Simona Tivadar: Nu există nicio dietă anticancer

De 2comments Permalink

Healthy food in heart and cholesterol diet concept © Udra11 | Dreamstime.comÎn ciuda convingerii multor oameni că există soluţii minune şi plante vindecătoare pentru multe boli grave, obezitate şi chiar cancer, acest lucru nu este probat de studii medicale serioase. Am stat de vorbă cu dr. Simona Tivadar, medic primar diabet şi boli de nutriţie, care atrage atenţia asupra unor situaţii periculoase pentru sănătate.

Interviu realizat de ”Ce se întâmplă doctore?” cu Simona Tivadar

CSÎD: De ce se lasă în continuare oamenii seduşi de ideea de alimente-minune, plante-minune, diete-minune, deşi constată pe pielea lor că nu funcţionează?

Dr. Simona Tivadar: E dificil de găsit un răspuns la această întrebare. Fireşte că toţi oamenii îşi doresc să trăiască o viaţă cât mai lungă şi în deplină sănătate, în timp ce orice boală presupune durere fizică, suferinţă şi spaima morţii, indiferent de cât de performant este sistemul sanitar de care beneficiază pacientul. În acest context, pare firesc ca oamenii să caute tratamente miraculoase, care vindecă orice boală fără să producă efecte adverse, rapid şi fără suferinţă din partea pacientului.  Dacă acestea sunt în plus ieftine, cu atât mai bine.

Evident că în această capcană cad oamenii care nu înţeleg fiziopatologia, care nu au cunoştinţe de chimie şi în general au un nivel scăzut de instruire. Ei se lasă păcăliţi de vânzători fără scrupule, care promovează produse netestate şi neautorizate ca medicamente, pentru că niciun astfel de supliment alimentar nu urmează calea pe care o parcurge un medicament obisnuit care trebuie să treacă prin mult feluri de teste înainte de a fi pus pe piaţă.

Inclusiv în SUA, ţară extrem de restrictive în legislaţia medicamentului, Agenţia FDA (Food&Drug Administration) nu verifică aceste produse decât când există reclamaţii sau îmbolnăviri în masă. Practic, fiecare persoană îşi administrează astfel de produse pe riscul propriu. Şi nu în ultimul râd, efectul placebo (care poate fi până la 40 la sută din efectul resimţit la orice produs) îi poate convinge pe oameni să continue să cumpere pastille minune” fără reţetă.­­­­­

CSÎD: Ce alimente şi moduri de a găti alimentele s-au dovedit a fi cele mai nocive pentru organism? Există studii serioase în acest sens?

Dr. Simona Tivadar: Studiile referitoare la modul de gătire nu pot fi decât retroactive şi observaţionale, deci imprecise: nu poţi lua mii de oameni sănătoşi şi să îi expui unui experiment: jumătate să fie obligaţi să gătească “sănătos”, iar cealaltă jumătate să se îndoape cu prăjeli şi semipreparate industriale.

Se cunosc însă destul de multe substanţe nocive sănătăţii, iar atunci când acestea sunt identificate în cantitate mare în alimentele gătite, oamenii sunt sfătuiţi să nu le consume în mod abuziv. Din păcate, nici alimentele complet neprocesate (mă refer la curentul vegan sau “fără foc”) nu sunt potrivite pentru om, care este omnivor, trebuie să mănânce de toate şi toate felurile de alimente (şi crude şi gătite) ca să rămână sănătos.

CSÎD: Existe alimente valoroase, cu nutrienţi care pot contribui la ameliorarea unor afecţiuni?

Dr. Simona Tivadar: Bineînţeles că nu există niciun aliment care să vindece vreo boală, după cum nu există nici alimente care să te îmbolnăvească. Sigur că un om prost hrănit se va îmbolnăvi mai uşor sau va face complicaţii mai multe şi mai grave decât un om care s-a hrănit bine, pentru că fiecare celulă a corpului uman e construită din nutrienţii pe care acesta i-a consumat. Interesant e că oamenii se situează la extreme: fie mănâncă ce apucă, fără niciun respect sau grijă pentru sănătatea lor, fie devin obsedaţi să mănânce doar alimente promovate ca “sănătoase”, chiar dacă constată că se îngraşă sau că nu se simt prea bine.

Foarte puţini vin să ceară sfaturi avizate înainte de a-şi schimba modul de alimentaţie. Majoritatea pierd timpul pe internet, citind orice bazaconie şi alimentându-se cu toate felurile de “ceapa ciorii” cu nume exotice, din ţări îndepărtate, sperând că au făcut alegerea potrivită. Şi, bineînţeles, se înşeală. Bagajul nostru genetic este de oameni capabili să digere bine alimente specific zonei temperate. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să mâncăm fructe tropicale, de exemplu, dar ele nu trebuie să le înlocuiască pe cele locale.

Şi mai puţini oameni aplică regulile de igienă alimentară (atmosferă, aspect, orar de masă etc.); nu le cunosc şi nici nu le consideră importante. De fapt, alimentaţia este un proces complex care include multe aspect, unele mai importante decât alimentele în sine.

Citiți interviul complet în CSID

Foto copyright Dreamstime.com

2 Comments
 • vivi
  October 6, 2016

  Biopsie constituita cu infiltrare de carcinom compus din celule discoezive cu pleomorfism redus sau moderat. citoplasma densa amfofila unele cu aspect de celule in inel cu pecete. Celulele tumorale sunt dispuse in mici grupuri sau cordonal focal cu aspect de sir indian. Activitate micotica redusa. Stroma tumorii este abundenta sclerohialina

  IHC 41445
  ER: POZITIV INTENS IN PESTE 95 la suta din celulele tumorale
  PR: pozitiv cu intensitate variabila predominant redusa in aprox 80 la suta din celule
  Ki67 pozitiv in 10 la suta din celule
  HER2 : 0 NEGATIV
  E CADHERINA POZITIV IN CELULE
  CK5 NEGATIV
  DIGNOSTIC AP: ASPECTELE MORFOLOGICE SI CELE ihc sunt competibila cu un caricnom lobular invaziv de glanda mamara cu expresie aberanta de e cadherina

  (care e “verdictul” pentru biopsia de mai sus?)

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

 • vivi
  October 6, 2016

  Exista dieta anticancer si dieta de lupta anticancer si exista tot felul de diete pe care un nutritionist le administreaza dar nu stie ca e si diabetolog ca vitmaina D par example e total omisa din diagnosticele si analizele asa zisilor doctorasi . O carenta de vit D predispune la scadera sistemului imunitar si predispozitia la cancer…
  http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/what-is-vitamin-d/ da nah unii dau interviuri si uita de preventia bolii care e bineinteles constituita din dieta iar preventia e antiboala din cite stiu eu…

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *