Până la urmă, oul sau găina?

New life
Într-o zi fiu-meu m-a întrebat câți ani avea înainte de a avea 7 ani. Îi răspund cât se poate de natural – 6 ani. Și înainte de 6? Cinci. Și înainte de cinci? Patru. Și tot asa, până ajunge la întrebarea : Și inainte de a mă naște? Păi, înainte de a te naște erai în burtica mea. Și înainte de a fi în burtica ta?

Gata, ajunsesem la capatul capătului. Big Bang. Originea lumii.
Unde eram înainte de a fi în burta mamei?

La fel de natural îi răspund : Înainte de a fi în burtica mea, nu existai. A făcut ochii cât cepele, m-a privit bizar, parca siderat de răspunsul meu. Eu încă scormoneam și căutam explicații, și privindu-l mi-am dat seama de ceea ce am declansat în căpuțul lui spunându-i că înainte de a fi în burtica mea, el nu exista.
Nu existam, eram unde atunci?

Să vedem. Unde putem fi înainte de concepție? Și el insista și insista, ca și Micul Prinț care îi cerea lui Saint Exupery să îi deseneze o oaie. Păi nu existai fizic. Dar existai deja în gândurile noastre, ale mele și ale tatălui tau. Pentru că ne doream să exiști. Existai în visele noastre. Deci existai deja puțin.
Mda, în gândurile voastre. Știam deja, îmi răspunde sec.

Wow ! Puiul meu de om era impasibil. Vrea să știe totul, vrea răspunsuri la toate întrebările dar nu e niciodată satisfăcut. Ce caută? De ce nu este satisfacut de propriile sale răspunsuri sau de tentativele de răspuns ale adulților care îl înconjoară? Ce îi determină această căutare, această nerăbdare?

Habar nu am. Tot ceea ce știu este că setea de cunoaștere îl determină pe de o parte să își pună întrebari mai mult decât raționale despre subiecte iraționale, iar pe de altă parte suferă pentru că nu are toate răspunsurile, ceea ce îl face să se simtă neputincios.
În timp ce îi sugerez că poate viața are importanța pe care o are tocmai pentru că are un sfârșit și, cunoscându-i pasiunea pentru sah, îi spun că inclusiv acest joc este conceput astfel încât să aibă un final.
Îmi răspunde răspicat : NU ! sunt situații fără final. De exemplu când tu ai regele și un turn, iar adversarul are are un rege și un nebun. Este o situatie care poate fi fără sfârșit. Partidă nulă. Dar doar prin abandon de joc.

Șah Mat! Vreau să par o cunoscătoare, iar el știe mai multe decât mine (despre sah). Dar îmi voi lua revanșa.

Niciodată să nu încercăm să convingem prin toate mijloacele, mai important este să ascultăm și să încercăm să înțelegem.

Dar totuși, înainte de a ne naște suntem morți sau nu?

Foto copyright Dreamstime.com

Ramona Portan

Ramona Portan

Dacă ar fi să spun despre mine aș rezuma astfel: "Să încerci mereu. Să eșuezi mereu. Nu contează. Încearcă din nou. Eșuează din nou. Eșuează mai bine"(S. Beckett). Râd mult, mereu, din orice și se spune că râsul meu e molipsitor. Mă dezarmez doar în fața privirii inocente și profunde a copilului meu. De 5 ani vorbesc franceza cu accent ardelenesc și română cu accent franțuzesc.
Ramona Portan

Latest posts by Ramona Portan (see all)

4 Comments
 • altVasile
  August 5, 2016

  ”Până la urmă, oul sau găina?” Găina!

  ”Gata, ajunsesem la capatul capătului. Big Bang. Originea lumii.” Și Big-Bangul ăla cine l-a cauzat? Universul acesta – împreună cu ”ingredientele” sale: timp, spațiu, materie și informație – s-a creat cumva pe sine însuși din NIMIC???

  ‘La început, Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul.’ Geneza 1:1

  La început (timpul cu 3 faze: prezent, trecut și viitor), Dumnezeu (Trinitate în teologia creștină: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt) a făcut cerurile (spațiul cu 3 dimensiuni: lungime, lățime și înălțime sau cu 3 axe: X, Y și Z) și pământul (materia cu 3 stări: solidă, lichidă și gazoază). Deci Trinitatea a creat o trinitate de trinități!

  Ramona Portan, să fii iubită, dumneata și fiul dumitale!!!

  Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 7

 • IQ
  August 6, 2016

  Poate il ajuta asta:

  Că Tu ai zidit rărunchii mei, Doamne, Tu m-ai alcătuit în pântecele maicii mele.
  Te voi lăuda, că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrurile Tale şi sufletul meu le cunoaşte foarte.
  Nu sunt ascunse de Tine oasele mele, pe care le-ai făcut întru ascuns, nici fiinţa mea pe care ai urzit-o ca în cele mai de jos ale pământului.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1

 • ileana
  August 6, 2016

  “Moartea e starea de dinainte de a ne naste” zice, intelept, Nichita Stanescu

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 • Wilfredo Ravenell
  August 26, 2016

  Ma bucur mult ca ati ajuns in India in urma recomandarilor mele. Eu as vrea sa ma intorc sincer, sa fac si sudul Indiei. Ai fost in Goa sau Kerala? Ma bucur mult ca ati ajuns in India in urma recomandarilor mele. Eu as vrea sa ma intorc sincer, sa fac si sudul Indiei. Ai fost in Goa sau Kerala?

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *