Traiasca vesnic înghetata!

article-2167197-13E0117D000005DC-509_634x440Purtată de valul de entuziasm european tip ”pupat piața endependenți”, declar înghețata legumă de joi și mă pup cu tot creștinul iubitor de legume, mă împac cu veganii, cu bețivii, cu divele, fiindcă nu cred că există un muritor care să nu o iubească. Păi dacă e breichin niuz măcar să merite, nu-mi spurc eu reputația de scorpie pentru orice prostie ci pentru una planetară, cosmică, istorică.

Deci: înghețata. Ambrozie cerească din care se consumă 15 miliarde de litri anual, zero răcoritoare în ciuda șablonului înfipt inexpungabil în creierul știriștilor, ca dovadă că după Noua Zeelandă, SUA și Australia, țările nordice ale Europei și Canada sunt cei mai mari consumatori din lume. Eu chiar vă sfătuiesc să beți apă din belșug dacă vă dedulciți pe caniculă și să numărați caloriile pe suta de mililitri (nu de grame), că ies mai puține. 24 martie a fost declarată Ziua Europeană a Înghețatei Artizanale după lupte seculare de aproape un an în Parlamentul Europei, lupte în care au fost cu toții de acord de la bun început, da’ să nu credem noi, gloata votantă, că dumnealor nu se ostenesc pentru miișoarele alea de euroi lunar. Aferim!

ChineseIceCreamSe pare că a fost inventată de chinezi cu vreo 2000 de ani îen, fiind menționat în cronici un împărat pe nume Tang care se dădea în vânt după un desert făcut din orez cu lapte și miere, răcit cu gheață. Desertul preferat al lui Alexandru cel Mare era o ”înghețată ” făcută din nectar, miere și zăpadă, ba chiar și împăratul Nero iubea acest desert atât de mult încât trimitea alergători în munți după zăpadă, inventând ad-hoc proba de ștafetă asezonată cu decapitarea generalilor legiunii, dacă cumva zăpada se topea pe drum.

Înghețata fost adusă în Europa de Marco Polo, dar era mai degrabă un sorbet făcut din suc de fructe și gheață pisată, care chiar e răcoritor. Dar tot Columb, slăbiciunea mea (Cristofor, un besito!) a adus vanilia, arahidele și boabele de cacao din America de Sud, făcând posibil ca la nunta regelui Henric al II lea cu Caterina de Medici (aia care a inventat desuetul accesoriu de dame numit chiloți) să fie servite 34 de feluri de înghețată în cele 34 de zile cât a durat nunta. Fără număr, fără număr, cum s-ar zice. Și un doctor de-al meu (besitos, Blasius!), un spaniol pe nume Villa Franca a descoperit pe la 1560 șmecheria cu sarea adăugată în gheața în care se scufunda bolul de cremă, făcând posibilă răcirea treptată a amestecului și disparitia cristalelor de gheață.

gelato2Italienii au contribuit decisiv la răspândirea ei către muritorii de rând prin marele Procopio dei Cattelli, un sicilian care a deschis în 1670 prima cafenea la Paris – Cafe Procope, există și azi – și a adaugat ouă, lapte și smântână dulce în rețetă, ceea ce firește a dus la dizolvarea oaselor tuturor celor care au trăit atunci, adevăr științific descoperit de Olivia&Co peste câteva sute de ani și împărtășit nouă de blogurile vegane. Cel mai frumos lucru pe care l-au făcut italienii a fost să ducă înghețata in America, unde s-a brevetat vafa și unde s-a deschis prima fabrică, la 1850. Bârfa ieftină zice că însuși George Washington a tocat într-o vară călduroasă 200$ pe înghețată( cam 3.000$ acum) , neavând posibilitatea să se tireze la turci ca să scape de caniculă, că de operații nu se punea problema întrucât nu se inventase gazul anestezic.

Dacă tot veni vorba, alt mare amator de sorbeturi și creme înghețate a fost domnitorul român Constantin Brâncoveanu, atât de des pomenit de vreo 3 săptămâni încoace tocmai pentru că a fost operat de turci la cap, dar fără anestezic și el. Pe turci îi iert fiindcă fac cea mai bună înghețată, dondurma, care are șalep (o aromă obținută dintr-o specie de orhidee) și mastic (o rășină extrasă dintr-o specie de fistic) care îi dă o consistență mai lipicioasă și le permite vânzătorilor să facă adevărate acrobații înainte de a o așeza în cornet; merită văzut măcar pe youtube spectacolul. Cea mai scumpă înghețată din lume se vinde sub The-Absurdity-Sundae-60000numele de Absurdity Sundae, 60,000 $ porția servită direct pe Kilimandjaro; un chilipir, că e inclus zborul, hotelul, bolul de fițe și un tricou amintire. Fraieri: dacă adăugau o găleată, puteau primi milioane (pe modelul Teleorman). Diletanți.

Dacă sunteți mai strânși la pungă vă puteți delecta cu Frrozen Haute Choco Ice la Serendipity 3 NY, unde primiți contra doar 25 de mii o înghețată făcută din 24 de feluri de cacao, ornată cu foițe de aur comestibil și o linguriță încrustată cu diamante ca să aveți ce vinde pe șest să mai recuperați pierderea.

Bucătăria moleculară aduce zeci de sortimente cu gusturi inedite: usturoi, caviar, cărbuni, muștar, etc puse pe fripturi și legume sau paste și celebra hot ice cream (înghețata fierbinte), o șmecherie care se face cu ajutorul metilcelulozei, care e solidă la cald și se topește prin răcire.

Deja e prea lung articolul, că aș mai scrie, dar aveți un serial pe Paprika TV în 29-31 iulie la 14.30, 3 episoade despre înghețată; sunt convinsă că va fi fascinant. E iulie, e luna înghețatei la americani iar a doua duminică din iulie e declarată Ziua Înghețatei. Mai bine uitați de calorii și Doamne ferește! nu citiți pe site-uri imbecile cu ”sfaturi pentru părinți” că previne cancerul, are proteine, vitamine și minerale și nu dă ”răceală”,spre deosebire de gheață, cică. Îngrașă groaznic, e delicioasă , irezistibilă, e regina deserturilor. Jos prohibiția, jos curele de slăbire! Trăiască veșnic înghețata!

Elastic-Turkish-Ice-Cream-7 Elastic-Turkish-Ice-Cream-6 Elastic-Turkish-Ice-Cream-5 Elastic-Turkish-Ice-Cream-4 Elastic-Turkish-Ice-Cream-3 Elastic-Turkish-Ice-Cream-2

Simona Tivadar

Simona Tivadar

Medic primar în diabet, boli de nutriție si metabolism. Adepta explicației științifice cu orice preț, cu amendamentul că dacă respecți toate regulile, pierzi toată distracția. Heităr convins al vieții virtuale, care își calcă sistematic pe inimă de vreo doi ani, într-un razboi naiv și personal cu impostura medicală, vraci vegani și vârcolaci daco-plafarişti. Și care vă invită si pe voi să creșteți oastea celor care cred că "glumind putem spune orice, chiar și adevărul" -S. Freud.
Simona Tivadar

Latest posts by Simona Tivadar (see all)

4 Comments
 • marlena
  July 9, 2015

  buna, leguma,,,,,buna, buna,

  Like ori Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0

 • Doru Antonesi
  July 12, 2015

  Fabulos articolul ! M-a frapat și înghețata și informația despre chiloții inventați de Caterina de Medici, ca să mai zic de dizolvarea oaselor morților de la 1670 încoace din cauza adaosului de ouă, lapte și smântână în înghețată…Ha,ha,ha !

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Tivadar simona
   July 12, 2015

   Mvai,dar asta cu topitul oaselor de la consumul de lapte e piesă de rezistență la veganii care te amenință cu moartea in chinuri din cauza animalelor moarte pe care le ingurgitezi si a produselor animalere. Sunt pline hecatombele Parisului de dovezi,hi,hi. Nedizolvate, direct din Pere Lachaise.
   Caterina de Medici a separat gustul dulce de cel sărat în gastronomie si le-a impus doamnelor nobile de la curte să poarte chiloti (obicei abandonat la franțuzoaice incă din secolul trecut :) ).

   Like ori Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Doru Antonesi
   July 13, 2015

   Nu-mi dau seama cum fac veganele cu alăptatul sugarilor. Poate oasele nu-s încă formate și astfel se evită dizolvarea, neavând ce să se dizolve ? Cât despre chiloții lenjerioși se vede că doamna Caterina a greșit, istoria nu i-a dat dreptate. Iar despre ideea separării gustului dulce de cel sărat : e posibil să se fi plâns oamenii că otrăvurile ei n-aveau gust bine definit ?

   Like ori Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *