Pumpkin, spargem și noi o sămânță?

De 3comments Permalink

Meditând despre dovleac (familia Cucurbitacee) într-o fabulă, La Fontaine ar fi concluzionat că Dumnezeu face bine ceea ce face, cu mențiunea că s-a referit strict la legume și zarzavaturi, nu și la oameni.

Când zici ”dovleac” îți vin în minte numai năzdrăvănii: caleașca Cenușăresei, sucul de dovleac magic care se consuma la școala de vrăjitori a lui Harry Potter și dovlecii de Halloween. Aceștia din urmă însă fac parte din specia Cucurbita pepo, alături de alte specii de dovlecei comestibili – zucchini, cocozzele, dovleceii spaghetti, dovleceii scoică – sau ornamentali.

Magical night, pumpkin carriage © Umnola | Dreamstime.comDovleacul de plăcintă (numit popular bostan, dovleac turcesc sau cucurbătă) se coace toamna și e frate cu alți dovleci delicioși (dovleacul-banană, dovleacul verde Zapallito, dovleacul de unt, etc), toți din specia Cucurbita maxima.

Se mănâncă fructul, florile (umplute, fabuloase), frunzele (în China și Kenya, în supe tradiționale) și semințele, școala de spăgători (de semințe, evident) din Ferentari fiind la fel de celebră ca Hogwarts a lui Harry Potter. Și are muuuult mai mulți discipoli. Dovleacul provine tot din America de centrală și de sud și a fost adus în Europa de expedițiile spaniole, de te întrebi ce naiba mânca veganul cu intoleranță la gluten în secolul XVI în afară de napi, oropsitul de el? Naturiștii intră în delir când vine vorba de beneficii, deși în România se consumă mult mai puțin decât în restul țărilor europene. Vindecă toate bolile planetei: guta, diabetul, bolile cardio-vasculare, anxietatea, astmul broșic (rețeta conține un litru de vin roșu, nu conduceți după tratament!), infertilitatea, bolile de piele și prostată, crește acuitatea sexuală, pardon, vizuală și imunitatea, luptă împotriva bla, bla, bla. Propun ca polițiștii să împartă felii de dovleac copt și semințe la semafoare și la intrarea pe autostrăzile patriei ca metodă sigură de evitarea nervilor și înjurăturilor din trafic și îmbunătățirea vieții sexuale a nației, că prea e vindecător dovleacul ăsta!

Se mănâncă crud (ras în salate), ca piure, supă-cremă (în aproape orice cafenea din orice țară nordică poți mânca la amiază o astfel de delicatesă), ca tempura, umplutură în raviolli , tocănițe, la grătar, ca desert în creme, compoturi, brioșe și biscuiți sau fabulosul dovleac copt la cuptor. Semințele se folosesc ca bază pentru extragerea de uleiuri pentru gătit și tot ca bază pentru cenacluri de cartier pe teme politice, economice și medicale în aer liber, obligatoriu ca vuvuzelă neaoșă pe stadioane și pre-preludiu sexual, că ce e mai afrodisiac decât să spargi nește semințe afrodisiace cu iubi, cu o manea romantică pe telefon?Și te-ai și deghizat de Halloween-ul ăsta în cel mai înspăimântător personaj posibil: tu însuți, țoapa/ cocalarul cu ifose.

Că tot veni vorba și ne distrăm și noi cioplind dovleci de Halloween, aflați că e o sărbătoare creștină cu influențe celtice care are ca scop sfidarea și ridiculizarea morții, așa că nu e chiar rău să facem concurență moaștelor cu ceva. Obiceiul de a aprinde ruguri ca să se sperie vrăjitoarele ar merita și el reluat, să vedem pe unde mai scot cămașa Olivia & Co . Eu una m-aș duce cu drag la parada de Halloween de la New York, care atrage două milioane de turiști anual, e mult mai simplu – si mai ieftin, cred – decât să mergi la Castelul lui Dracula și să iei DN1 în piept.

Woman with halloween pumpkins © Kornilovdream | Dreamstime.com

Bineînțeles că există concursuri de cărat sau aruncat dovleci, concursuri de măsurat dovleci, recordul aparținând unui elvețian de 953,5 kg care l-a detronat pe americanul de 922kg în 2012. Cred că cercetătorii buzoieni nu participaseră, ocupați fiind cu toxinele și E-urile, adevăratele pericole serioase care amenință omenirea.

De câte ori mă uit la conducătorii noștri îmi dau seamă ce mincinoasă e povestea cu vrăjitorul din Oz care a dat viață unei păpuși de lemn cu capul de bostan: sigur a înviat mai multe și nu se mai oprește, fraților! Lansez petiția on line ” Stop Vrăjitorului din Oz ”, poate mai avem o șansă. Semnați, nu vă sfiiți. Și între timp mâncați mai mult dovleac, e gustos, e sănatos, e simpatic.

Foto copyright Dreamstime.com

Simona Tivadar

Simona Tivadar

Medic primar în diabet, boli de nutriție si metabolism. Adepta explicației științifice cu orice preț, cu amendamentul că dacă respecți toate regulile, pierzi toată distracția. Heităr convins al vieții virtuale, care își calcă sistematic pe inimă de vreo doi ani, într-un razboi naiv și personal cu impostura medicală, vraci vegani și vârcolaci daco-plafarişti. Și care vă invită si pe voi să creșteți oastea celor care cred că "glumind putem spune orice, chiar și adevărul" -S. Freud.
Simona Tivadar

Latest posts by Simona Tivadar (see all)

3 Comments
 • Aliss
  October 22, 2015

  …și e Oranj ! Culoare veselă ,între rosul sîngeros și galbenul de icter ….

  Like ori Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1

 • Adriana
  October 23, 2015

  Ne place… si ce am citit si dovleacul!

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1

 • Nea Ilie de la Sculărie
  October 27, 2015

  Aaaa! Nu știam ce legătură are Mircea Badea cu dovleacul.
  Școala de spăgători. Asta era!
  (paragraful 2)

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *