Prieten cu mă-ta pe Facebook

De 3comments Permalink

senior-woman-looking-left

Exact. Mulți dintre noi au cedat ispitei de a se împrieteni cu genitoarea absolută, originea tuturor relelor și bunelor în tine, măta. După mulți ani în care tehnologia a fost privilegiul tinerilor, consumată pătimaș în internet-cafe-uri obscure, plătită cu ora, cu vina și umezeala primelor conturi de mail, a venit o vreme când boadbandul s-a aliniat cu canapeaua, cu TV-ul, cu punga de chipsuri și ne-a catapultat pe toți în comoda levitație peste spațiile virtuale. Tineri de altă dată au devenit adulți cocliți, chei și burtoși, duamne respectabile cu mașini, mobile, plozi premianți, sute de perechi de pantofi și abonamente la sală. Și apoi ce să faci cu tot acest dezastru de bunăstare care te-a izbit pe canapeaua non-freudiană a capitalismului?

Păi hai să ne bem cafeaua pe Facebook cu prietenii. Hai să vedem ce mai este nou în viața celorlalți, cine s-a mai reprodus, ce copii boccii au alți, hai să-l bag p-ăla micu cu o centură la carate și pe mucoasa aia premiantă să vadă lumea ce părinte reușit sunt eu. Ca să nu mai spun de poza mea lângă mașină făcută de Pisi în așa fel ca să se oglindească lanțul în oglizile cu dezaburire. Și aia-n bar cu pretenarii și paharul, că de m-am ajuns și eu. Ba dacă îmi mai sug și burta sub o pălărie de soare în Maiami, hai că arăt mai bine decât alți boșorogi din seria mea.

Dar, de după copacul orgoliilor personale apare măta care vrea add-friend. Păi cum să o ignori, cum să o bagi în spam când ea te-a făcut? Dă-i acolo add friend și niște like-uri la rețetele ei de gogoșari (re-postate), și vedem noi mai departe. Așa se mai umplură convorbirile telefonice cu o nouă dimensiune a bărfei despre avatarurile, burțile, sarmalele, pălăriile și fundurile rudelor.

– Mamăă l-ai văzut pe unchi-tu cu aia de douăjde ani, mereu a fost un porc și porc a rămas! Vai da ce s-a ramolit mătuș-ta, arată ca o smochină, și ce, ăia-s cozonaci? Las că-mi pun eu tiramisu meu duminica viitoare. Mamă ce-a slăbit vară-ta, slabă moartă!

– Păi eu cred că arată bine.

– Bine… dar poate-i bolnavă sau nu se înțelege cu ăla cu care trăiește, altfel nu se explică. Oamenii fericiți au probleme cu slăbitu, vezi și tu!

Facebookul a devenit un fel de nouă gură a lumii. Dar o gură care strigă dincolo de limitele satului, ale străzii sau ale orășelului de provincie în care putea produce undele sonore în mod tradițional. Facebookul este fața care are o gură mondială, globală, slobodă ca pasărea, iute ca boadbandu, un click depărtare de ubicuitatea absolută.

Și totuși, de ce să nu fi prieten cu măta? Poate uneori ți-e dor de ea și vrei, atât cât mai este, să o ții aproape. Corect, doar că… lungimile de undă imaginare nu au fost totdeauna la fel cu cele reale, unde semnalele s-au amestecat încăierat etc. Ca o mamă bună, ea începe să-ți cenzureze mai întâi limbajul.

– Bă Torică, tu ești băiat educat, cu facultate, ce te exprimi cu p&l#a mea, sau înjuri ca un tăran? Aș ai auzit tu la noi?!

– Asta-i expresia artistică, tu nu înțelegi, dacă mai comentezi te defrienduiesc acușica!

– Las-o bă încolo, că te mai citește și mătuș-ta și vară mea și prietena Frusinica, și mă faci de căcat, ce așa te-am crescut eu?

– Știi ceva, mă doare-n cur de Frusina, că din câte-mi spui tu e o vacă, nici tu n-o poți suferi, și parcă ce puradeii ei sunt mai cu moț? Au ieșit niște maneliști, așa că mai lasă-mă!

După chestia cu limbajul, măta umblă la conținut.

– Mă Torică, am aflat de la strănepoat-ta că nevast-ta a flirtat cu instalatorul. Ce naiba, tu îți dai seama că tot ce scrii tu acolo citește toată lumea?! Toată LUMEA, toți te spionează, strigă și tac-tu din bucătărie.

Apoi, după ce măta vede că nu poate să-ți mai controleze nici limba nici conținutul, începe să se controleze ea la conținuturi.

– Nu-ți mai spun că dai pe Feisbuc! Vezi ce ți-am spus eu nu te apuci să dai pe feisbuc, urlă măta disperată de la capătul mobilului!

Și te mânâcă la vărful degetelor să tastezi, dar i-ai promis lu măta că ești legat la limbă ca popa la spovedanie.

Ca să nu mai spun, că măta devine cu ajutorul tehnologiei întrucipată virtual nu doar pentru tine și coșmarurile tale, dar pocnește ca o ciocantină târzie și pe pereții virtuali ai prietenilor tăi. Și iute-așa și-a pus o fustă creață la trei centimetri sub cur, într-un selfi miop cu celulita personală sau și-a pozat decolteul în bătaia lunii, ori aruncă zâmbete languroase în eter, către generalii americani care stau la pândă.

Dacă doriți o înterpretare proaspătă și croasantă a păcatului originar, una pe care s-o înmuiați dimineata asta în cafea: proto-părinții, alde Adam și Eva, sunt un fel de metaforă, cel puțin pentru cei mai mulți dintre noi. Păcatul originar se trage direct de la părinții adevărați, că de ăștia nu scapi. Degeaba ai alergat juma de glob și-ți scalzi călcâiele la Maiami, măta te prinde oriunde ai fi. Ea a emigrat după tine, așa cum a putut. Te-a virusat de la naștere, și încă este programul ăla, viermele din capul tău pe care nu-l atinge nici un Norton. Pentru utilizatori de Aple, acum mi-a picat fisa: și mărul ăsta tehnologic tot de la Eva vine!

Thor Filbergit

Thor Filbergit

Thor s-a născut la țară o dată cu veșnicia și cu toți dracii. Măsa a vrut să-l cheme Horea, ca pe amantul ei, dar tasu era beat când l-a declarat. El a băut laptele dulce al Mioriței cu care a și stat de vorbă de câteva ori. Acum locuiește sub pat, unde are grijă de coaliția pentru familie. Legătura cu Sereniti este că uneori se simte femeie.
Thor Filbergit

Latest posts by Thor Filbergit (see all)

3 Comments
 • lacramioara
  December 31, 2016

  Dragă Thor, Urmuz ar lăcrima de invidie citindu-ți descrierea. Eu doar am râs. Mai scrie-ne de sub pat.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Luna
  January 1, 2017

  Tare text!

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Lacatusu Monica
  January 15, 2017

  Cred că ar trebui să fii mai atent atunci când scrii . Sunt cel putin 4 greşeli , în principiu , făcute din neatenție ( litere care lipsesc ) , plus altele .

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *