Un pupic pe botic, ursuleți și bombonele

De 1 Permalink
@dreamstime

@dreamstime

Vai, ce frumos! Este luna femeii. 8 Martie! Ne frecăm palmele de bucurie la gândul că vom primi flori, ciocolată, un pupic pe botic de la iubi și un zâmbet frumos. Astăzi nu vă va mai trata cu spatele. Astăzi este despre tine iubita mea frumoasă!

Mda, minunat. Pentru o zi sunteți scutite de la spălat vase, dus gunoiul, întins rufe și dat cu mătura.

Doar că 8 Martie este Ziua internațională a DREPTURILOR femeii. Cuvântul « drepturi » nu este anodin, are semnificația lui care nu se limitează doar la dreptul de a primi un buchet de flori. Că a devenit o sărbătoare comercială, cert, dar nu este singura.

Secole intregi, femeia a fost considerată inferioară bărbatului. Mai puțin inteligentă, supusă bărbatului, era casnică fără drepturi și libertăți. După ani de luptă pentru drepturile femeilor, pentru a primi considerația cuvenită și a câștiga un statut în societate, în 1910, Clara Zetkin jurnalist german, propune oficializarea acestei lupte prin proclamarea « zilei internaționale a femeii ». Ideea este validată în unanimitate în cadrul unei conferințe la care participă peste 100 de femei din 17 țări pe data de 8 martie 1910.

Pentru prima dată, în cadrul acestei conferințe se vorbește despre dreptul de vot al femeii. Se denunță inegalitatea dintre sexe și se impune reconsiderarea poziției femeii în societate. Acesta este primul pas care antrenează un întreg șir de manifestații atât în Europa cât și în întreaga lume.

În 1977, Ziua internaționala a DREPTURILOR Femeii a fost oficializată de către ONU.

Așadar, 8 Martie este despre :

 • Lupta extraordinară a unor femei simple
 • Celebrarea a 107 ani de luptă pentru egalitatea, dreptatea, demnitatea și considerația femeii în societate
 • A ne aminti că totul este posibil dacă ne mobilizăm
 • Femeile care au scris istorie

În fața violențelor, comportamentului discriminatoriu împotriva femeilor, încă în secolul XXI, îmi vine să spun că e cazul să ne reamintim de adevărata semnificație a acestei zile, să ne reevaluăm drepturile și să vorbim despre ele.

8 Martie nu este doar marketing, flori, ursuleți și bombonele. Să facem cinste acestei zile, acelor femei în fiecare zi!

Ramona Portan

Ramona Portan

Dacă ar fi să spun despre mine aș rezuma astfel: "Să încerci mereu. Să eșuezi mereu. Nu contează. Încearcă din nou. Eșuează din nou. Eșuează mai bine"(S. Beckett). Râd mult, mereu, din orice și se spune că râsul meu e molipsitor. Mă dezarmez doar în fața privirii inocente și profunde a copilului meu. De 5 ani vorbesc franceza cu accent ardelenesc și română cu accent franțuzesc.
Ramona Portan

Latest posts by Ramona Portan (see all)

1 Comment
 • LAURA C.
  March 8, 2017

  Viata e prea scurta, uneori prea grea..pentru ca intrecerea ori razboiul dintre sexe sa continue.

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *