Vaccinul. Libertatea mea vs. libertatea ta?

Cam la așa ceva se reduce orice discuție despre subiectele care polarizează societatea. Orice e permis până în momentul în care încalci libertatea celuilalt. Așa cred că se pune problema când vine vorba mai ales de vaccinuri, pentru că asistăm la un adevărat trend anti-vaccinare condus de amazoane maternale. Până mai deunăzi, pe primul loc în alegerea extremă era vegetarianismul, dezbătut la fel de intens și de interesant ca vaccinarea. Te întâlneai întâmplător cu vreo cunoștință veche și la întrebarea: ”Ce mai faci?” te trezeai cu un răspuns frust ”Cum ce fac? Sunt vegetarian”. Și atunci până unde ne întindem? Intrăm peste friptura celuilalt?

150202-measles-vaccination-430p_74d50a6451d57121a1698751fc38c21c.nbcnews-fp-1440-600

A fi vegetarian sau anti-vaccinare e atât de mișto și de hippie încât nu cred că sunt foarte mulți convinși de-adevăratelea, ci foarte mulți care au o nostalgie inexplicabilă pentru vremuri necunoscute de tip anii ’70 când, alegând să să te revolți împotriva sistemului, îți legai o bentiță de cap ca Rambo și o luai pe dealuri cu niște alți revoltați, băgai LSD și ascultai muzică bună. Teoria mea personală e că, nemai existând muzică bună, nici Beetle-uri ca pe vremuri, nu mai zic de iarbă sau LSD, cine se închipuie rebel în societatea actuală decide să se revolte împotriva sistemului și să-și ia porția lui de libertate cât se poate de greșit: nevaccinându-și copiii.

Pentru mine personal e dificil să înțeleg acest curent, cu atât mai mult că în el găsești oameni de la care ai pretenții. E interesant să o faci pe rebelul la 20 de ani, când nu ai griji și nici bani, dar după o vârstă, când ai pe mâini viața unui copil, nu mi se mai pare un exemplu de responsabilitate. Până la apariția vaccinurilor se murea pe capete. După, nu s-a mai murit. Logic și simplu am zice, nu? (ce bine ar fi fost dacă am fi mers toți la școala de Logică). Încă se moare din cauza virusurilor pentru care nu s-a reușit crearea unui vaccin, cum ar fi HIV, până acum, cercetătorii au reușit doar sa limiteze multiplicarea virusului. Hepatita de tip C, D sau E face ravagii dacă ești mai puțin norocos. Norocul nostru că există un vaccin pentru hepatita de tip B. Pe piață găsim aceleași vaccinuri de zeci de ani, vaccinuri cu rată redusă de manifestare a reacțiilor adverse și, dacă poți citi acest text, cred că părinții tăi au avut grijă de tine și ți l-au făcut.

Eu cred că libertatea e cel mai important lucru pe care îl poți avea cu adevărat. Libertatea de exprimare și cea de a decide să îți urmezi calea, oricare ar fi ea. Dar libertatea ta se oprește atunci când pui în pericol libertatea noastră a tuturor celorlalți care, vrem, nu vrem, formăm o societate. Este adevărat, e dreptul tău să te informezi despre vaccinuri înainte de a decide. Sursa informațiilor este, însă, extrem de importantă, ceea ce înseamnă că ar trebui să avem acces la opinii știintifice și obiective, iar asta este destul de greu acum când fiecare are libertatea de a spune orice vrea, fără să fie responsabil pentru propriile-i afirmații. În plus, pentru cei care consideră că este dificil a cântări libertatea unui individ sau a altuia, am o veste proastă sau bună, depinde de cât ești de înzestrat cu bun simț și logică: mai multe libertăți individuale formează un interes public, iar libertatea individuala este limitată, între altele, de interesul public (cum este și evitarea epidemiilor). Din păcate (sau din fericire), asta înseamnă să trăiești într-o societate democratică, nicio libertate nu este absolută sau strict individuală.

Ca orice om normal, fără studii medicale de specialitate, ascult din curiozitate și părerile anti vaccinare, deși sunt doar păreri neargumentate, provenite din statistici personale, adică experiențe nereproductibile. Sau altfel spus întâmplări fără valoare statistică. Mă deranjează când întâlnesc oameni care se cred apostoli și consideră că e menirea lor să salveze omenirea de la pieirea pe calea vaccinării, deși nu rezultă de nicăieri cine le-a încredințat apostolatul. Ce vă propun eu este să ascultăm de oamenii de știință, nu de urechiștii de pe net. În orice domeniu poți găsi extrem de multe opinii diletante, mai ales că netul este foarte iefin în România. De aceea nu sunt dispusă să il cred decât pe medicul meu. Eventual, cer a doua sau a opta părere dacă am dubii. Și vă invit să faceți la fel. Pentru democrație și libertate bine înțelese.

Corina Bacanu

Corina Bacanu

De 16 ani copywriter. Idea Writer. Curious. Blonde by Choice. Jump and the net will appear.
Corina Bacanu
19 Comments
 • Iuliana
  April 29, 2015

  Interesant “efectul de turma” atat cu vegetarianismul cum ai mentionat tu, cat si cu anti-vaccinarea. Interesant ca efectul asta este resimtit si in SUA, si fac din chestiunea asta chiar o treaba politica.

  Like ori Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0

 • Vera
  April 29, 2015

  Cand ni s-a nascut prima fetita, am trecut prin dilema vaccinului. Tot auziseram ca nu-s bune, nu-s sigure etc. Am zis sa citim si noi una-alta pe net. Pe site-urile populare, hipsterii erau regi, paranoia era in floare. Pe site-urile guvernamentale de sanatate ale diferitelor state, am gasit date, studii, recomandari bazate pe stiinta. Cand am chemat pediatra pentru vizita, am intrebat si noi una alta. Ne-a zis mai comunist asa ca “e bine sa vaccinam, ca protectia sta in numar, ca noi am fost vaccinati si uite ca avem 2 maini, 2 picioare, auzim, vorbim”. Hmm, deja balanta inclina spre pro-vaccinare, imi suradea ideea sa am un copil cu 2 maini, 2 picioare , tot tacamul! Dar nu imi iesea din cap ce citisem pe site-urile alea, ca uneori se fac reactii grave tocmai de la vaccin. Am mers la alt pediatru, care a avut rabdarea si interesul sa ne explice pe indelete, sa ne raspunda la intrebarile isterice sau puerile.
  Concluzia a fost ca nimeni nu poate garanta eficienta 100% si ca exista o marja infima de cazuri nenorocoase si nefericite. Si ca n-am de unde sa stiu ca nu vom fi chiar noi unul din cazurile alea. DAR!!! Dar, riscul nevaccinarii este mult mai mare si mai periculos, mai ales acum cand exista tot mai multi copii nevaccinati si invie boli care erau considerate eradicate sau aproape disparute.
  Am vaccinat fetita, am vaccinat-o si pe a doua. Suntem impacati cu decizia luata, consideram ca am ales corect, dupa informare concreta si nu influentati de un curent paranoic si exagerat sentimental.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 16 Thumb down 3

 • liviuta
  April 29, 2015

  Dar nişte obiecţii raţionale şi rezonabile aduse ideii de vaccinare obligatorie multivalentă bănuiesc că nu deranjează, nu?
  Spre pildă ale unuia ca mine, care nu fac apostolat şi nu caut să conving pe nimeni şi nu mai am demult nostalgia rebeliunii.
  De fapt, totul a început de la o reacţie a naibii de advresă a hexavalentului de 2 luni făcut copilului cel mare, care ne-a mâncat după aia cam 2 ani din viaţă (cu nopţi nedormite şi tot tacâmul).
  Ocazie cu care ne-am prins că în general nu prea ni se explică şi care ar putea fi riscurile şamd şi, fără a renunţa total la vaccinarea copilului (şi nici a celui de-al doilea) – tocmai punând în balanţă riscuri şi beneficii, am ajuns la concluzia că atât timp cât riscurile sunt reduse putem rări rapelurile până la cel de 1 an şi că am putea alege varianta pentavalentă în loc de cea hexavalentă (de vreme ce nici eu nici nevastă-mea nu avem Hepatită B şi nici copilul nu cred că are vreun act sexual cu vreun purtător până a doua zi după naştere, când i se administrează antihepatiticul, şi nici până la 1 an, perioadă în care se administrează încă 3 rapeluri de antihepatitic B în combinaţia hexavalentă), că am putea sări eventual BCG, care mai e obligatoriu doar în estul Europei şi există dubii pe eficacitatea lui (pe care i l-am făcut, totuşi, şi celui de-al doilea copil şi am tremurat după aia când au apărut cazurile de îmbolnăviri cu TBC ca urmare a administrării vaccinului – importa din Danemarca, cu nu ştiu ce tulpină – ştiţi scandalul de acum 2-3 ani) şi că ne-am fi dorit să existe ca pe vremuri vaccinuri monovalente pe piaţă, ca să putem face copilului doar vaccinurile pe care le considerăm realmente importante (polio şi diftero-tetanic de ex., dar nu şi haemophillus influenzae, pertussis şi hep. B, care intră la pachet în hexavalente/pentavalente – vrei nu vrei, bea Grigore aghiazmă).
  Plus că nu ştiu cu ce deranjează nevaccinarea copilului meu cu ROR pe cei care îşi vaccinează copiii, de vreme ce, vaccinaţi fiind, sunt protejaţi (sau aveţi dubii cu privire la protecţie? :)).
  Şi ar mai fi şi altele de zis. Dar astea sunt alegeri personale, pe care nu le recomand altcuiva, fiecare să îşi facă propria analiză beneficiu-risc, fără să creeze isterie de nicio parte a baricadei, pt că provacciniştii nu au decât să îşi facă vaccinurile (atât lor, cât şi copiilor lor) şi vor fi protejaţi, nu-i aşa?, şi libertatea lor nu va fi încălcată de exerciţiul libertăţii mele de a-mi vaccina copiii cu măsură, când apreciez eu că intră într-o grupă de risc.
  Iar epidemiile nu vor lovi pe vaccinaţi (nu-i aşa?)
  Nu de alta, dar dacă admitem principiul vaccinării cu de-a sila, nu ar fi o problemă dacă ar fi vorba despre cele câteva vaccinuri pe care le-am făcut eu când eram copil. dar nu ştii, într-un sta corupt ca al nostru, când achiziţionează Ministerul pt o şpagă nişte vaccinuri fără vreo dezbatere prealabilă (vezi Gardasilul lui Nicolăescu) şi după aia te trezeşti la puşcărie că nu vrei să-l faci. Cine grantează că, odată obligatorie treaba, nu vor extinde lista vaccinurilor?

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 27 Thumb down 3

 • Sorin
  April 29, 2015

  ” acum când fiecare are libertatea de a spune orice vrea, fără să fie responsabil pentru propriile-i afirmații.”
  Acelasi lucru il faceti si dumneavoastra, pro vaccinare, fara a avea nici o referinta decat propria lectura.
  ”Ce vă propun eu este să ascultăm de oamenii de știință, nu de urechiștii de pe net”- cei pro vaccinare sau cei contra ( oameni de stiinta ) ?
  Eu va propun chiar sa cititi ”oamenii de stiinta” si sa studiati ceva cazuri reale.
  Concluzia: o alta lectura doar ca sa intrati in randul celor pro vaccinare.

  Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 6

  • Corina Bacanu
   April 29, 2015

   Descopar ca deși citați din articolul meu nu l-ați citit. Știu că o să susțineți că nu am dreptate și că de fapt ați citit. Nu e adevărat pentru simplul fapt că raționamentul dvs este unul prestabilit, pe care nu l-ați obținut după o gândire asociată acestui articol. Eu am spus ce am spus în articol după ce am discutat cu un medic. Și da, medicina nu e 100% precisă. Există greșeli nenumărate și erori medicale sau umane care dovedesc faptul că nu poți crede în infailibil. Dar nu văd de ce faptul că ceva care nu e 100% sigur e mai prost decât argumente bazate pe niște păreri nefundamentate. Iar argumentația că există doctori care pun în discuție vaccinarea vă rog să o folosiți cu chibzuință pentru că există nuanțe nenumărate. Doctorii nu resping vaccinul în totalitatea sa. Dezbaterile medicale despre vaccin nu au nici o legătură cu ce citiți dvs la apostolii anti-vaccinare.

   Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 7

 • elena
  April 29, 2015

  eu vad o.alta problema aici..sistemul medical ar trebui sa faca niste schimbari majore de informare a populatiei.datorita sistemului actual exista multe dubii legate de intentiile doctorilor. sistemul medical ar trebui sa comunice toate detaliile legate de vaccin oricare ar fi el detalii despre reactii adverse.. probabilitatea de a avea efecte etc. In schimb sistemul medical critica ca deobicei parintii.ce incredere sa ai in spitalele si doctorii dezinteresati de soarta pacientilor si interesati doar de buzunarele lor? eu nu dau vina pe parintii care nu si au vaccinat copii..dau vina pe sistemul medical care.da fail total zilnic. Si eu mi am vaccinat copilul.

  Like ori Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1

 • Sorin
  April 29, 2015

  Evident ca si eu am discutat cu un medic :). Ne putem invartii in jurul cozii la infinit. Puteti spune cate cazuri de copii nevaccinati au contactat una din bolile pe care aceste vaccinuri ar trebui sa le previna si cate cazuri de copii, vaccinati, s-au nenorocit pe viata? Din pacate cunosc ceva cazuri asociate ultimei variante. Poate, cand o sa fiti mama, o sa va ganditi de 100 de ori pana a fi asa ferma in privinta vaccinarii.

  Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 6

 • db
  April 29, 2015

  Se pare ca in variantele initiale vaccinurile au fost un lucru bun si s-au eradicat ceva boli. Dar cu siguranta nu putem compara vaccinurile de acum 30-40 de ani cu ce se fabrica acum. In ultimii ani industria farmaceutica a devenit vorace, a inventat gripe porcine si aviare pentru a vinde vaccinuri si a prospera. Va amintiti cazul Tecuceanu care s-a dovedit a fi un fals si ce spume la gura facea domnul Streinu-Cercel la tv ca nu i se vindeau vaccinurile??? Si alte cazuri cu reactii adverse (amintea cineva mai sus de cazuri de imbolnavire cu TBC)? Cine este anti-vaccin nu este anti-vaccin din principiu ci mai mult anti sistem, pentru ca sistemul a devenit pervers … Si o ultima intrebare: daca sunt asa importante vaccinurile incat unii vor sa le faca obligatorii prin lege, de ce se inchide Institutul Cantacuzino???? Aceasta este inca o dovada ca, de fapt, interesele sunt altele, nu (neaparat) sanatatea populatiei. Sunt convins ca pe (aproape) toti astia pro-vaccin ii doare undeva de noi!

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 9 Thumb down 5

 • Roxana
  April 29, 2015

  Eu zic asa:

  1. In randul oamenilor de stiinta sunt pareri pro si pareri contra vaccinare. Tocmai de-aia, trebuie sa fii nebun, parinte de copil mic fiind, sa nu ai nicio urma de indoiala cand alegi oricare dintre cele doua variante (vaccinare sau nevaccinare) sau sa militezi, neavand studii in domeniu, pentru oricare din cele doua variante.

  2. Vaccinurile care se faceau pe vremea noastra, din cate am citit, sunt putin diferite dpdv compozitie de cele din zilele noastre si asta este unul din aspectele care ridica semne de intrebare referitoare la eventuale efecte adverse ale “ingredientelor” secundare. Asadar, nu stiu daca e corect sa comparam reusitele/esecurile de pe vremea noastra cu cele din ziua de azi.

  3. Nu sunt de acord cu “intamplari fara valoare statistica”. Exista asa ceva in economie, finante, media si multe altele. Insa daca subiectul intamplarii aceleia dintr-un milion, sa zicem, este chiar copilul tau, “intamplarea” capata brusc cea mai mare valoare statistica posibila pe lumea asta.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 10 Thumb down 3

  • Corina Bacanu
   April 29, 2015

   Nu se pune problema în a ignora dezbaterea și a susține că nu există dreptul de a te îndoi. Cred că cel mai sănătos este să te informezi de la sursele credibile și să chibzuiești foarte bine înainte de a lua orice decizie, mai ales una medicală. În ceea ce privește valoarea statistică, dați-mi voie să vă spun că numărul contează întotdeauna, iar excepția rămâne ceea ce este, o excepție.

   Dezbarere echilibrată. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 5

 • Eugen
  April 29, 2015

  Am vaccinat fetita la 2 luni , iar dupa nici 24 de ore au inceput problemele. Avea episoade in care nu reactiona si a inceput sa nu mai suga , iar dupa o noapte intreaga am fost la urgenta deoarece s-a deshidratat. A internat-o impreuna cu mama dansei la spitalul pedriatic . Acolo medicii nu stiau ce diagnostic sa-i puna deoarece nu au reusit sa surprinda episoadele de totala inertie. Intr-un final ,sotia a filmat-o si a aratat filmarea doctorului. Acesta a spus , oficial , ca nu stie despre ce este vorba, iar, neoficial, sa nu ii mai facem nici un vaccin. Si am fost indrumati catre un neurolog pediatru…Povestea continua si in ziua de azi , fetita avand 8 luni… Ceea ce vreau sa spun este ca odata ce iti vezi copilul in starea aceea, stiind ca s-a nascut sanatos, dupa care vezi problemele aparute, sunt ferm convins ca nu risti viata puiutului tau injectandul inca o data. Puneti-va in locul nostru si vedeti daca mai puteti acuza pe cei care sunt reticenti cu privire la vaccin. Multumesc

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0

  • Corina Bacanu
   April 29, 2015

   Aveți întreaga mea înțelegere pentru ceea ce s-a întâmplat. Eu nu susțin (și nimeni pe site-ul nostru nu face așa ceva) că vaccinul e un fel de panaceu care salvează oamenii de la orice boală. Știm că există riscuri și ele nu sunt de ignorat. Nu vreau să mă lansez în nici un fel de tiradă însă, pentru că nu cred că este cazul. Încă o dată, toată înțelegerea pentru situația dramatică și sper ca fetița dumneavoastră să își revină cât mai repede posibil.

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1

  • o femeie
   August 31, 2015

   si mai am prietena mea cu amandoi copiii….terenul alergic din familie au declansat crize de astm la amandoi copiii la 3-4 ore de la vaccin. Totul a fost bine 2 luni cand a facut rapelul. De aici incolo crizele au devenit saptamanale…

   Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • db
  April 30, 2015

  Doamna Corina,
  Spuneti intr-un ‘reply’ mai sus: “cred că cel mai sănătos este să te informezi de la sursele credibile”. Care sunt acele surse credibile? Cumva cei care au interese in vanzarea vaccinurilor??? Mai era intr-o seara un individ, pro-vaccin, la stirile TVR2 care spunea ca cei care sunt anti-vaccin nici n-ar trebui sa apara in presa. Serios??? Intrebam si in alt comentariu: de ce s-a pus pe butuci Institutul Cantacuzino daca sunt vaccinurile de importanta nationala???
  Si daca eu nu-mi vaccinez copiii, care e riscul pentru copiii vaccinati?
  Cu multumiri pentru intelegere.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1

  • Corina Bacanu
   April 30, 2015

   Domnule draga, mergeți și vorbiți cu un doctor care se pricepe ca să vă explice cum stau lucrurile dacă vreți să începeți de undeva. Nu mai stați pe internet că e confuzionant și adevărul nu se află într-o căutare pe Google. Nu stau să mă uit la TV în general și nici nu știam că mai există TVR2. Relevanța acestui post de televiziune (ca și a celorlalte de altfel) este minimă. Nu la televizor veți găsi răspunsuri. În ceea ce privește Institutul Cantacuzino, acum la modul serios, dvs așteptați un răspuns de la mine? Sunați vă rog la Guvern. Știu din tonul dvs că sunteți deja convins de propriile adevăruri.

   Comentariu neapreciat. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 7

 • vmihai
  April 30, 2015

  Problema nu e cu vaccinarea ca principiu, cat cu vaccinurile ca fapt concret, care nu stiu cat de mult se apropie de idealul de eficienta, siguranta, corectitudine economica, etc.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1

 • maria
  May 1, 2015

  Daca nu sunteti medic si nu aveti studii de specialitate, de ce sunteti atat de pornita impotriva celor care nu vaccineaza? Ati vb cu un medic si ati citit pe net, (faceti exact lucrul de care ii acuzati si pe ceilalti), nu e suficient. Trebuie sa vorbiti cu mai multi specialisti din ambele tabere (si aici nu ma refer la Olivia Steer care mai mult rau face celor care nu vor sa vaccineze) si apoi aveti tot drepul sa fiti asa pornita! Nu inteleg, daca sunteti vaccinati, ce rau va pot face cei nevaccinati? Sunteti imunizati, sau nu? Daca va e asa teama de ce boli puteti lua, atunci care mai e rostul acestor vaccinuri??? Nu cred ca exista parinti care sa se fi hotarat sa nu-si vaccineze copiii doar in urma articolelor de pe net, fara sa se fii consultat cu mai multi medici, nimeni nu face asta! Sotul meu, nu a fost vaccinat si nu a facut nicio boala virala. Eu am fost vaccinata, am facut toate bolile copilariei, am astm, sunt alergica (desi am crescut intr-o zona curata si nepoluata) si am stat in coma 3 zile de la un faimos vaccin, simplu, cum erau cele de acum 35-40 de ani. In conditiile unui fond sensibil, dvs ati risca pt copiii dvs??? In conditiile in care toata lumea stie ca niciun vaccin nu iti confera imunitate si poate sa aiba multe efecte adverse, ce alegeti? Sa va vaccinati copilul impotriva hep.B, care se ia doar prin contact sexual si transfuzie de sange in prima ora de viata (acest vaccin nu se mai face in multe tari din vest in urma multiplelor efecte adverse imediate) si sa lasati sa fie umplut cu atatea substante toxice ??? Suntem toti vaccinati impotriva TBC si suntem pe primele locuri in lume ca nr. de cazuri TBC, TBC facut de persoane vaccinate, cu un nivel de viata crescut, nu neaparat saraci si minoritati. In Danemarca vaccinul nu se face si nu exista cazuri de TBC – si nu e obligatoriu de la nivelul crescut de trai! Sa nu spuneti ca atunci cand va cumparati mancarea sau produsele cosmetice din magazine nu va uitati atent la eticheta; daca sunteti atenta la niste banale E-uri, atunci cum sa nu va fie frica sa injectati atata otrava intr-un pumn de om??? Daca nu va ganditi la asta, va felicit si indraznesc sa spun, cu scuzele de rigoare, ca nu stiu cine dintre cele “2 tabere” are creierul mai spalat!

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 15 Thumb down 4

 • corin porta
  August 9, 2015

  interesant

  Like ori Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

 • o femeie
  August 31, 2015

  Eu am vaccinat copilul dar cu cap. Am citit putin, intrebat multe, gasit medic ce mi-a deschis prospectul inainte de a plati vaccinul/scrie reteta, si nu dupa efectuare!!!! ca doar eu cand cumpar un compot de visine verific ce contine inainte…

  Am zis nu TBC. Un dr pneumolog mi-a spus ca bolnavii cu TBC ce i=a vazut erau vaccinati.
  Am amanat cel de hepatita pana la 12-14 ani – e o boala cu risc pt cei cu viata sexuala haotica si drogati.
  Am amanat cele de boli ale copilariei pana la 14 ani – si inainte voi testa daca are anticorpi naturali deja.
  Am facut cel de tetanos, valabil urmatorii 10 ani, pt ca am copil energic si de 2 ori cu cap cazut si julituri etc.

  Am citit ca de fapt si cei vaccinati imprastie virusii. Ok, si atunci… asta e. Apoi am citit ca de fapt cei cu vaccinarea selectiva, rara/sau inexistenta ajung mai rar la urgente/medici/boli/pastile http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleID=1558057#qundefined – si asta e studiul cel mai bun gasit de mine, american, 330 mii copii, juma vaccinati, urmariti timp de cativa ani, in 8 state/centre medicale etc.
  De peste 4 ani copilul a primit numai cate un paracetamol atunci cand si-a spart capul – nu am avut nevoie de nimic altceva de la farmacie.

  As adauga ceva: lasati frica fata de cei nevaccinati. Sau de cei vaccinati. Sau de cei carnivori sau vegetarieni. In Romania exista o populatie nevaccinata de zeci de ani, am cunoscut dr=i care completau cifrele doar sa scape de rapoarte si drumuri, tigani nascuti acasa, spitale/cabinete la tara care nu erau aprovizionate/sau primeau loturi vechi si netinute corespunzator etc. si aici adaug ca aprox 50 la suta din romani sunt la tara iar 75% din romani au toaleta dar restul merg in fundul curtii…d-apoi sa mai mearga la doftor. Problema imbolnavirilor romanesti si sperantei joase de viata a romanilor nu e vaccinarea si nici spitalele, ci consumul mare de tigari, alcool, igiena precara, agresivitatea din familii( o femeie/copil batut se i,bolnaveste de 3-5 ori mai des), mancare prea multa ( contrar parerii generale, romanii mananca bine, doar ca exagereaza cate un pic ba la zahar, ba la ulei, ba la vegetarianism sau la porcarii, ba la mancat tot din farfurie etc) si miscare cam putina.

  Pt mine echilibrul e calea potrivita. Va doresc ca Dumnezeu sa va lumineze calea.

  Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *