Photoshopul care ucide

De 8comments Permalink

Am citit o știre în care se povestea cum o fată de 21 de ani a cumpărat niște pastile de slăbit de pe net pentru că se simțea grasă. Da, te poți simți grasă, dar să nu deviem. În compoziția pastilelor cumpărate se găsea și DNP. Nu știți ce e ăla DNP? Simplu, dinitrofenol, o substanță utilizată la fabricarea materialelor explozibile și a pesticidelor. Dornică să își înceapă dieta, tânăra noastră a luat repede o supradoză de 8 pastile, că doar ce îți pot face niște pastile de slăbit? Pot să te slăbească mai repede? Uite că nu! Din contră chiar. Pot să te omoare.

Deși a fost dusă rapid la spital, doctorii au constat că pur și simplu nu mai au ce să îi facă astfel că biata fată a murit în chinuri, pentru că substanța din pastilele respective îți crește temperatura organelor interne dându-ți pur și simplu senzația de arsură. Și asta nu e tot. Pentru că urmează o informație și mai șocantă. Tânăra nu era nici supraponderală, nici ceea ce s-ar chema ”grăsuna” modernă care depășește cu zece kilograme o ipotetică siluetă perfectă. Nu, ea avea două kilograme pe care dorea să le dea jos ca să se simtă perfectă. Ca să înțelegeți, repet: fata avea o greutate normală.

photoshop-editing-91

Oh Madonna, femeia care a îmbătrînit ca și când e la fel de tânără.

Cam cât de cumplită este această moarte? Cât de stupidă? Cât de anormal e tot ce s-a întâmplat? Cât de cunsocut vă sună? Și de ce? Pentru că fata, ca mai toate fetele de vârsta ei, credea că trendul formelor feminine prezentate de revistele glossy în ultimii 20 de ani reprezintă adevărata frumusețe și în consecință a decis că e grasă.

Și a avut dreptate. Ai 1,70cm și 60 de kg? Graso! Asta strigă toate coperțile femeilor cosmopolite cu mâna în șold. Ai mâncat azi mai mult de două frunze de salată și o jumăte de nucă de macadamia? O să te îneci în valurile de grăsime ale iadului! Ai pus gura pe pâine după 6 seara? Naiba se mai uită la tine, graso! Nu credeți că se întâmplă așa ceva? Nu aveți idee cine vrea să slăbească pe lumea asta. Femeile obsedate de numărul kilogramelor închipuite sunt clienții perfecți ai hoțomanilor care se pretind specialiști, în timp ce oamenii cu probleme reale de obezitate se opresc cât de des pot la un fast food, că mde, stresul.

189851_193231980707955_6172048_n

Keira Knigthley a reușit să își crească sânii miraculos. Probabil cu pilule de pe net. Vreo rețetă secretă, desigur.

Presupun că la 21 de ani ar fi trebuit să aibă mai mult discernământ, dar iată că slăbitul miraculos ia mințile femeilor. Nu am să vorbesc despre subiect din punct de vedere medical, nici nu am să mă întreb cum naiba a ajuns în posesia pastilelor și nici cum niște criminali fără conștiință ajung să vândă așa ceva deasupra vigilenței poliției. Am să vorbesc despre Photoshop.

În 15 ani de advertising am participat la numeroase ședințe foto cu modele.

Niciuna, dar absolut niciuna dintre femeile care apar în reviste nu arată în printul final așa cum arată în realitate.

Imaginea lor este îmbunătățită cu minim 40%, începând cu firele de păr rebele și terminând cu bătăturile de la degetele de la picioare. Toate femeile pe care le vezi în reviste au pielea normala, efectul de luciu și strălucire este adăugat de un retoucher sau Art Director și durează între 3 și 4 ore.

Nu există albul perfect de dinți așa cum îl vezi pe copertă. Așa că nu mai merge la stomatolog cu foaia ruptă, că nu o să reușești decât să rămâi știrbă în câțiva ani.

Toate modele au celulită.

Jessica Simpson în septembrei 2008. Ambele fotografii datează din respectiva perioadă.

Jessica Simpson în septembrei 2008. Ambele fotografii datează din respectiva perioadă.

Da, ca tine, ca mine, ca toate femeile normale, pentru că sunt doar niște femei normale. Și în timp ce ele zâmbesc către aparatul foto, iar apoi sunt “periate” cu pensule vreo șase ore, tu plângi în pumn ca proasta și îți comanzi pastile de slabit.

Și modelele au zile proaste, iar aceste zile sunt marcate de câte un coș pe vârful nasului. Unele mai au și vânătăi, vase de sânge sparte sau cearcăne. Și e probabil ca tu să arați mult mai bine decât majoritatea dintre ele dacă și după fundul tău ar sta un hair stylist, doi make-up artiști și un băiat talentat care să știe ce să facă cu retouche-ul de după.

Și acum stau și mă întreb, fata asta de 21 de ani nu putea să meargă la sală să slăbească? Nu putea să facă sex ca să slăbească? Nu putea să mănânce mai puțin? Nu putea să nu îi pese? La naiba cu kilogramele până la urmă pentru că nu vorbim de oameni cu probleme reale de greutate. Vorbim de kilograme închipuite și de abuz psihic.

Mai e ceva de spus?

Mai e ceva de spus?

Dar asta se întâmplă atunci când iei photoshopul drept realitate și cumperi orice soluție rapidă pentru slăbit ca pe un miracol posibil. Abia atunci ești într-adevăr urâtă și grasă. Iar auto-abuzul e letal.

Corina Bacanu

Corina Bacanu

De 16 ani copywriter. Idea Writer. Curious. Blonde by Choice. Jump and the net will appear.
Corina Bacanu
8 Comments
 • Dani
  April 24, 2015

  Esti nedreapta cu Keira Knightely :) A afirmat in mai multe randuri ca nu i s-a parut corecta miscarea. Comparatia este intre doua versiuni ale posterului pentru King Arthur, una lansata in UK si una in US.

  In rest, ai dreptate.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2

  • Corina Bacanu
   April 24, 2015

   Dar articolul nu e despre Keira, e despre photoshop. Nici nu e relevant daca ea a vrut sau nu retusarea, problema apare la cei care sunt expusi retusarilor respective.

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 31 Thumb down 3

 • gabi
  April 24, 2015

  Bravo pentru articol! Chiar ca le trebuie cate un dus rece fatucelor isterizate de slabitul miraculos! Nimic nu-i miraculos, trebuie doar un pic de vointa si tenacitate – eliminatul mancarii de seara, de exemplu, si introducerea micului dejun la micul dejun in locul cafelei – si mai putine complexe. Zau asa, au luat-o razna cu slabitul asta!

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0

 • crisuadi
  April 24, 2015

  Surogat de educatie , lipsa lectura , lipsa cultura , lipsa creier , moarte .

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2

 • deea
  April 25, 2015

  Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Comentariu neapreciat. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 11

  • Corina Bacanu
   April 25, 2015

   Ati pierdut ideea articolului. Nu dam sfaturi despre cum si ce trebuie sa faci ca sa ajungi fotomodel nimanui.

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 16 Thumb down 2

 • Andrei
  April 14, 2016

  Articolul e ok. Dar ai pr aceasta pagina o reclama la o reteta “minune” de slabit. Strica tot din pacate, sa le faci reclama.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Alexandra
  April 15, 2016

  Si la final… ” consumați produse de slăbire!” Sunt la oferta!

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *