Semne bune vara are, omul e scârțâietoare

De 0 Permalink

Fish change concept © Grafner | Dreamstime.comImediat ce am auzit-o pe distinsa doamnă primar că de la întâi iulie se vor monta corturi de prim ajutor împotriva caniculei pe străzile capitalei, mi-am dat seama că trebuie să scriu și eu o dietă anticaniculă. Și ce dacă fierbe orașul de trei săptămâni și au leșinat babele aiurea, fără programare? Facem totul ordonat, cu program, ca la partid, că nu degeaba am (au) câștigat alegerile. Am auzit că vor fi mileuri de macramé pe corturi, foarte frumoase, iar pe instalațiile de aer condiționat vor fi amplasați pești de sticlă, ca să creeze o ambianță cu adevărat răcoroasă, să se simtă cetățeanul ca pe litoral când o deschide ochii din leșin, iar corturile vor fi incluse în programul ”litoral pentru doctori”, să nu se mai vaiete atâta că nu le ajung salariile.

Deci, cum ziceam, dieta de caniculă. Dau pe dinafară televiziunile și internetul să ne explice ce și de ce să mâncăm și să bem atunci când e prea cald.

Cică legumele verzi răcoresc, zice o distinsă nutriționistă (cu care, mvai, nu sunt colegă). O fi văzut ea pe continentul african doar legume verzi și ni le recomandă, alături de ceaiul verde sau de ghimbir. Clar că babele de un leat cu bunica au murit pe vreme călduroasă de la roșii, ardei capia copți și ceai de mentă, dacă nu le-a avertizat nimeni cum stă treaba cu răcoarea, vai de capul lor de înapoiate! Am văzut și eu stele verzi o dată, oare răcoresc? Că tare i-aș trage una, de să le vadă și dumneaei, savanta.

Mai avem voie cartofi în coajă și doar seara, fiindcă ”rețin fibrele după gătire”. Deci bunica făcea cartofi rântăliți (numiți azi de gastronomia fină ” à la boulanger”) din cartofi curățați ca să îi rămână fibrele cartofului pentru țesut ștergare și cămăși, în caz că dădea vreo boală în cânepa din vale, șmechere babele pe vremuri, deși nu mâncau niciodată cartofi seara.

Avem voie și suc de grepfruit, neapărat cu pulpă, pentru răcorire deplină. Da’ apa chioară ce are, nene? Oxidează omul? Da’ berea noastră (voastră, că mie nu îmi place) cea de toate serile, la meci, o fi dăunătoare? Să facă, dragă, nutriționiștii ăștia, un referendum pentru berexit, că abia aștept să îi scalpeze odată populația și să îi trimită în cazanul cu smoală fierbinte cu cartofii lor în coajă și grep-ul lor cu tot!

Zice alt savant că fierbem cu bulbuci dacă mâncăm pe căldură alimente cu conținut crescut de sodiu sau glucoză, dar ne dă voie brânză și ciocolată, ca și cum brânza ar conține uraniu și aur iar ciocolata ar fi făcută cu zeamă de varză, nu cu zahăr (adică glucoză). Și ne sugerează să nu folosim aparatele de aer condiționat. Băbăbăiatule, dar pe pereții peșterii pot scrijeli cu silexul povestea omului care se dădea expert și a dispărut din trib în mod suspect, deși era gras și tupeist? Frigidere avem voie, sau le putem folosi doar iarna? Cu mașinile e permis, sau le punem pe butuci până se fac 25*? Cred că sunt deshidratată, că îmi vin atâtea întrebări în minte, în loc să-mi țin naibii gura și să studiez: cică deshidratarea crește hormonii de stress, ceea ce duce la retenție de apă și grăsime. Ca să știți, cei care veniți la cabinet să slăbiți: e doar retenție de apă sau grăsime care se rezolvă prin hidratare corespunzătoare. Chelner, încă două beri la băiatu’, să se hidrateze bine, cică așa cresc hormonii ”benefici”: testosteronul și hormonul de creștere. Fetelor, dacă vă crește mustață de la excesul de testosteron, nu intrați în panică! E benefică! Uite, Concita, ce succes a avut cu barba ei…Treceți pe vodcă cu suc de roșii verzi, succesul e la câteva sticle distanță și vine la pachet cu răcorirea.

Hai că m-am încins rău, o fi de la hormonul de creștere și de la roșiile pe care le-am mâncat ca proasta cu salată de vinete și pâine, că nu apucasem să citesc că nu am voie cereale. Închid calculatorul și deschid televizorul, poate mă răcoresc.Uite, acuma zice la Pro tv că trebuie să bem ”pentru a unge mecanismele corpului”. Obișnuiți cu unsul încoace și încolo, nu și-or fi dat seama că omul nu e instituție de stat și nici parlamentar nu e tot omul, să trebuiască uns zi de zi.

Mai beau o cană cu apă, că am început să scârțâi ca orice balama neunsă și merg la piscină, ca fiind singurul lucru care te răcorește și îți reduce edemele pe caniculă. Ia, toată lumea atenția la mine! Închideți televizoarele, radiourile și calculatoarele și ascultați-vă scârțâitul. Dacă e grav, fuga la mare, la piscină sau la gârlă. Rămân să muncească știriștii și nutriționiștii, cei mai deștepți dintre traci. Sau dintre daci. Țara e pe mâini bune.Eu visez totuși la Simonexit, e un vis răcoritor.

Foto copyright Dreamstime.com

Simona Tivadar

Simona Tivadar

Medic primar în diabet, boli de nutriție si metabolism. Adepta explicației științifice cu orice preț, cu amendamentul că dacă respecți toate regulile, pierzi toată distracția. Heităr convins al vieții virtuale, care își calcă sistematic pe inimă de vreo doi ani, într-un razboi naiv și personal cu impostura medicală, vraci vegani și vârcolaci daco-plafarişti. Și care vă invită si pe voi să creșteți oastea celor care cred că "glumind putem spune orice, chiar și adevărul" -S. Freud.
Simona Tivadar

Latest posts by Simona Tivadar (see all)

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *