S01.E01: Vinuri și administrative

De 0 Permalink

De când mă știu mi-a displăcut cel de-al doilea nume. Mariana. Sună atât de… cum s-o spun într-un romglezism pe care să-l înțeleagă toată lumea… so not me. Știți numele ăla dat obligatoriu de nășică!? Ei, și mulți ani am ignorat cu desăvârșire faptul că mai am și acest nume. Însă există un moment în viața oricăruia dintre noi când are parte de momentul ăla când se acceptă pe sine. Așa că am scos-o pe Mariana în lume, acest Eu mai puțin boem și mai slobod de gură. Odată cu acceptarea Marianei au venit și niște sticle de vin de Fetească neagră și Busuioacă de Bohotin, ceva noutăți de la Casa de Vinuri Cotnari, două la număr. Cum ar zice Mariana, mâncarea-i fudulie, băutura-i temelie.

Episoadele Marianei: S01.E01.

Cu sticla de Busuioacă lângă tastatură, începem primul material din serie: ce acte îți trebuie în 2017 să-ți preschimbi permisul?

Se face că acum câteva săptămâni își preschimbă Mariana permisul. Se apucase oricum cu vreo lună înainte să umble să-și facă setul de analize. Zis și făcut, cu hârtia în mână, intră pe xxl.drpciv.ȚaraLu’PapurăVodă și caută acolo, ca pentru proști: Acte necesare preschimbării permisului, București. Își notează Mariana instrumentarul și se apucă de treabă. Copie CI, copie permis vechi, set de analize și permisul expirat/ pe cale să expire în original… floare la ureche. Taxă permis de plătit la CEC(ăcat): nu se mai plătește acolo, pentru că „la policia” nu mai are contract sau ceva p-acolo cu banca, ci cu Poșta Română. Peste drum de sediul inutil găsiți o poștă la etajul 1. La parter au copiator, pentru setul de analize, de care nu scria „pe net”. Taxă timbru, inutilă, nu se mai plătește de doi ani, fișă dactilografiată, altă mizerie care nu se mai cere de alți câțiva ani. Și poze, evident că nu mai ai nevoie de poze fizice, ți le fac ăștia la ghișeu.

Fie, rezolvă Mariana și se duce cu hârtiile în dinți la ghișeu. E luni, ora 8:30. Scoate Mariana tichet de ordine și vede că are 60 de persoane în față. La fel de repede își spune că și mâine e o zi, doar n-o să stea ca proasta toată ziua pe concediul ei, așteptând la același rând cu ăia de 18 ani care voiau să se programeze la examenul de conducere. Că vorba aia, sunt 3 pitpalaci pe zi, probabil, cărora le-a expirat permisul, de ce să aibă proștii prioritate.

Marți, Mariana n-a putut să se trezească. Dă-l dracu de permis, azi sunt 3 ceasuri rele, sigur ies prost în poză.

Miercuri își pune fata ceasul să sune la 6:00, reușește să se miște din pat și la 7:20 se prezintă la ghișeul de tichete. În fața ei, două aparate. La unul o coadă de 20 de indivizi și o tăntică funcționară, alt aparat liber. Sare Mariana pe aparatul liber, tastează numele, iese biletul, 20 de tinere speranțe în fața ei, asta este, se așeză fata la coadă. Ăia din stânga ei, furioși pe instructorul auto, (deloc burtos) care scotea bilete de zor pentru elevii lui (evident, deloc prezenți la locul faptei), zbiară la Mariana și o iau la rost. Gagica îi ignoră, se așează ca boschetara pe marginea prăfuită și așteaptă.

Două ore mai târziu, numărul 021 este chemat la ghișeul 8. Tăntica, deloc sprintenă pentru ora 9:30 dimineața și 3 proști rezolvați mai târziu, îi cere Marianei necesarul. Brusc, apare un domn în stânga cu nu mai știu ce problemă transformată în scrieți o cerere către Domnul Comisar. După dictare, evident, tăntica mea dispare vreo 10 minute. Se întoarce victorioasă: l-a rezolvat pe prostănacu’ care nu știe să scrie o cerere la 40 de ani. Mariana l-ar fi trimis la manualul de școală generală, să vină cu ea în dinți. Să se înmoaie și sufletul lu’ Domnu Comisar.

Vine rândul Marianei. Analizează doamna din spatele ghișeului foile, totul ok, capsează permisul vechi de teanc și aia e. O pune pe Mariana să stea la poză, lungește fata gâtul și îndreaptă spatele, își aranjează părul și colorata în două ore e gata. Doar nu credeați că i-a arătat cineva poza în prealabil. Dacă nu ai ieșit bine din prima, ai pus-o, fraiere, alți 10 ani de miștocăreală.

Două ore mai târziu, permisul se ridică de la ghișeul 6, fără tichet de ordine, dar cu capul plecat și voce sfioasă.

Să mai bem un păhărel, să ne mai mințim nițel.
#namaste

P.S. Mariana are o poză de permis beton. Am zis!

photo credit: tipsaholic.com

Mirela Podea

Mirela Podea

PR cu normă întreagă. Tech-savvy și-un fel de băiatu’ tatii. Detectiv, cu siguranță, într-o altă viață, cu posibile reîncarnări în ființe superioare, docile, dătătoare de bine. Adepta finalurilor fericite, optimistă convinsă, o martiră desăvârșită. “Live or let live”, numa' să nu... Folosesc multe cuvinte complicate pe care nu le înțelege nici mama. Uneori nici eu, dar așa e când crești cu romgleza.
Mirela Podea

Latest posts by Mirela Podea (see all)

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *