Scrisoare Deschisa Echipei Nationale si Pupaciosului Sef, Tata Puiu

De 6comments Permalink

Ibra2
Dacă vrei să ai noroc, faci noroc!

Știți de ce “Dumnezeu astăzi nu fost român” și “n-a tras mingea la noi”? Că sunteți o echipă de parveniți care, atunci când vă ajungeți, vă mulțumiți să vină televiziunile să vă filmeze la Bamboo, vă plătiți aparițiile prin revistele de scandal, la braț cu diverse pițipoance, vă puneți pe Instagram vacanțele luxoase și, în afara terenului de joc nu se mai aude nimic despre voi, poate doar când vă caftiți cu cineva pe la vreun afterparty, când vă însurați sau când spuneți vreo prostie pe Facebook.

Vă place Zlatan Ibrahimović? Vă place, nu? Și mie îmi place. Și dincolo de faptul că e al dracu’ de bun-  după părerea mea cel mai bun jucător al lumii la ora actuală- nu trăiește doar pentru el. Cu o mamă croată și un tată bosniac, Ibrahimović a avut o copilărie extrem de dură. A trăit sărac lipit pământului, a suferit lipsuri majore, poate a fost și bătut, nu a avut ce mânca, nu a avut copilărie. A transpirat, s-a zbătut, s-a luptat și s-a făcut mare. Până aici povestea lui poate semăna cu a multora dintre voi.

Dar știți de ce are Zlatan Ibrahimović succes și voi nu? Că el dă înapoi o parte din ce a primit. Anul trecut, s-a implicat într-o campanie pentru cei care nu sunt și nu vor fi nicioată în lumina reflectoarelor, pentru cei care nu vor apărea niciodată pe prima pagină a ziarelor: copiii care suferă de foame și malnutriție. Și-a tatuat pe corp numele a 50 de copii sărmani, complet anonimi, care se bucură de aplauzele și uralele de fericire a sute de mii de oameni, de fiecare dată când Ibrahimović își ridică tricoul după un gol. Da. Și-a tatuat originile: a fost sărac dar i s-a dat o șansă pe care a fructificat-o prin multă muncă. Nu toți avem norocul unei șanse.

Voi pentru ce ați luptat în afară de a vă consolida mai bine imaginea de îmbogățiți? Sau, mai rău, a unor habotnici conduși de un antrenor pupător de cruci și iconițe?

Nu v-am auzit pe niciunu să-i luați apărarea Mariei Olaru atunci când a declarat că a fost bătută, deși sunt convinsă că mulți dintre voi ați încasat bătăi la sânge de dragul unui ideal, și anume acela de a face performanță.

Nu v-am văzut să fiți interesați de copiii sărmani, înfometați, cum mulți dintre voi ați fost: oropsiți dar talentați. Să îl văd pe oricare în fața reporterilor: doamnelor, domnilor, uitați-vă la acest copil pe care Eu l-am descoperit, voi avea grijă să ajungă campion!

În afară de Hagi și școala lui de fotbal, mai e vreunu care dă doi bani pe alt talent în afară de al lui?

Nu v-am auzit pe niciunu dând sfaturi copiilor despre necesitatea de a face mișcare, având în vedere că suntem o țară de scutiți la sport dar iubitori de performanță!

Nu v-am auzit militând împotriva discursului rasial sau urii împotriva altor semeni!

Nu v-am auzit dându-vă exemplu personal pentru “mai bine”.  V-am văzut doar consumând gel de păr, gumă Tubo, pupând aerul.

În încheiere, nu uitați: dacă ești sexy, lumea e sexy cu tine! Degeaba pupați iconițe, universul este chimie și energie în echilibru și, până nu faci bine, nu primești bine. Norocul și-l face omul cu mingea lui, dar mai întâi trebuie să fie Om.

 

Corina Bacanu

Corina Bacanu

De 16 ani copywriter. Idea Writer. Curious. Blonde by Choice. Jump and the net will appear.
Corina Bacanu
6 Comments
 • Attila
  June 16, 2016

  Zlatan agrees!

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

 • nicu
  June 16, 2016

  Buna Corina. Am citit articolul, imi place ce ai scris si ai mare dreptate referitor la fotbalistii romani si indeletnicirile lor din afara suprafetei de joc. O mica corectura as avea in schimb: tatuajele de pe Zlatan nu sunt reale, au fost facute doar pentru aceasta campanie. La design-ul acestor 50 de nume au lucrat doi artisti, Martin Schmetzer si Alexis Tyrsa. O campanie frumoasa realizata cu ajutorul unui om mare si la propriu si la figurat.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 12 Thumb down 0

  • Corina Bacanu
   June 16, 2016

   Buna, Nicu, ai dreptate, am corectat, multumesc :)

   Like ori Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0

 • Mihail
  June 17, 2016

  Din pacate, ai atat de multa dreptate!

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • alexandru
  June 17, 2016

  Pe de o parte ai dreptate. Pe de alta parte daca tot i-ai criticat, spune-le cum sa faca performanta. Care ar fi secretul ? Avem nevoie de o tactica ca cea a nemtilor, de pasiunea de a juca fotbal a spaniolilor ? Sau ce anume ? Din ceea ce am observat eu, exista un concept la noi, un tip de gandire comun pe care il aud si la televizor, la comentatori si care exista si in teren. Este acel concept de frica, frica de a pica vina la tine, frica de a pierde. Am auzit comentatorii vorbind ceva de genul: ” ce noroc am avut “, ” ce bine ca nu a ajuns mingea in terenul nostru” – ceea ce denota un tip de caracter slab, fricos. Avem nevoie de o mentalitate de luptator, de vanator. Chestia asta nu este invatata la ” scoala Iordanescu ” . Este posibil ca si credinta sa ajute, dar doar pana la un anumit punct. Cel mai important lucru este dorinta aceea de a castiga, de a bate pe oricine, dorinta aceea de a da totul pe teren, pe care din pacate nu am observat-o la fotbalistii nostri. Dorinta aceasta o are Ibrahimović de mic copil.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

  • iBRAHiM
   June 18, 2016

   … NU POȚI AJUNGE ca iBRAHiMOViÇ când : 1) de mic copil înveți poezia “națională” “CĂȚELUŞ CU PĂRUL CREȚ” … 2) copil mai mare la generală înveți “poemul național popular” “Miorița” , omul gospodar şi avut este şi furat şi omorât … şi se resemnează înainte de a fi omorât , nu luptă … 3) iar când copilul devine adolescent învață “poezia genială cultă națională” “Luceafărul” şi află că e mai comod , decât să-l înțelegi pe omul geniu , să fii “descurcăreț” , să te înhăitez cu cei şmecheri …

   Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *