Vânătorii de plagiate

De 4comments Permalink

Delia cantand la flaut 1Păi nu ne pricepem noi toți la dat cu părerea despre muzici, muzicuțe și flașnete plagiatoare? Ne cam pricepem. Să nu cumva să credeți că românul e chiar așa usor de prostit. Neh, neh, neh! Noi toți ne pricepem la tot. Suntem exhaustivi genetic și să nu aud comentarii. Nu știm noi că (să luăm un exemplu simplu și fin) flautul nu-i un instrument cu corzi? Și nici măcar cu coarde, ci unul cu gușă. Păi cine nu a auzit de flautul cu gușă?!?

Mamă ce am mai râs de fiecare dată la auzul acestei abisale metafore, acompaniată desigur de un râgâit în ”fă” major! Faaaaaaaaată, da, tu faaaaaaaată!!! Ce ai acolo în cutie? Și fata, mică și speriată de bombele-i imaginare, bagă capu-n pământ, așa ca struțul, doar, doar să nu se afle că-i flaut și cântă la el. Da, e flaut! Nu-i cimpoi și nu-i fagot! Pentru că fagotul are aproape înălțimea unui copil, asta așa ca să știi și tu neamule, prea a tot știutoruleee, nebunulee, care ești tu!

Frustarea asta am simțit-o cam în toată  perioada liceului, când căram cutia cu flautul fermecat de la o clasă la alta. Dă-i cu teorie, dă-i și armonie, hai și la dl. Racu la oră, că nu strică niște muzică de cameră. Și iar dă cu bagheta după mine că n-am repetat Mozart. Sol major! Și vai de mine și de plămâneii mei, cum mi-o fi fost mie de ușor să suflu în țeava vieții cam câte 4 sau 5 ore pe zi? Ca să nu mai zic și de pian, plus alte treburi că iar o să spună lumea că prea mă laud și fac notă discordantă cu alți colegi de pe la TV, care nu au făcut aceeași școală cu mine. Doamne păzește și ocrotește flautul!

Delia cantand la flaut 2Acum ce să mai spunem, ne pricem, da… ne pricepem! Știiiim și note… do, re, mi, la, sol, faa! Știm exact și când e plagiat, pentru că avem cu toții urechi. Doar nu trebuie să buchisim acuma niște note muzicale! Ce mama dreacu’! Nush dragă notele, dar aduce piesa asta cu ailantă, ceva de speriat. Și uite așa s-a lansat moda vânatului public de hituri, care cu ce poate că seamănă. Lumina-v-aș  și n-am cum, orice aș face! Dar iertată-mi fie următoarea declarațiune: muzica s-a scris! Toată, da toată, dar chiar toată!!! Și acum îmi iau tonul de conservatoristă, excuse moi! Nu există în secolul ăsta linie melodică la care să nu se fi gândit și altul înaintea ta! Și încă alții, jdemii de oameni. Scrie tu acum o linie melodică, ținând cont bine înțeles de cursul armonic predictibil, într-o conjunctură cât se poate de ”meinstrim”. Muzica e predictibilă, pentru că oamenii sunt predictibili.

De ce totuși seamană dacă nu e plagiata? Te încăpățânezi și vrei să prinzi hoțul unde nu-i. Uite câteva variante:

a) Dacă nu ești ”avizat” dar consumi muzică din când în când, fără voia ta, și crezi că Celine Dion cântă ca o pisică mâtzâită, atunci înseamnă că ori ești Mircea Badea ori că nu te poți încrede în propriile urechi. Cu părere de rău, dar nu îți mai da cu părerea despre muzică. Și un sfat: când ești perfect afon și vrei să afli cum sună ceva muzical atunci întreabă un prieten, doi, cere sfaturi! NU TE baza pe ce AUZI! Ce auzi tu, auzi doar tu… și nimeni altcineva. 😎 seamănă pentru că nu-s decât șapte note muzicale. ȘAPTE!!!! Ele se repetă în toate felurile posibile. E matematică pură. Câte combinații, care să fie și armonice, poți face?

b) Ce ne facem când chiar seamănă primele 3, 4, 5 note!? Păi ne închidem într-o peșteră înainte să împlinim să zicem un an și nu ascultăm niciun firicel de muzică până pe la 30 de anișori, când brusc ne punem pe compus. Nu merge, știu, cum un pictor nu pictează decât ce mintea lui poate percepe și vizualiza. La fel și muzicianul, mama lui de copiator, va reda mai devreme sau mai târziu, suma alăturărilor armonice pe care le-a adunat de-a rândul anilor. Așadar și prin urmare, compunem din amintiri de fiecare dată și doar contextul este cel care diferențiază. Stilul, atitudinea, emulația, alăturarea unui element nou lângă unul vechi va face diferența. Pictorul cu ce a văzut, muzicianul din ce a auzit, bucătarul din ce a gustat!

Voila, deci e foarte posibil ca doi inși, din zone diferite, culturi diferite, să descopere aceeași linie melodică în același timp. Se întâmplă, asta e matematica, logica. Muzica e matematică!Urechea muzicală, însă, NU! Și nici talentul.Delia cantand la flaut 3

Delia Matache

Delia Matache

Bună, sunt Delia! Să trecem la următoarea calitate... mă ofer muzical, oricând, cu dragă inimă. Nu mă omor după pisici și nici după călcat rufele, dar reușesc să îmi organizez dezordinea într-un mod interesant. Nu am răbdare cu oamenii care au prea multă răbdare. Unii spun că întârzii, iar eu spun că timpul e relativ. Urăsc cozile și încep să mă simt prost dacă te holbezi la mine când îmi cumpăr hârtie igienică. Nu mă certa că nu îmi place. Plâng ușor și iubesc să râd. Diplomația nu e punctul meu forte.
Delia Matache

Latest posts by Delia Matache (see all)

4 Comments
 • Nita ovidiu
  February 23, 2016

  Solutia nu este acceptarea faptului ca toata muzica s-a scris, ci scoaterea de pe piata a 90 la suta din artisti.

  Comentariu apreciat. Like ori Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

 • Adrian andrei Oltean
  February 23, 2016

  Delia, scrii rar, dar bine. Delicios de bine. Şi raaar…. rar. Deşi – mai sigur – te găsesc eu mai rar ca să te citesc… Sigur n-ai vreme, cu toate pe cap… Da` pofta vine mâncând, aşa că…. Poate-ţi ţine Dumnezeu năravu` ăsta mai des. Succes! Abia aştept! <3

  Like ori Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2

 • Catalin Grigorie
  February 23, 2016

  Unde mai pui ca daca cineva doreste sa plagieze o melodie o poate face astfel incat “urechea” (tehnic e creierul ce face procesarea) ascultatorului obisnuit sa nu isi dea seama in vecii vecilor de plagiat :). Dar e talentul nostru ca popor sa ne dam cu parerea si sa ne bagam acolo unde nu ne fierbe oala. Stiu si eu o leaca de compozitie muzicala si pot spune ca am dezvoltat un reflex de a ajunge de la o compozitie proprie la o alta melodie cunoscuta in putini pasi din teama instalata in subconstient de a nu semana cu alta.

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

 • Diana
  February 23, 2016

  ma bucur ca am dat like paginii Deliei pe facebook, avand astfel ocazia sa citesc ceva interesant azi..good work, Delia! keep it cool

  Like ori Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *