Nu e destul să fiarbă facebook-ul, ar trebui să fiarbă și Ministerul Sănătății

De 17comments Permalink

mamografieAșezată pe picioarele din spate, duoamna Olivia se gândește la ultima ei descoperire în materie de cancer de sân: a observat că 41% din secvențele intronice ale genei BRCA 1 (breast cancer 1 geene) sunt elemente ALU, considerate perturbatoare genetice. Hai, liniște, ce nu înțelegeți din fraza asta, că doar toată lumea știe medicină pe Facebook, asta e genetică elementară, Duoamna Olivia o bea într-un pahar cu apă. Pardon, cu lapte de migdale. Să revenim.

Necăjită că nu i-a reușit nici operația pe cord deschis la hamsterul copiilor și nici gândacii de la ghenă nu vor să poarte ochelarii parabolici concepuți de ea în laboratorul de optică, ba nici chiar omenirea nu dă doi bani pe sfaturile ei, duoamna Olivia are o revelație: mulsul migdalelor e singurul lucru care o calmează și poate continua cu cercetarea științifică și cu activitatea medicală de mamă și femeie. Epuizată, se lasă ușor pe picioarele de dinapoi și ațipește. Vorbește și în somn (tot despre știință-se puoate?) iar soțul ei notează febril, ca să transmită întregii lumi (cu ajutorul neprecupețit al revistei de largă recunoaștere internațională Plafar) ce șansă extraordinară a avut să fie partenerul acestei minunate, extraordinare savante care l-a salvat și pe el de la moarte sigură și l-a adus pe calea sfântă a veganismului, că de prostie nu se moare niciodată.

Până aici, nimic notabil : știam doar că in duoamna Olivia e un fel de Stephen Hawking al medicinii, doar că paralizia a lovit-o la logică și bun simț elementar. Știam și că în psihiatrie e descrisă de mult deja tulburarea delirantă indusă (numită “folie à deux” –nebunie în doi), care apare într-un cuplu format dintr-un partener dominant psihotic și un partener cu personalitate mai slabă și dependență. Ce nu ne lămurim e ce formă de personalitate delirantă e dominantă: o fi delir de grandoare? O fi un delir de persecuție? Vă reamintesc că delirul e o afecțiune caracterizată prin ideație delirantă persistentă, în ciuda oricărei evidențe, neinsoțită de halucinații sau deteriorare cognitivă (adică omul e nebun, dar pare normal până se atinge tema despre care îi filează o lampă). Prin interpretări eronate pacienții își construiesc un scenariu delirant, acumulând material ani de zile– în mintea lor– ca apoi să aibă brusc o revelație care devine (pentru ei) certitudine absolută. Pacienții nu au conștiința bolii. Cert e că până acum părea un delir sistematizat, care nu e neapărat periculos, declanșat de o traumă puternică, care pare a evolua prost.

La scurt timp duoamna Olivia a început să bată câmpii și despre vaccinuri, ceea ce sugerează o personalitate narcisistă malignă, manipulatoare și antisocială cu un grad mare de periculozitate pentru societatea din care face parte și a căror lider se autoproclamă adică mămici vițici, turme de semidocte îmbătate de limbajul de disertație la căminul cultural care o urmează ca oile spre prăpastie, abuzandu-şi în mod grav copiii după sfaturile doftoroaiei comunale. Uciderea și negarea concomitentă fac parte din tabloul clinic al tulburărilor delirante. Păi de ce ai rata să bifezi și asta, că poate mai avea cineva dubii de diagnostic? Să aberăm și despre mamografie, că nu vine, dracului, epidemia aia pe care o aștepți de atâta timp, să vezi ce se întâmplă cu nevaccinații. Doar faci experimente pe oameni ca orice sociopat respectabil, e foarte interesant să vezi cum se chinuie un muribund, nu? Nu vine epidemia mai repede și te privează de distracție? Nasol. Să trecem la metode mai eficiente: ia să nu mai facă femeile mamografii!

Cancerul de sân se vindecă singur, zice academiciana răului, care pretinde că a început să “studieze” secrete medicale de pe internet tocmai fiindcă cineva foarte drag a murit taman de cancer de sân. Dar fractura logică e ultimul lucru care mă preocupă. În schimb mă preocupă că vor muri niște amărâte care se vor lua după spusele ei. Că vor muri niște copii și că alții vor rămâne orfani. Mă preocupă că familia ei nu sesizează că e un om bolnav care are mare nevoie de ajutor. În locul lor, aș merge să vorbesc cu un psihiatru și aș citi cu mare atenție capitolul de tulburări delirante din cartea de psihiatrie, înainte ca lucrurile să degenereze. Ultima pacientă cu delir cu care am avut tangență a debutat ca delir sistematizat erotoman. (adică visa povești de iubire ireale cu oameni din jur pe care îi punea în posturi delicate ) și a sfârșit adăugând teme delirante din ce în ce mai stufoase, până când, cuprinsă de un delir religios, mistic, s-a stropit cu benzină și și-a dat foc pe un câmp, într-un ritual de purificare.

Nu doar cancerul omoară. Nu ascultați niciun cuvânt din toate sfaturile pseudospecialistilor: e ca și atunci când îl chemați pe vărul Dorel să vă repare instalatia electrică, vă costă de 10 ori mai mult. Însă nu bani. Vă poate costa viața!

Foto copyright Dreamstime.com

Simona Tivadar

Simona Tivadar

Medic primar în diabet, boli de nutriție si metabolism. Adepta explicației științifice cu orice preț, cu amendamentul că dacă respecți toate regulile, pierzi toată distracția. Heităr convins al vieții virtuale, care își calcă sistematic pe inimă de vreo doi ani, într-un razboi naiv și personal cu impostura medicală, vraci vegani și vârcolaci daco-plafarişti. Și care vă invită si pe voi să creșteți oastea celor care cred că "glumind putem spune orice, chiar și adevărul" -S. Freud.
Simona Tivadar
17 Comments
 • Lavinia
  September 17, 2016

  Excelent!!! Sa dam share! :) Sper sa citeasca duoamna Olivia.
  Ma intreb, cand va ajunge pe la 50-60 de ani si va avea probleme de sanatate, se va adresa unui medic? Sau cu copiii, daca au o afectiune care nu trece cu lapte de migdale? Unde ii duce?
  Desi suna a rautate, trebuie sa recunosc, sincer, abia astept sa o loveasca o problema care sa necesite (in ciuda eforturilor ei) interventie medicala. Astept efectul Karma!!!!
  Sunt oripilata ca tot incearca medicii de ani de zile sa aduca femeile la consult din timp, sunt organizatii care fac screening, informeaza, campanii pt consulturi gratuite etc si vine VACA asta cu ineptiile ei!!!
  Duoamna Olivia, control psihiatric va rugam!!!

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Andreea
   September 17, 2016

   Doamna Lavinia, aveti dreptate, chiar este rautate. Eu cred ca efectul karma pe care il asteptati actioneaza si in cazul rautatilor sau dorintelor rautacioase…
   Despre articol nu comentez, nu l-am citit pana la final pentru ca nu ma dau in vant dupa rautati si in nici un caz dupa heitari. Daca asa cum spuneti, doamna (nu VACA) Olivia Steer este bolnava, atunci nu cred ca asa ar trebui sa vorbeasca un medic despre un om bolnav.

   Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

 • Iulia
  September 17, 2016

  Orthorexia nervosa. Pe de-o parte.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Maya
  September 17, 2016

  Sunt parțial de acord cu ce ați scris, nu sunt genul sa fac atac la persoana, ci la faptele și spusele lor! Dar hazul despre veganism e puțin depășit, ținând cont ca studiile științifice din Sănătate Publica, vorbesc de cele validate de British Journal sau WHO, arata ca veganism ul e o modalitate de a reduce bolile cronice ale ‘secoluluo’. Nu vorbesc de pe internet, locuiesc în UK și sunt în domeniul sănătății publice pe partea de nutriție și activitate fizica.

  Despre vaccinuri, e normal sa fie pro și contra, chiar și medicii sunt. În UK e o rata enorma de nevaccinati sau modelul lor te lasă să alegi tu vaccinurile, am o fetita de 7 luni și asta am făcut și eu, după o cercetare îndelungată am ales ce știu ca se aplica și la noi.

  Iar despre cancer, săptămâna trecută am avut o biopsie la san, pentru nodulii care în tara mi i-a ținut sub supraveghere doar cu scan. Și mi-au dat un pliant în care vorbea despre riscurile cancerului la san, iar unul era mamografia și expunerile la raze X. Inclusiv ei, da, vorbesc despre NHS UK, încurajează sa eviți mamografia cat timp sunt alte metode, și o recomanda doar dacă orice altceva nu a reușit sa dea un diagnostic exact.

  Nu o susțin pe Olivia, nu am timp sa citesc pe cei care își fac cercetările pe internet; dar eu zic ca e bine sa nu aruncam cu pietre cat timpul în jurul nostru stau bolovanii

  Sănătate și intelepciune în decizii!

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Nick
   September 18, 2016

   Lasa-ma sa ghicesc, esti personal trainer si nutritionista, da ai terminat geografia turismului si nu ti-a placut.

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Liliana
  September 17, 2016

  Ziceți că “Să aberăm și despre mamografie, că nu vine, dracului, epidemia aia pe care o aștepți de atâta timp, să vezi ce se întâmplă cu nevaccinații”
  Păi da, iată că scad masiv ratele de vaccinare (pe la 65% la unele questii) și tot nu vine epidemia aia – tzatzo, ce ne facem, că se prind dracului toți proștii că vaccinurile nu protejează niciun gândac? :-)

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Dan
   September 18, 2016

   Si nu doar vaccinurile nu fac nimic, nici antibioticele nu ajuta. Dimpotriva. SI nici spalatul pe maini, trasul apei la WC si curentul electirc. Eu zic sa traim ca in evul mediu.

   Stii, cretino, cat era rata de deces perinatal, care era mortalitatea infantila si speranta de viata in Evul Mediu cand nu existau toate tratamentele si tot confortul de care ne bucuram acum?

   Umanitatea cauta solutii si merge inainte si o vaca precum Olivia Steer sau o nesimtita ca tine vor sa ne intoarcem in urma cu 750 de ani.

   Oligofrenelor

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • mapsi
   September 18, 2016

   Tzatzo, daca tot esti atat de increzatoare in ideile tale, lasa-te muscata de un caine turbat si nu apela la vaccin antirabic.
   Sau daca nu ai facut varicela in copilarie, ramai insarcinata si prin trimestrul III stai inchisa in casa cu unul bolnav. E drept ca in situatia asta ai mai multe sanse de supravietuire.

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Pop
  September 17, 2016

  Art. 404-Noul Cod Penal

  Comunicarea de informaţii false

  Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Florin S.
  September 17, 2016

  Doamna Simona Tivadar, poate va uitati putin si la ce spune domnul asta, director de institut si medic pe deasupra. Vorbeste despre studii, cercetari, si e de parere ca mamografia este de evitat:

  https://www.youtube.com/watch?v=paCAc9p_GsQ

  E facil sa persiflam orice parere contrara cu a noastra, dar va atrag atentia in calitate de inginer, nu de medic, ca stiinta evolueaza in permanenta, si ce e ok azi, are mari sanse ca maine sa devina o chestie contraindicata. Asa ca, siguranta asta a dumneavoastra ma cam inspaimainta, mai ales atunci cand o folositi pentru a ataca persoane care cred in alt mod decat o faceti dumneavoastra. Chestiunea cu vaccinurile e mult mai larga decat o faceti dumneavoastra sa para, si poate faceti un efort si cautati conferinta directorului de la Sanofi Pasteur legata de vaccinuri si o sa il puteti auzi de cate ori foloseste cuvantul “par chance” legat de contaminarile in masa cu virusi tumorigeni. Unii prefera sa stea in afara acestui “par chance” si nu vad de ce ar trebui sa ii obligati la altceva, cata vreme este vorba despre sanatatea lor. Copii unor parinti sunt sub tutela lor, nu cred ca e cazul sa ii obligati dumneavoastra sau altcineva sa ii creasca asa cum credeti dumneavoastra de cuviinta ca trebuie crescut un copil. Nu mai vorbesc despre McDonalds, Coca Cola, etc. sau la ce informatii/emisiuni sunt expusi copii la TV, insa dumneavoastra evident vi se pare ceva neinregula cu vegetarianismul….si asta cam spune tot.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Vipera cu elice
   September 18, 2016

   Eu mănînc doar insecte şi mă feresc de viruşii carnivori. Nu mă vaccinez, nu iau pastile, nu mă spăl niciodată şi nu spăl nimic din ce bag în gură pentru că aşa scrie şi în Evanghelia după Marcu, capitolul 7, versetele de la 1 la 19. E bine?

   Ce încurajezi dumenata, stimabile, prin opinia ignorantă, este un fel de ruletă rusească 5/6, nu 1/6. Mai precis, o ruletă rusească sinistră în care, în loc de UN CARTUŞ la un milion de locaşe din butoiaş, ne recomanzi senin să punem 999.999 de cartuşe şi doar un locaş gol.
   Aşa ruletă să joci dumneata, pe noi lasă-ne să avem încredere în ştiinţă.

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Janetta
  September 18, 2016

  Doamna doctor ,pentru ca sunteti medic specialist in diabet si boli de nutritive de ce nu scrieti dumneavoastra niste articole medicale privind alimentatia bolnavilor de cancer?
  Pentru ca medicii oncologi nu dau nici un fel de sfaturi privind alimentatia .

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • renata
  September 18, 2016

  Mi-am pierdut un ceas citind comentariile unui articol de-al O.S. ales oarecum la întâmplare. Nu mi-a venit să-mi cred ochilor: zeci de femei aleg să taie în patru o ceapă și să doarmă cu ea la cap, ca să nu ia antibiotice, se învinovățesc că nu suportă dieta cu chlorella, vor să se vindece de anemie feriprivă cu clisme cu cafea…
  Nu doar ea e nebună, ci o turmă întreagă.
  M-am îngrozit.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Ren
  September 18, 2016

  Acel ”duoama” va descalifica ingrozitor ca intelectual, iar in aceasta situatie, tot mesajul dvs devine nul.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Andretty
  September 19, 2016

  Ce faci atunci cand specialistii nu stiu ce sa zica?!
  am fost diagnosticata cu o boala de origine necunoscuta multisistemica dar care imi distruge in principal plamanii. Nu am fumat niciodata nici macar o tigara, asta in caz ca va intrebati nu am baut decat poate prea multa cafea in zilele mai nasoale la munca.
  Doctorii care mi-au dat acest diagnostic ma tin sub observatie pentru ca ceea ce imi pot oferi adica tratamentul simptomelor m-ar distruge mai mult decat m-ar ajuta. Asa ca sunt singura in aceasta lupta si da citesc ce zic diversi oameni pe forumuri si lucrarile doctorilor care sunt controversati. de ce? pentru ca acestia afirma ca pot sa vindece boli ca cea pe care o am eu si mai mult spun ca pot face asta prin nutritie.
  Si e raspunderea mea in primul rand sa aflu ce argumente au acesti oameni si sa nu las o informatie care are un asemenea potential sa treaca pe langa mine necercetata.
  Am pus mana si am invatat cat mai multe despre boala mea si sa stau cu orele pe site-urile gen pubmed citind studii clinice sa vad ce m-ar putea ajuta dar si pe formuri.
  In consecinta am luat decizia sa devin vegana si sa exclud zaharul si glutenul. Si da ma simt mai bine si da boala s-a retras din ficat si splina unde se extindea deja… sunt anumite lucruri care functioneaza chiar daca stiinta inca nu are inca o explicatie pentru acest fapt sau pentru care exista studii clinice dar care nu sunt promovate de medici pentru ca acestia nu le cunosc sau nu au interesul sa le promoveze.
  De ce scriu asta? Pentru ca articolul generalizeaza si da in tot ceea ce inseamna medicina alternativa si nutritie si mi se pare facil si nedrept sa faci asta, mai ales ca sunt multe cazuri in care medicina oficiala nu ofera bolnavilor NIMIC doar un prognostic rezervat si o solutie incompleta ineficienta si teribil de dureroasa. Multi pacienti cu boli autoimune traiesc mult mai bine si mai mult pentru ca au ales sa fie vegani stiu pentru ca vorbesc cu ei si pentru ca sunt si eu in aceasi situatie. Eu una NU afirm ca sunt posesoarea adevarului absolut asa cum se vede din tonul acestui articol si pot sa spun ca sanatatea noastra e in primul rand raspunderea noastra a fiecaruia incepand cu in primul rand cu nutritia.
  Imi dau seama ca experienta mea personala probabil ca o sa aiba un impact minim asupra cuiva care se autonumeste “haiter” ceea ce pentru mine e definitia unui om care isi face tag din inflexibilitate/impermeabilitate la orice argumente . Spunea un om mai intelept ca mine ca d-aia avem capul rotund pentru ca ideile sa isi mai schimbe directia cateodata…

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • mihaela
  September 19, 2016

  DnaOlivia nu prea se are bine cu nimeni din familie…in afara de sot…ca deh…ala a zis “da”.
  El a cam pus picioru’ in prag, l-am vazut cu cei doi copii pe care il lasa sa manance orice, ba chiar ii indeamna…Asa ca domnu’ Moisescu o sustine public, dar cam atat
  Si el, la diferitele mese la care participa, mananca omnivor, na. Dar Olivia cred ca e deja nevrotica asta dupa ce am auzit de crize facute de dansa. Ca medic, sustin vaccinarea si orice medicatie cand e data corect si necesar. Boli ca polio (care in Ucraina si Tutcia exista, aviz stupizilor), hepatita B, pertusis, TBC (care in Ro exista dintotdeauna) sunt tinute sub control doar de vaccinuri. Cei care refuza vaccinarea ar trebui sa plateasca serviciile medicale de care ar putea avea nevoie. Adica daca refuzi un vaccin gratuit, pune mana si plateste. Exista asa o incultura in momentul de fata…ca degeaba sunt intelectuali
  De fapt, ignoranta imbraca multe forme, dupa cum vedeti.
  Dnei Olivia ii recomandun psihiatru si un psiholog, sa vada de unde porneste nevroza.
  Trendurile cu nevaccinarea, mancatul bio …de pui crescuti pe la groapa de gunoi a satului, liberi si nestresati, ouale de la tarani, mai ales alea expuse la diferite temperaturi…vor face o selectie naturala.
  Vad prinparc “gravidute” si “mamici” speriate de “nenorocirile” care le ataca “bebeii”, de toxicul care pandeste parsiv si pesticidu’ din citrice. Le vad cu ocolesc Danone, ciocolata, pestele (ca are mercur), siropu’ care scade febra, painea ca are E-uri, rosiile cu tugui…etc, etc, etc. Am surpriza unor amici, pe care ii credeam mobilati la mansarda, cum cad pe panta lu’ bio si eco (cred ei…) si cumincep sa abereze despre zahar, carnea de porc sau un amarat de cremwurst, de parca noi mancam din gunoi…
  Culmea e ca astia vin din familii normale, familii care i-a dus de mana la vaccinat, le-a dat si Cico sau Brifcor, le-a prajit si un cartof sau chiftele. Corpul pare sa le fie sanatos, pacat ca nu si capul.

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *