, regizorii, liderii de opinie sunt doar surse de inspirație sau, dimpotrivă, un motiv de critică. Dar niciodată statui la care să mă închin, indiferent de talentul ori contribuția lor la artă. M-am revoltat că Albulescu a fost turnător, în detrimentul calităților lui actoricești, am declarat că Mircea Cărtărescu a scris una dintre cele mai mari mizerii misogine ale literaturii post decembriste “De ce iubim femeile”, am scris că mi s-a făcut silă de Tudor Gheorghe, în campania pro Ponta, și de atunci nu am mai putut să îl ascult. Veți zice că geniul nu are de-a face cu condiția de om și că artistul nu trebuie confundat cu “individul”. Ba eu cred că ar trebui să confundăm mai des artistul cu omul, să judecăm arta și în funcție de individ, mai ales acum când avem la dispoziție tehnnologia și suportul informatic care să ne ajute să săpăm după caractere. Există pe lume atâta literatură, muzică, desen, încât nu ne ajunge o viață să cuprindem tot. Și fiindcă eu am de unde alege, o să pun preț în alegerile mele și pe omul din spatele artistului.

Ca o mică paranteză în context, George Cozoroci, Cezara Dafinescu, Radu Beligan sau Florina Cercel sunt câțiva dintre actorii care au recitat cu patos pentru Ceaușescu. Eu pe oamenii ăștia nu pot să îi mai văd pe scenă, indiferent de talent. Este opțiunea mea și, slavă domnui, dacă vreau teatru există o grămadă de piese undeground sau scenele TNB-ului unde nu joacă comuniști.

Revenid la ce voiam de fapt să zic, în urma scrisorii deschise către Cărtărescu după ce a apărut într-o mizerabilă punere în scenă a trupei Taxi, Lidia s-a trezit pe cap cu o grămadă de injurii care au culminat cu “nu o să mai citesc niciodată Sereniti din cauza ta, Lidia Marinescu!”. Domule, pe noi ne bucură să ni se dea dreptate, recunoaștem. În aceeași măsură, apreciem critica până la injurii și apelative. E dreptul nostru să criticăm pe cine avem noi chef. La fel cum e dreptul cititorului sa ne critice, de aceea lăsăm pe blog absolut toate comentariile, în afară de acelea unde suntem înjurate. Sunt de părere că, dacă i-am cumpărat cărțile lui Cărtărescu, e dreptul meu să-l critic. Dar detest din suflet șantajul din partea cititorilor “dacă nu scrii cum gândesc eu, nu mai intru pe Sereniti”. În primul rând, pentru că cititorul nostru nu e stăpânul nostru, ci este partenerul nostru. Scriem ce gândim, fiindcă gândim, și putem avea o conversație civilizată, dacă ea e dorită. În al doilea rând, noi scriem de plăcere. Nu ne plătește nimeni, nu avem parti pris-uri. Deci, atâta timp cât articolele de pe site sunt la liber, ca sa ne bucurăm împreună cu cititorii noștri de ele, șantajul “nu vă mai citesc fiindcă nu sunt de acord cu voi!”, ne produce oroare. Detestăm principiului comunist “cine nu e cu noi e împotriva noastră” și suntem libere de orice constrângere. Cu alte cuvinte, nu ne dictează nimeni ce să publicăm, nici măcar cititorii.

Ne-a mai zis o doamnă că suntem niște triste că avem tupeul să-l criticăm pe Cărtărescu. Da, doamnă, poate suntem niște triste, dar măcar suntem libere să gândim, ceea ce este extraordinar. Adevărata tristețe e să-ți tapetezi creierul cu postere ale propriilor idoli, un gest de o limitare intelectuală extremă și un manifest care reiterează biblicul “crede și nu cerceta”. Ori, dacă e să spunem ceva despre noi, atunci acel lucru ar fi “nu credem și cercetăm orice”. Fiindcă asta înseamnă evoluția: să urăști ca să schimbi, să gândești ca să trăiești mai bine.

Foto copyright Dreamstime.com

Corina Bacanu

Corina Bacanu

De 16 ani copywriter. Idea Writer. Curious. Blonde by Choice. Jump and the net will appear.
Corina Bacanu
10 Comments
 • Edi
  April 10, 2016

  Daca as fi rau as zice ca e o limba omagiala in directia Lidiei Marinescu , dar fiindca nu sunt rau nu vii zice asta :)

  Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 5

 • SayZu
  April 10, 2016

  Cand esti prea radical risti sa primesti si replica in aceleasi accente veninoase, cu atat mai mult cu cat era o fractura de logica acolo – incriminarea participarii lui Cartarescu alaturi de maimutoii habarnisti la un proiect in principiu corect, in loc de a blama asocierea indivizilor la proiect si la imaginea Cartarescului. Nu ca ar fi dansul vreun cal breaz dar de la premisa asta a plecat duduita cu articolul.

  Continuand sa confundam artistul cu omul – vom ramane fara artisti constatand ca nu sunt… oameni.

  Puteam sa jur ca il chema Gheorghe.

  Like ori Dislike: Thumb up 4 Thumb down 3

 • Nita Ovidiu
  April 11, 2016

  ,,Ne-a mai zis o doamnă că suntem niște triste că avem tupeul să-l criticăm pe Cărtărescu.”
  Cuvantul cheie este, desigur, ,,tupeu”. Doamna crede ca trebuie sa avem tupeu pentru a critica o persoana publica importanta, negandindu-se macar o secunda ca a critica intra in lista libertatilor noastre. Doamna stie un singur lucru : acela ca, atunci cand auzi numele “Cartarescu”, trebuie sa renunti la ideea ca ai avea un creier propriu. Pentru ea, indiferent de greseala pe care o comite Cartarescu, acesta merita iertat, pentru ca sigur avea el un motiv profund pentru a o comite si noi, cei de rand, nu-l putem intelege. Partea cea mai proasta e ca nici ea nu-l intelege, pentru ca ea vrea sa apere “valorile” neamului, si atat, nu sa afle adevarul. Observ un lucru trist : cu cat este omul unanim apreciat mai inteligent, cu atat sunt si fanii lui mai primitivi.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 10 Thumb down 2

  • Caprituss
   July 22, 2016

   Permite-mi să cred că fanii lui Hawking nu-s CHIAR AȘA primitivi.

   Una peste alea, dacă tot suntem acilea, sper să n-aibă semnal la telefon nicăieri, să-i intre toți țânțarii-n casă, să-i picure apa la baie, să scârțâie parchetul vecinului, să fie baltă sub dale pe caldarâm, și toate cele urări spre porcul misogin și isteric de Alifantis.

   Gata m-am răcorit.

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 • francisca
  April 11, 2016

  Nu vreti sa delimitati artistul de om !? Cercetati si puricati viata marilor pictori, muzicieni, inventatori, scriitori, artisti de cinema……! Vedeti cine a fost omul Mozart, Van Gogh, Gogain, Maupassant, etc, etc…..! Betivi, curvari, lacomi, coprofili / Mozart / parinti denaturati, psihopati si zgarciti / Picasso /, sinucigasi /Hemingwai/. Daca am tine cont numai de OM si nu de talentul sau geniul lor ar trebui aruncate, arse si uitate aproape toate operele lor care ne-au incantat prin frumusete si genialitate. Sunteti o infatuata, dati ceva umanitatii / nu articolase de doi bani/ si apoi veti avea respectul cuvenit.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 19 Thumb down 4

 • Adriana
  April 11, 2016

  Mvai! Cre’ca bietul Radu Beligan va face atac cerebral cand va citi asta iar Tudor Gheorghe nu va mai canta in veci! Ce sa mai vorbim de bietul Mozart …se zvarcoleste in groapa comuna de nervi ca nu l ascultati!

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1

 • Didina
  April 13, 2016

  “Detestăm principiului comunist “cine nu e cu noi e împotriva noastră” și suntem libere de orice constrângere. Cu alte cuvinte, nu ne dictează nimeni ce să publicăm, nici măcar cititorii”. Daca ceea ce ai scris ar fi o convingere, ar trebui sa fie aplicabila si trupei ‘Taxi’ si lui Cartarescu, as zice. Ai insirat o sumedenie de ‘principii’ fara sa bagi de seama ca atunci cand te raportezi la altii, faci exact pe dos. Textul mustete de autosuficienta. Pentru tine evolutia implica ura. Asta e un indiciu despre structura ta umana. Si nu numai asta.

  Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 4

 • Beatriz
  July 22, 2016

  “Această libertate de exprimare îmi este garantată de Constituție.”

  “Lidia s-a trezit pe cap cu o grămadă de injurii care au culminat cu “nu o să mai citesc niciodată Sereniti din cauza ta, Lidia Marinescu!”. ”

  Cam astea sunt cele doua idei pricipale ale textului tau. Restul e un bullshit de umplutura la care se vede ca nu te-ai chinuit. Kudos pentru asta! Imi plac oamenii ingeniosi.

  Faza cu libertatea de exprimare garantata de Constitutie. Te exprimi de parca doar tie si celor ca tine le este permis dreptul asta. Dar asta e un lucru minor pe langa faptul ca tu iti incepi ciotul de articol cu nu pup moaste, nu cred in dumnezei, moaste vii, bla bla, iar apoi ti-l continui cu Tudor Gheorghe si Radu Beligan. Ma dar ce treaba au astia si restul pe care i-ai mentionat tu cu dumnezeii si cu moastele? sa stii ca si pupatorii de moaste au drepturi garantate de Constitutie, doamna draga, chiar daca saracii de ei nu au stea in frunte ca matale. Oricum, te rog sa iti faci ordine in texte si atunci cand vrei sa te dai formator de opinie, sa o faci cum trebuie.

  A doua idee a textului tau care nici asta nu are treaba cu moastele sau cu dumnezeii, ca vezi Doamne Sereniti a fost amenintat ca nu va mai fi citit. Si apoi incepi o tirada de argumente ca nu trebuie, ca nu asa, ca nu facem, ca nu dregem. Intr-un cuvant te milogesti. Eu asa vad, iar din exterior se vede mai bine.

  Ca sa nu mai zic ca nici titlul nu are absolut dar absolut nicio legatura cu ce ai incercat tu sa exprimi si sa convingi in randuletele aici de fata.

  O zi buna!

  Like ori Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Alexandru
   July 22, 2016

   Am citit articolul dumneavoastră, și vă rog să îmi permiteți să fac o observație punctuală.

   ”biblicul “crede și nu cerceta””

   Este o sintagma des întâlnită, dar falsă. Este propagată de oamenii care de fapt nu cercetează acest subiect. Nu există acest îndemn în Biblie, dimpotrivă: ”Căutați și veți afla.”; ”Ci cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun.”.

   ”Ori, dacă e să spunem ceva despre noi, atunci acel lucru ar fi “nu credem și cercetăm orice””

   În virtutea propriei dumneavoastră afirmații, vă invit să nu vă încredeți în afirmațiile mele și să cercetați acest aspect.

   O seară frumoasă!

   O seara frumoas

   Sa

   Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0

 • Tia
  July 23, 2016

  desigur oricine are dreptul la exprimare (asta insemnind a-ti spune parerea despre oricine si orice). tristetea incepe cind “pareristul”are
  pretentia ca spusele sale au un caracter sacru,trebuie neaparat apreciate si mai ales aprobate.

  va urmaresc de mult timp si de foarte multe ori mi-am spus ca aveti o inclinatie
  speciala pentru zicerea :
  “cine nu e cu noi e împotriva noastră”

  care va vine ca o manusa cu toate ca sustineti inversul.
  cred ca e foarte greu sa admiteti asa ceva …

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *