Nu mai amânați! Vă rog!

De 3comments Permalink
@dreamstime.com

@dreamstime.com

Surorile Malin și Sofie erau cele mai bune prietene. Surori gemene.. făcute la “xerox”. Semănau atât de bine încât nici noi, prietenii, nu puteam să vedem diferența, uneori. 21 de ani. Amândouă terminaseră același liceu, amândouă erau frizerițe. Erau identice. Singura diferență dintre ele două era că Sofie era sănătoasă. Malin, nu.

Toamnă, anul 2010: Malin se simte din ce în ce mai rău. Durerile de cap o fac să vomite: “Ah, o simplă migrenă.. ești tânără, stai liniștită!” îi spun doctorii/asistenții. Merge acasă, iar se întoarce.. Abia după zeci de vizite la urgență, decid să îi facă o radiografie.

Cancer…

Tumoarea pe creier era atât de agresivă încât nu a avut ce să mai facă. 8 luni mai târziu și-a luat adio de la viață.

Iunie, anul 2011. Malin ajunsese să fie “legată” la pat și să aștepte…
Alături de ea a fost toată familia ei, așteptând ca Malin să nu mai sufere. Sofia evita oglinzile, evita să o vadă pe sora ei geamănă în oglindă. Evita să se întrebe: “De ce ea și nu eu?”

Cancer! Cu toții avem pe cineva în familie sau la muncă, la școală, în cartier.. care are cancer.
Eu, de exemplu.. am aflat că trebuie să merg la control în fiecare an. De ce? Pentru că, dacă nu mergeam la control regulat.. șansele mele de a avea/face cancer de col uterin, sunt mari. Înainte de dezvoltarea cancerului, celulele colului uterin arată deseori schimbări, cunoscute ca neoplazie cervicală intraepitelială (CIN). CIN este o afecţiune pre-canceroasă.

Afecţiunile pre-canceroase nu implică un risc imediat pentru sănătate, daaar… se pot dezvolta în cancer complet avansat, în timp. Controlul anual (sau odată la 2 ani) salvează vieți. A fost al dracului de greu când am primit acasă o hârtie pe care scria: “Ne pare rău, ultimul tău control a fost negativ. Ai timp pentru operație pe 27 Septembrie” M-am speriat. Am plâns. M-am dus. Operația a durat maxim 15 minute. Celule anormale au fost eliminate cu laser și aia a fost! Apoi am mers la control să văd dacă au mai apărut.. și nu. Așa că acum merg o dată pe an, să fiu sigură că îl prind din timp, mama lui de cancer!

Mergeți fetelor la control! E atât de important! Cancerul de sân și de col este atât de întâlnit..

Deși cancerul de sân este cel mai întâlnit în rândul femeilor, el are și cea mai mare rată de supraviețuire. Cu toate astea, sunt o grămadă de femei care tot amână.. “Ah, mă duc eu.. ” Când, fata mea? Controlul periodic te salvează! Nu mai amâna! Mergi oriunde la control.. dar mergi!

Noi, de la Sereniti, am vorbit cu Donna Medical Center și dacă mergeți la control acolo, aveți 10% reducere la prețul ecografiilor mamare și mamografiilor digitale cu tomosinteză 3D pe toată perioada campaniei (până pe 4 februarie 2017). Trebuie doar să mergeți la ei și să le spuneți codul “SerenitiDonna”. Controlul durează maaaxim 15-20 min și vă poate salva viața, nu mai amânați! Vă rugăm!

Raluca Jensen

Raluca Jensen

Cineva mi-a spus odată că "a avea nevoie și a vrea un bărbat sunt două lucruri diferite." Trăiesc singură de la 18 ani. La 20 de ani credeam că nu pot respira fără el. La 25 am devenit mamă. La 26 m-am desparțit. Acum, la 30... încerc să înțeleg de ce mi-am reparat singură prizele prin casă și de ce mi-am montat mereu singură mobila deși eram într-o relație. Poate că el a avut nevoie de mine?

În timpul liber scriu. De ce? Pentru că vocea din capul meu nu tace și pentru că ăsta este singurul meu mod de a nu uita limba română.

Sunt olteancă și vorbesc română cu accent suedez din 1998.
Raluca Jensen

Latest posts by Raluca Jensen (see all)

3 Comments
 • singlemum
  November 23, 2016

  corect. 37 de ani, ultimul eco mamar facut acu 2,5 ani. ultimul pap acu 1. Pap testul il fac la un an. E si varsta si faptul ca virusi si alea alea. Ok, dar sanii i’am refacut acu ceva vreme, la pap-ul de anu trecut m-a palpat ginecoloaga, totul ok. Anul asta, dupa amanare exact cum zici tu, las’ ca ma duc, las’ ca-s tanara, ca la mine nu se poate si d-astea, m-am dus. Era intr-o luni. Eram inatinsa pe patul din cabinet, medicul incepe ecografia, pe monitorul suspendat in fata mea vad totul. Se tot plimba cu chestia aia pe san in sus si in jos, totul pare ok. Apare dintr-o data o pata neagra…si medicul: hopaaa. Hopa era sa sar eu de frica. Ma uitam al el, la monitor si nu imi venea sa cred. Si medicul imi baga ecodoppler si zice: si vaaai, e vascularizat. Atat a fost. Disparuse tot di jurul meu, medicul, asistenta. Ramasesem doar eu cu el. Monitorul ala. Cu pata neagra. Deci era acolo. Din momentul ala nu mai puteam sa ma prefac ca nu exista. Ca sunt tanara si mie nu, ca am timp. Nu. Se inatamplase. Si imi venea sa ma iau la palme ca nu m-am dus mai repede. Am copil. Ma gandeam la fata. Stii momentele alea cand ai flashuri 1000 pe secunda? asa eram eu. cancer, cancer bagami-as. De ce imi era mai frica. Si acum ce, si acum cum? in fine, ma trimite sa imi fac RMN. pe care am reusit sa il fac dupa 5 zile. 5 zile de nemancat si nesomn. Atipeam langa fata in pat si ma trezeam cu imaginea petei negre pe retina si imi bombarda creierul un singur cuvant:caner, cancer. A 5a zi am facut rmn. Nu este cancer. Este un nodul benign, care trebuie scos oricum. Am tras aer muuult in plamani. M-am mai nascut o data. Groaza aia a fost teribila. Si ma tot intreb de ce am fost vita si nu m-am dus mai repede. Daca era pe bune cancer? daca cele 5 zile nu erau doar 5 ci luni sau ani de chinuri, cu deznodamant necunoscut? mergeti fetelor, mergeti. Nu amanati. Tineretea nu inseamna nimic, ca mie nu mi se poate intampla…s-a intamplat deja la atat de multe femei. Mergeti la control! sanatate!

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Raluca Jensen
   November 24, 2016

   Știu exact cum e! Și eu am o fetiță și aveam 29 de ani, anul trecut. M-am gândit: “Vai, rămâne fata singură, mă vede bolnavă, ce fac?” Pe mine m-a maturizat mult asta, m-am schimbat. Caut oameni buni în viața mea și nu mai amân nimic. Viața asta e scurtă și vreau să o trăiesc frumos! Te pup!

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • nico
   November 24, 2016

   Eu sunt mai dobitoaca. Nu ma duc la doctor …asa in general….pana nu trec mai intai pe la urgente. Asa am ajuns dupa muuult prea mult timp la un control ginecologic si doctorita de acolo ( o idioata, tre’ sa fiu sincera) mi-a spus ” aproape sigur ai tumoare, o sa incercam sa-ti salvam uterul”. A spus asta fara sa aiba nicio analiza in fata, era o concluzie a ei a faptului ca aveam menstruatie incontinuu de prea mult timp. Si mi-a mai spus si asa la misto” ai face bine sa faci un copil acum….daca mai ai timp”. De parca un copil il faci asa la comanda si cu oricine. Si am stat asa 3 saptamani…terorizata. Dupa trei saptamani am primit rezultatul testelor ce mi le facuse atunci si da, aveam si eu ” celule atipice” . M-au operat si….am scapat, pentru moment. Peste 4 luni am iar control.

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *